Erdő Péter: Az emberiség menekül az intézményes formák elől

Hazai – 2014. szeptember 19., péntek | 18:04

Az októberi rendkívüli püspöki szinódus előtt végzett felmérésekből az derül ki, hogy az emberiség szinte minden földrészen menekül az intézményes formák, így a polgári házasság elől is. Erdő Péter bíboros erről szeptember 19-én beszélt az M1-en és a Kossuth rádióban – írja az MTI.

Erdő Péter az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy a szinódus témája a család lesz az „evangélium hirdetésének összefüggésében”. A bíboros úgy fogalmazott, „az egyetlen evangéliumból próbálunk tanulni a mai körülmények között”. Magyarországon a felméréseik szerint a tartósan együtt élő pároknak több mint a fele nem házasságban él, és a fiatalok körében ez még gyakoribb – tette hozzá. Ebből következik, hogy az egyháznak át kell gondolnia, hogy mit jelent a család mint „mégiscsak látható és társadalmilag megjelenő közösség”. Fel kell tenni a kérdést, hogy lehet védeni és támogatni a családokat, miközben az emberek, „úgy tűnik, ösztönösen menekülnek a túlzott bürokrácia, a túlzott ellenőrzés, a túlzott intézményesítés elől” – mondta a bíboros.

Erdő Péter a Kossuth rádió műsorában kitért arra is, hogy a püspöki szinódus nem döntéshozatali szerv, „nem a katolikus egyház parlamentje”, hanem egy tanácsadó szerv, ahol a világegyház különböző részeiből érkező püspökök tanácsot adnak a pápának. Elmondta, hogy a szinódus után lehet, hogy lesz egy záró üzenet, egy záró okmány, de a munka teljes eredményét a pápának adják át, aki vagy szinódus utáni apostoli buzdítást tesz közzé, vagy a következő szinóduson fogja fölhasználni a dokumentumot. A bíboros kiemelte, hogy ez most egy rendkívüli szinódusi ülés, és jövőre lesz egy rendes szinódusi ülés is „lényegében ugyanerről a témáról”. Mint mondta, jövőre a hangsúly az antropológiai kérdéseken lesz, azt vizsgálják majd, hogy mik azok az alapvető emberi igények, szükségletek, amelyeket a házasság és a család kifejez, vagy amelyeket ki kellene, hogy fejezzen.

A Vatikánban október 5–19. között rendezik meg a rendkívüli püspöki szinódust. A találkozónak Ferenc pápa A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében címet adta.

Irakban százezrével űzték el, illetve gyilkolták meg a keresztényeket azért, mert keresztények, és ezt nem hagyhatjuk szó nélkül emberiességből sem, de a keresztény szolidaritás alapján sem – Erdő Péter bíboros  pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a keresztényüldözés témáját is érintette.

Az esztergom-budapesti érsek a Katolikus Karitász egyhetes szolidaritási akciójával kapcsolatban beszélt az iraki keresztényüldözésről. A Szent István-bazilika előtt péntek délben a bíboros gyújtotta meg az első gyertyát, és a karitász egy héten keresztül várja azokat, akik egy gyertya meggyújtásával, egy imával szeretnék kifejezni az üldözöttek iránti szolidaritásukat.

A főpásztor a Kossuth rádióban és az M1 Ma reggel című műsorában is elmondta, hogy Moszul városában nemrég még több mint tízezer keresztény élt, ma pedig egy sem. A házak ajtóira „n” betűt festettek, ami azt jelenti, hogy názáreti, vagyis keresztény, és amelyik család ajtaján ott volt a jel, azokat vagy kiirtották vagy összeverték – tette hozzá a bíboros. Erdő Péter kitért arra is, hogy a hegyekben több tízezer keresztény bujkál, mások pedig menekülttáborokba kerültek, ahol sátorra, ivóvízre, élelemre van szükségük.

A Ma reggel című műsorban a bíboros kiemelte, hogy „különösen szörnyű” és a világ különböző részein újra meg újra megtörténik, hogy etnikai tisztogatás céljából egy népcsoport templomait rombolják le azért, hogy a kulturális, vallási azonosságuknak még az emlékét is eltöröljék. Hozzátette, szomorúan nézte azt is, amikor Irakban síita mecseteket robbantottak föl, és most hasonló sorsra jutnak a keresztény templomok is.

A bíboros mindkét műsorban idézte Ferenc pápát, aki arra buzdít, hogy a háború szörnyűségeivel szemben kínáljunk az emberiségnek egy másik, értelmes, párbeszéden alapuló megoldást, és aki szerint azt, hogy a szívek erre készek legyenek, csak Isten hatalma tudja elérni.

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria