Erdő Péter vizitációja a Budafok-Felsővárosi Jézus Szíve Plébánián

Hazai – 2014. november 10., hétfő | 15:20

Kánoni vizitáció keretében látogatta meg november 8-án Erdő Péter bíboros a Budafok-Felsővárosi Jézus Szíve Plébániát. A plébániához kapcsolódó közösségeket a főpásztorral való találkozó megerősítette abban, hogy jó úton haladnak.

Első ízben látogatott el Erdő Péter bíboros a Budafok-Felsővárosi Jézus Szíve Plébániára, így sok hívő számára ez volt első személyes találkozás a főpásztorral – mondta el a Magyar Kurírnak Válóczy József plébános. Az 1956 óta önálló Budafok-Felsővárosi Jézus Szíve Plébánia az 1993-as egyházmegyei határrendezés alkalmával került ugyanis az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez.

A rövid látogatás programjában a találkozások kaptak meghatározó szerepet. A célunk az volt, hogy megmutassuk életünket, és a látogatás megerősített minket abban, hogy jó irányban haladunk – értékelte a közvetlen, oldott hangulatú eseményt Válóczy József. Bemutatkoztak az aktív közösségi életet élő csoportok, majd szentmisét ünnepeltek a főpásztorral. Erdő Péter találkozott Karsay Ferenc polgármesterrel, végül a képviselő-testület részvételével beszélgetés, vacsora zárta a vizitációt.

Válóczy József plébános elmondta, az 1992–95 között épült plébánián bőségesen alakítottak ki közösségi tereket. Ezeket lakja be az a nagyjából tizenöt plébániai csoport, melyek öntevékenyen szervezik életüket, havi vagy akár heti rendszerességgel találkoznak, így a rózsafüzér-társulat, az oltáregylet, a bibliakör, a karitászcsoport, a felnőtt- és a gitáros kórus, a nyugdíjasklub, a filmklub, a különböző imacsoportok – Béta imacsoport, Teréz-misszió, Béke Királynéja imacsoport, Kánai kör –, valamint a férfikör, az ifjúsági és a családos csoport, továbbá a foltvarróklub, a tornacsoport.

A gyerekeket leginkább helyben megtartó közösség a nagyszámú ministránscsoport: fiúk és lányok egyaránt ministrálnak, a 7-8 évesektől az egyetemistákig. Hetente van összejövetelük, nyaranta tíznapos táboron vesznek részt.

Megható, milyen sokan érzik szívügyüknek a templom és a plébániai közösség sorsát – fogalmazta meg a látogatást összegezve Válóczy József plébános.

Fotó: Vuics András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria