Erdő Péter vizitációja Rákospalota-MÁV-telepen

Hazai – 2014. november 24., hétfő | 15:43

November 22-én kánoni vizitáción fogadta Erdő Péter bíborost a Rákospalota-MÁV-telep Jézus Szíve plébániatemplom közössége. Több mint hat évtizede ad teret a hívek vallási és kulturális életének a plébánia és a hozzá tartozó közösségi ház.

Szentmisével kezdődött november 23-án vasárnap 10 órakor Erdő Péter bíboros látogatásának második napja a rákospalota-MÁV-telepi Jézus Szíve plébániatemplomban. A közösség egy 12 éves fiú megkeresztelkedését és egy egyetemista elsőáldozását ünnepelhette a főpásztorral. A vizitáció első napján a közösségekkel találkozott a főpásztor. Vitai Attila plébános kiemelte a találkozás közvetlen, családias légkörét.

Különleges pillanat volt, amikor Erdő Péter megáldotta a templom felújított kistornyát. Az 1935-ben felszentelt épület erősen rászorul a renoválásra, de ezt a közösség csak kisebb lépésekben tudja kivitelezni. Már 2007-ben felújították a nagyobb tornyot, a következő időszak munkája lesz a templomhajó helyreállítása.

A Magyar Kurírnak Vitai Attila plébános számolt be a látogatásról, aki elmesélte, 1990-ben, amikor plébánossá nevezték ki, hazatért Rákospalota-MÁV-telepre, mert kétéves volt, amikor családja odaköltözött, és testvére azóta is ott él. Otthonának érzi a telepet, a közösségépítésben jól tudta kamatoztatni személyes kötődését. Elmondta, a plébánia területén élő nyolcezer hívő közül rendszeresen mintegy 2-300 vesz részt programjaikon.

Az 1900-as évek elején alapított MÁV-telep kiváltságos helynek számított. A vasút hozta létre szerényebb jövedelmű családoknak kellemes lakókörnyezetet biztosítva, a hozzá kapcsolódó szociális ellátással, oktatási lehetőségekkel. Itt épült fel 1938-ra a templom, és vált az iskolával együtt a közösségi és kulturális élet színterévé. Templomuk felszentelésének évfordulóját csaknem két évtizede plébániai nap keretében ünneplik, lelki és közösségi programokkal megszólítva a híveket. „Ez a nap lehetőséget teremt új emberek bevonására a plébániai életbe, missziós alkalomnak tartjuk” – mondta Vitai Attila.

Az örökséggel mostohán gazdálkodó szocialista rendszer évtizedei alatt a telep egyre rosszabb állapotba került, de mindmáig megmaradt Rákospalota egyik meghatározó városrészének. A MÁV-telep ma is barátságos lakóövezet, újra kezd pezsegni az élet – tette hozzá a plébános, kiemelve az úthálózat megújulását, a parkosítást és az épületfelújításokat.

Bár a közösség létszáma nem túl nagy, mégis sok csoport tevékenykedik a plébánián. Aktívak a ministránsok, van gyermek- és felnőtthittan, adventben és a nagyböjti időszakban lelkigyakorlatokat tartanak, népszerű a nyári tábor. A hely szellemét idézi a plébánián működő vasútmodellező klub, ami a kézművescsoporttal együtt olyanokat is vonz, akik nem vesznek részt az aktív hitéletben, sőt az egyházzal sincs szorosabb kapcsolatuk. Önálló csoportja van a kisgyerekes családoknak, sikeres a baba-mama klub, kedveltek a kirándulások.

Ezek helyszíne a 2004-ben felújított, szép udvarral kiegészülő közösségi ház. Ahogy Vitai Attilától megtudtuk, csaknem az alapokig vissza kellett bontaniuk az egykor óvodaként működő épületet. Rengeteget dolgoztak itt a fiatalok, magukénak építették – mondta a plébános.

A plébánián két énekkar is működik, és hozzá kapcsolódik a Lumen Christi gospelkórus is. Vezetője Gergó Lajos, a plébániai képviselő-testület világi elnöke, aki 1989-ben hozta létre a kórust. A rákospalota-MÁV-telepi Jézus Szíve Plébániát ma is otthonuknak tartják.


Fotó: Csigó László

Magyar Kurír
(té)

Kapcsolódó fotógaléria