Erdő Péter részvételével emlékeznek Pócspetri mártír sorsú plébánosára a kommunizmus emléknapján

2019. február 18., hétfő | 17:28

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján szentmisét mutat be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben, majd megkoszorúzza a koncepciós perben halálra ítélt egykori plébános, Asztalos János emléktábláját.


Asztalos János a bíróság előtt (1948)

Erdő Péter ezt követően részt vesz a Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskolában tartott emlékünnepségen is, melyen beszédet mond Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere; Tamás György, Pócspetri polgármestere; Simon Miklós országgyűlési képviselő és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

2018-ban volt a pócspetri események 70. évfordulója. Ehhez kapcsolódva tavaly ősszel a plébánia filiájában, a máriapócsi római katolikus templom előtti téren megáldották Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek szobrát.

Éppen ezért Erdő Péter bíboros először Máriapócsra látogat, ahol megkoszorúzza a Mindszenty-szobrot, majd imádkozik a kommunizmus áldozataiért a kegytemplomban. Ezután részt vesz Pócspetriben a 4 órakor kezdődő megemlékezésen.

Szenes István SFV, Pócspetri plébánosa kiemelten fontosnak tartja elődje, Asztalos János plébános emlékének ápolását, a történelmi hűség fényében. Hetven éven keresztül élt az emberek tudatában az a hamis vád, hogy az 1948-as pócspetri események kirobbanásáért a pap volt a felelős, mert szembeszállt az államhatalommal. Megfélemlítésük okán ezt kellett mondaniuk a plébános sorstársainak is, akik szintén elszenvedték a bebörtönzés szenvedéseit.

*

Asztalos János plébános, kanonok, pápai káplán 1945-ben lett Pócspetri plébánosa. Három évig szolgált a faluban. 1948-ban a kommunista hatalom vallásüldözésének egyik eleme volt az egyházi iskolák államosítása, és már akkor elkezdték üldözni a kommunista párt és az államosítás ellen tiltakozó Mindszenty József hercegprímást. Pócspetriben június 3-án, Asztalos János plébános kezdeményezésére nagygyűlésen tiltakoztak a hívők az iskola államosítása ellen. A kivezényelt két rendőr egyikének kezében elsült a kibiztosított fegyver, és a lövedék a saját testébe fúródott. A környékbeli rendőrök megérkezése után a tüntetés általános lövöldözéssé fajult. Alig nyolc nappal a véres események után  a budapesti statáriális bíróság Asztalos János atyát mint felbujtót és Királyfalvi Miklóst, a falu jegyzőjét koncepciós perben halálra ítélte. Az utóbbin a halálos ítéletet végre is hajtották, míg a plébános ítéletét életfogytiglani börtönre változtatták. Nyolc évet ült börtönben, a legkegyetlenebb kínzásoknak vetették alá; Mindszenty Józseffel egyszerre szabadult 1956-ban.

Királyfalvi Miklós  csak 2017-ben kapta meg a végtisztességet. Az 1948-as események jelentősége miatt a kormány a pócspetri polgármesteri hivatal épületét (az egykori Irinyi-kúriát) történelmi emlékhellyé nyilvánította.

Forrás: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő