Erdő Péter megáldotta a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia épületét

2018. november 18., vasárnap | 18:24

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét Budapesten, a Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet-templom búcsúünnepén, november 18-án. Ezt követően megáldotta a plébánia felújított épületét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Erdő Péter bíboros a híveket köszöntve emlékeztetett arra, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet élete a segítő szeretet példaképe az egész világon. Külön köszöntötte a Katolikus Karitász munkatársait, akik tevékenységükben ezt a segítő szeretet szolgálják.

A plébánia nemcsak épület, hanem közösség, azon Krisztus-hívők közössége, akik egy területen élnek – mondta a főpásztor. – Ez a közösség az oltár körül gyűlik össze, találkozva Krisztus személyével, de a templom falain kívül is egybetartozik.

Az eucharisztikus világkongresszus üzenete is ez, jelmondata is erre utal: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7). A kegyelemnek és a szeretetnek a forrása ugyanis az Eucharisztiából árad, de túllép a templom falain, és rajtunk keresztül kiterjed a körülöttünk lévő világra is.

A szentmisén felolvasták a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét arról az országos gyűjtésről, melyet november 25-én, Árpád-házi Szent Erzsébetnek, a jótékony szeretet szentjének ünnepéhez kapcsolódva rendeznek a Katolikus Karitász javára.

Ezt követően a főpásztor megáldotta a Szent Erzsébet-kenyereket.

Erdő Péter bíboros a szentmise után a közösség tagjainak jelenlétében megáldotta a felújított plébánia épületét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy „minden építkezés azért mozdítja meg az anyagot, mert a Lélek szeretne valamit”.

Budapesten száz évvel ezelőtt a plébániai közösségek számára nagy áldozatokkal közösségi házakat építettek azért, hogy a hívek a templomon kívül is találkozhassanak egymással. A szocializmus idején ugyanilyen buzgalommal vették el ezeket az épületeket. „Napjainkban is azon igyekszünk, hogy újból megteremtsük azokat a tereket, ahol a közösség hitben és szeretetben találkozhat egymással” – emelte ki a főpásztor.

Mint azt Varga Zoltán plébános elmondta, ez a nap azért is különleges, mert a felépítést követően a plébániát 1881. november 18-án áldották meg. Az átalakítás lehetősége a 2013-as főpásztori vizitáció alkalmával merült fel. Mivel ez egy műemlék épület, ezért a tervezés és az engedélyezési eljárás is tovább tartott a szokásosnál.

A felújítást egy évvel ezelőtt kezdték meg. Erre azért is szükség volt, mert a hatvanas évek óta átfogó renoválás nem történt az épületben – a gépészet és a villamos hálózat is nagyon rossz állapotban volt már.

Az átalakítás célja ezen kívül az volt, hogy a sok kis helyiségből álló plébánián nagyobb közösségi tereket hozzanak létre. Egy közösség számára fontos, hogy legyen egy épület, ahol tagjai találkozhatnak egymással, a falakat élettel – gyerekekkel, családokkal, idősekkel és fiatalokkal – kell megtölteni.

Ez az élet az evangéliumból fakad, ezt élte Szent Erzsébet is, akinek működése példa számunkra ma is.

Fotó: Merényi Zita

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle