Érleltsajt-készítőket képez a karitász Erdélyben

Külhoni – 2015. február 25., szerda | 15:16

A Gyulafehérvári Caritas érleltsajt-készítő képzést indít Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön. Az egynapos képzésekre márciusban kerül sor – adja hírül a szervezet honlapja.

A képzést Portik Hegyi Lóránd tartja, aki közel három éve tanulja az érleltsajt-készítés folyamatát Konrad Sutter svájci sajtmestertől.

A tanagyag részeként az érdeklődők a tejtermelésről, a fejési technikákról, a fejőgép felépítéséről, működéséről, tisztán és karbantartásáról, a tej raktározásáról, a sajtkészítés folyamatáról, a sajt hibáiról és minőségi szavatolásáról tanulhatnak. A gyakorlati képzés része a joghurtkészítés, kiemelt tematika a higiéniai ismeretek elsajátítása.

A képzésre elsősorban olyan gazdák jelentkezhetnek, akik marha-, kecske- vagy juhtenyésztéssel, tejtermeléssel foglalkoznak, és érdeklődnek a sajtkészítés lehetőségei iránt. A tanfolyam során szerzett ismereteket a gyakorlatban is kipróbálják a résztvevők.

Konrád Sutter, aki már negyven éve foglalkozik sajtkészítéssel, valamint Svájcban minőségellenőre az ott készült sajtoknak, rendszeresen visszajár Gyergyószentmiklósra. Jelenleg egy olyan hálózat kiépítését tervezi, melyben a sajtkészítő gazdák rendszeresen találkozhatnak, tapasztalatcserék és fórumok keretében megoszthatják sikereiket, kudarcaikat, és tanulhatnak egymástól. Ezért „házi feladat” gyanánt a képzés szervezői azt kérik a résztvevőktől, hogy a tanultak alapján készítsék el a saját sajtjukat, majd a szakmai fórumokon sor kerülhet kóstolásukra, kiértékelésükre is, tehát lehetőség van az utólagos szakmai segítségre is.

Az egynapos képzések időpontjai : március 12., Gyergyószentmiklós; március 26., Sepsiszentgyörgy.

További részletek a Gyulafehérvári Caritas honlapján találhatók.

Fotó: Natúrkosár.blog.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria