Erdély legrégibb örmény katolikus templomának búcsúját ünnepelték Szamosújváron

2018. április 11. szerda 15:33

A szamosújvári kis örmény közösség április 9-én, Gyümölcsöltó Boldogasszony ünnepén ülte a település és Erdély első örmény temploma, a Salamon-templom búcsúját.

A szamosújvári Salamon-templomban a helyi örmény katolikus vikárius, Szakács Endre mutatott be búcsúi szentmisét április 9-én, Gyümölcsöltó Boldogasszony ünnepén. Szentbeszédet mondott a széki katolikus plébános, Sebestyén Antal Albert OFM.

Az ünnepi szentmisén az örmény székesegyház kórusa énekelt, Molnár Anna karnagy vezetésével.

Szamosújvár első kőtemploma, Erdély legrégibb örmény katolikus temploma az 1723–24-ben épült, Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szentelt Salamon-templom. 1729-ben kelt latin és örmény nyelvű alapító okirata szerint Simai Salamon, Simai Tódor fia, Szamosújvár főbírája saját és felesége, Szirma (valamint fivére, Bogdán s annak neje, Ulcháthun) költségén kőtemplomot építtetett három oltárral.

Eredetileg kőfal vette körül: a falba építve kápolnát alakítottak ki a Szent Kereszt tiszteletére. A vallásos örmény asszonyokat összefogó Szent Anna Társulat 1732-ben kápolnát építtetett a templom jobb oldalán: benne Szent Anna és Joáchim tiszteletére oltárt készíttettek.

A főoltár a Boldogságos Szűz Máriát ábrázolja az angyali üdvözletkor; a mellékoltárok a Szentháromságot, valamint Világosító Szent Gergelyt, az örmény nép védőszentjét.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség; Székely Csaba/Gherlainfo.ro

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

13:06
te-hol-tartasz-az-uton-nagymaroson-kiderul
Te hol tartasz az úton? Nagymaroson kiderül!

Október 6-án újra megrendezik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. Az idei őszi találkozó témája az úton levés lesz.

12:00