Emléktáblát állítottak Zugligetben a német újraegyesítés 25. évfordulóján

Hazai – 2015. november 24., kedd | 15:21

Németország újraegyesítésének 25. évfordulóján, november 23-án a budapesti német nagykövetség kezdeményezésére emléktáblát helyeztek el a zugligeti plébániatemplom előtt, ahol 1989-ben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a keletnémet menekülteket befogadó első tábort megnyitotta.

Az eseményen részt vett Heinz-Peter Behr, Németország nagykövete és Németh Miklós volt miniszterelnök is.

Németország huszonöt éve egységes. Az egységhez vezető úton sok lépést kellett megtenni. Fontos mérföldkövet jelentettek ezen az úton azok a magyarországi döntések, amelyek aztán 1989 szeptemberében elvezettek a határnyitásig. Amíg ez megtörténhetett, addig számos önkéntes segítő fáradhatatlanul tevékenykedett, hogy az egykori NDK-s menekülteket befogadják és ellássák – olvasható a német nagykövetség meghívójában. Az egykori segítők önzetlen tevékenységére emlékeztető táblát két helyszínen: a zugligeti Szent Család-plébániatemplom előtt és az ugyancsak menekülttáborként szolgáló egykori csillebérci úttörőtáborban helyezték el.

Az emléktábla német és magyar nyelven olvasható szövege:

1989 nyarán sok ezer ember jött a Német Demokratikus Köztársaságból Magyarországra abban a reményben, hogy innen ki tudnak utazni nyugatra. 1989. augusztus 14-én a Máltai Szeretetszolgálat sátor- és lakókocsitábort állított fel ezen a helyen a keletnémet menekültek számára. Ez a menekülttábor a segítségnyújtás, az emberiesség és a szolidaritás helye lett, ami a mai napig hálára és elismerésre kötelez. A tábor egyes napokon mintegy 920 embert fogadott be. Az itt elhelyezett keletnémet menekültek teljes ellátásban részesültek, a Máltai Szeretetszolgálat Kozma Imre atya és Csilla von Boeselager vezetésével, valamint a környékbeli lakosság szívből jövő segítőkészséggel fordult feléjük.

A szeptember 10-ről 11-re virradó éjszakán Magyarország megnyitotta az Ausztria felé vezető határát. Tizennyolc órával később a zánkai, leányfalui, csillebérci és zugligeti menekülttáborok kiürültek. A zugligeti menekülttábor mind a németek, mind a magyarok számára – akár ott voltak személyesen, akár nem – egyedülálló eseményt jelentett. Az akkori segítők iránt a mai napig sokan éreznek hálát a szívükben.

„Úgy tűnt, az egész magyar társadalom a keletnémet menekültek oldalán állt. Sok megértést és bátorítást kaptunk.” (Karin Fritzsche, menekült az NDK-ból)

Forrás és fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria