Erdély legrégibb örmény katolikus templomának búcsúját ünnepelték Szamosújváron

2018. április 11. szerda 15:33

A szamosújvári kis örmény közösség április 9-én, Gyümölcsöltó Boldogasszony ünnepén ülte a település és Erdély első örmény temploma, a Salamon-templom búcsúját.

A szamosújvári Salamon-templomban a helyi örmény katolikus vikárius, Szakács Endre mutatott be búcsúi szentmisét április 9-én, Gyümölcsöltó Boldogasszony ünnepén. Szentbeszédet mondott a széki katolikus plébános, Sebestyén Antal Albert OFM.

Az ünnepi szentmisén az örmény székesegyház kórusa énekelt, Molnár Anna karnagy vezetésével.

Szamosújvár első kőtemploma, Erdély legrégibb örmény katolikus temploma az 1723–24-ben épült, Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szentelt Salamon-templom. 1729-ben kelt latin és örmény nyelvű alapító okirata szerint Simai Salamon, Simai Tódor fia, Szamosújvár főbírája saját és felesége, Szirma (valamint fivére, Bogdán s annak neje, Ulcháthun) költségén kőtemplomot építtetett három oltárral.

Eredetileg kőfal vette körül: a falba építve kápolnát alakítottak ki a Szent Kereszt tiszteletére. A vallásos örmény asszonyokat összefogó Szent Anna Társulat 1732-ben kápolnát építtetett a templom jobb oldalán: benne Szent Anna és Joáchim tiszteletére oltárt készíttettek.

A főoltár a Boldogságos Szűz Máriát ábrázolja az angyali üdvözletkor; a mellékoltárok a Szentháromságot, valamint Világosító Szent Gergelyt, az örmény nép védőszentjét.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség; Székely Csaba/Gherlainfo.ro

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat