Építsük a béke új útjait! – Vallások közti béketalálkozó Németországban

2017. szeptember 13. szerda 16:14

Véget ért a 31. vallások közti nemzetközi béketalálkozó, amelyet a Szent Egyed közösség 1986 óta minden évben megszervez. Ezúttal két német város, Münster és Osnabrück adott otthont szeptember 10. és 12. között a rendezvénynek, amelyen részt vett Angela Merkel kancellár is.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Több mint háromszáz vallási vezető vett részt a találkozón, valamint a politikai és kulturális élet kiemelkedő személyiségei. Szeptember 10-én a megnyitó ünnepségen részt vett és köszöntőt mondott Angela Merkel német kancellár.

A helyszín választása szimbolikus jelentést is hordoz, mert 1648-ban Münsterben írták alá a protestáns és katolikus európaiak között vívott harmincéves háborút lezáró vesztfáliai békét. Az idei találkozót A béke útjai címmel hirdették meg, a jelen lévő vallási vezetők arra buzdították a hívőket, hogy legyenek bátrak, és építsék ki a béke új útjait, amelyekre oly nagy szükség van ebben a háborúktól, erőszaktól szenvedő világban.

Ferenc pápa, aki az elmúlt évben Assisiben személyesen is részt vett a vallások közti béketalálkozón, üzenetet küldött az idei alkalomra: „Azok oktalanságával szemben, akik gyűlöletet hintenek, és ezzel megszentségtelenítik Istent; a háború démonával, a terrorizmus őrültségével, a fegyverek megtévesztő erejével szemben a mi utunk a békéhez nem lehet más, mint az az út, amely egybegyűjt sok vallási hagyományt. (…) Ahhoz, hogy átjárókat nyissunk a béke felé, alázatos bátorságra és komoly kitartásra van szükség, legfőképpen pedig imádkozni kell (…) Nem szabad közönyösnek maradnunk, hogy a gyűlölet okozta tragédiák feledésbe ne merüljenek.”

Angela Merkel beszédében kiemelte Európa Afrika iránti felelősségét: „Nem hagyhatjuk magukra a válságban lévő országokat, nem lesz igazi fejlődés a világban, ha valakit kizárunk ebből. Európaiként felelősségünk, hogy tegyünk Afrikáért… Ki kell mentenünk az embereket az emberkereskedők fogságából… lehetőséget kell teremtenünk a biztonságos bevándorlásra Európába. Szövetséget kell kötni Líbiával, Nigerrel, Csáddal, jobban együtt kell működni a származási és a tranzitországokkal. Foglalkozni kell a Líbiában rekedt emberekkel is, akik sokszor katasztrofális körülmények között élnek.” Megköszönte a Szent Egyed közösségnek a humanitárius folyosókat, amelyeken keresztül a menekültek biztonságos úton érkezhetnek Európába. „A béke mindenki számára nyitott műhely, nem csak a szakemberek, politikai stratégák feladata: mindannyiunknak közös felelősségünk, hogy béke legyen a világban” – zárta beszédét a kancellár.


A hétfői nap kerekasztal-beszélgetésekkel telt, huszonhat témában: a békéről, a napjaikban zajló háborúkról, Afrikáról, a keresztények és muszlimok együttéléséről, a menekültkérdésről, ökológiai problémákról. Az utolsó napon, kedden délután a vallási vezetők a hagyomány szerint különböző helyszíneken imádkoztak a békéért, majd összegyűltek a közös záró szertartásra.

A záróünnepségen Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség alapítója arról beszélt, hogy sokszor tehetetlennek érezzük magunkat a súlyos problémákkal, katasztrófákkal szemben. Aki nem szenved, annak könnyű pesszimistának lennie. A hívő emberek azonban nem törődhetnek bele mások fájdalmába, nem mondhatják, hogy nem tehetnek semmit. Mert „az imádság áttöri a lehetetlenség határait: ahhoz fordulunk, aki mindent megtehet”. Hangsúlyozta, hogy a vallások felébresztik a béke reményét, és arra ösztönzik a hívőket, hogy szabaduljanak meg a közönytől, és legyenek „a béke kézművesei”. „A párbeszéd csekély erejével, de nagy reménységgel meg akarjuk nyitni a béke új útjait” – foglalta össze a harmincegy éve megrendezett találkozó célját.

Butrosz Marajati aleppói örmény katolikus püspök tanúságot tett népe szenvedéséről és békevágyáról: „A városomból és minden, az erőszaktól megsebzett városból felszáll egy kiáltás: »Soha többé háborút!« A háború mindig értelmetlen vérontás, elpusztítja az embereket, a kultúrát, a civilizációt, a természetet, mindent, ami szép. Olyan városokat is lerombol, ahol évszázadokon keresztül együtt éltek a különböző emberek, mint az én szeretett, szép Aleppómban.”

A beszédeket követően felolvasták a békeüzenetet, amelyben a vallási közösségek hitet tettek a béke mellett, és vállalták, hogy keresik a béke új útjait. Gyermekek mentek fel a színpadra, átvették a leírt, szépen összetekert, olajággal díszített üzenetet, és átadták a jelen lévő politikai vezetőknek. Végül a vallások vezetői ünnepélyesen aláírták a békeüzenetet, és meggyújtottak egy-egy gyertyát a kandelábereken. Marco Impagliazzo, a Szent Egyed közösség elnöke bejelentette, hogy 2018-ban a következő találkozót Bolognában rendezik meg.

Forrás: Avvenire.it; Santegidio.org

Fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

21:04
ferenc-papa-emlekezzunk-meg-imainkban-edesapankrol
Ferenc pápa: Emlékezzünk meg imáinkban édesapánkról!

A Szentatya június 17-én, a déli Mária-ima elimádkozásakor a napi evangélium alapján Isten országának növekedéséről és az ember megfelelő hozzáállásáról, valamint több aktuális kérdésről beszélt.

17:20