Eltűnt egy feltételezhetően Michelangelótól származó festmény Belgiumban

2019. január 20. vasárnap, 15:14

Január 11-ére virradó éjszaka elloptak egy vélhetően a 16. században Michelangelo Buonarroti által festett képet egy belga kisváros templomából – éppen néhány nappal azelőtt, hogy egy szakértő megvizsgálta volna.

A Szent család című 16. századi mű – amely a zelei templom lelkésze, Jan Van Raemdonck szerint szembeötlő hasonlóságot mutat a reneszánsz mester egy brit gyűjteményben őrzött rajzával – január 11-én hajnalban tűnt el a belga kisváros templomából.

A festmény hiányát két asszony észlelte, akik reggel virágot vittek az oltárra. Egyikük hajnali 5 órakor egy férfit látott a templom körül, aki azonban eltűnt, amikor a nő felkapcsolta a villanyt – mondta el a pap a The Guardian című brit napilapnak.

A flandriai templom tizenhat éve kapta a művet – adományként Étienne Cooreman volt belga szenátortól. Jan Van Raemdonck szerint a festmény akár százmillió angol fontot is érhet, ha valóban Michelangelo műve.

A kép pár nappal azelőtt tűnt el, hogy a lelkész által felkért Michelangelo-szakértő, Maria Forcellino megvizsgálta volna. Feltételezhető, hogy a betörés egyetlen célja a vélt Michelangelo-festmény megszerzése volt, a betörők más műkincseket figyelemre sem méltattak.

Jan Van Raemdonck értetlenül áll a történtek előtt, mert csak szűk körben osztotta meg feltételezését a kép eredetét illetően. A lelkész szerint legfeljebb húsz személy tudhatott róla: családtagok, barátok, egyházközségi vezetők. Úgy véli, az elkövetők talán azokból az elektronikus levelekből értesülhettek a műalkotásról, melyeket több múzeumnak is elküldött, s melyekre választ sehonnan sem kapott.

Forrás: MTI

Fotó: Jan Van Raemdonck/Facebook

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő