Erdő Péter részvételével emlékeznek Pócspetri mártír sorsú plébánosára a kommunizmus emléknapján

2019. február 18., hétfő | 17:28

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján szentmisét mutat be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben, majd megkoszorúzza a koncepciós perben halálra ítélt egykori plébános, Asztalos János emléktábláját.


Asztalos János a bíróság előtt (1948)

Erdő Péter ezt követően részt vesz a Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskolában tartott emlékünnepségen is, melyen beszédet mond Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere; Tamás György, Pócspetri polgármestere; Simon Miklós országgyűlési képviselő és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

2018-ban volt a pócspetri események 70. évfordulója. Ehhez kapcsolódva tavaly ősszel a plébánia filiájában, a máriapócsi római katolikus templom előtti téren megáldották Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek szobrát.

Éppen ezért Erdő Péter bíboros először Máriapócsra látogat, ahol megkoszorúzza a Mindszenty-szobrot, majd imádkozik a kommunizmus áldozataiért a kegytemplomban. Ezután részt vesz Pócspetriben a 4 órakor kezdődő megemlékezésen.

Szenes István SFV, Pócspetri plébánosa kiemelten fontosnak tartja elődje, Asztalos János plébános emlékének ápolását, a történelmi hűség fényében. Hetven éven keresztül élt az emberek tudatában az a hamis vád, hogy az 1948-as pócspetri események kirobbanásáért a pap volt a felelős, mert szembeszállt az államhatalommal. Megfélemlítésük okán ezt kellett mondaniuk a plébános sorstársainak is, akik szintén elszenvedték a bebörtönzés szenvedéseit.

*

Asztalos János plébános, kanonok, pápai káplán 1945-ben lett Pócspetri plébánosa. Három évig szolgált a faluban. 1948-ban a kommunista hatalom vallásüldözésének egyik eleme volt az egyházi iskolák államosítása, és már akkor elkezdték üldözni a kommunista párt és az államosítás ellen tiltakozó Mindszenty József hercegprímást. Pócspetriben június 3-án, Asztalos János plébános kezdeményezésére nagygyűlésen tiltakoztak a hívők az iskola államosítása ellen. A kivezényelt két rendőr egyikének kezében elsült a kibiztosított fegyver, és a lövedék a saját testébe fúródott. A környékbeli rendőrök megérkezése után a tüntetés általános lövöldözéssé fajult. Alig nyolc nappal a véres események után  a budapesti statáriális bíróság Asztalos János atyát mint felbujtót és Királyfalvi Miklóst, a falu jegyzőjét koncepciós perben halálra ítélte. Az utóbbin a halálos ítéletet végre is hajtották, míg a plébános ítéletét életfogytiglani börtönre változtatták. Nyolc évet ült börtönben, a legkegyetlenebb kínzásoknak vetették alá; Mindszenty Józseffel egyszerre szabadult 1956-ban.

Királyfalvi Miklós  csak 2017-ben kapta meg a végtisztességet. Az 1948-as események jelentősége miatt a kormány a pócspetri polgármesteri hivatal épületét (az egykori Irinyi-kúriát) történelmi emlékhellyé nyilvánította.

Forrás: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda