Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

2019. március 13., szerda | 13:25

A csehszlovákiai magyarság vértanú sorsú hőse, gróf Esterházy János halálának 62. évfordulója és boldoggáavatási eljárásának kezdete alkalmából március 9-én emléknapot tartott a prágai magyar közösség. Másnap szentmisével folytatódott a megemlékezés.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért, a Prágai Magyar Katolikus Plébánia és a Coexistentia Politikai Mozgalom Esterházy János Emlékbizottsága által szervezett szombati emléknap kegyeletadással kezdődött a prágai Motol köztemetőben a kommunizmus áldozatainak emlékművénél, ahol a vértanú emlékére koszorút helyeztek el Magyarország prágai nagykövete, a Csehországi Politikai Foglyok Konföderációjának ügyvezető alelnöke, valamint felvidéki és csehországi magyar, illetve lengyel szervezetek képviselői.

Kocsis László Attila, az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért elnöke emlékbeszédében így fogalmazott: „Gróf Esterházy János boldoggá avatásával teljesülni fog a csehországi magyarok évek óta fennálló nagy kívánsága – visszaadni vértanúnknak becsületét. Ebben az irányban az első lépések már korábban megtörténtek, mindenekelőtt a Csehországi Politikai Foglyok Konföderációja, Karel Schwarzenberg volt külügyminiszter és parlamenti képviselő, valamint a magyarországi állami szervek és a csehországi magyarok szervezetei sokéves törekvésének köszönhetően. Mindezek hozzájárultak vértanúnk erkölcsi megtisztításához, ami boldoggá avatásával éri el tetőfokát. Esterházy János jogi rehabilitálása azonban még előttünk van, de meggyőződésünk, hogy boldoggá avatása azt majd jelentősen elősegíti. Istennek legyen hála érte!”

Március 10-én, nagyböjt első vasárnapján gróf Esterházy János boldoggá avatásáért mutatott be szentmisét a prágai belvárosi Szent Henrik és Kunigunda-templomban Balga Zoltán, a Prágai Magyar Katolikus Plébánia plébánosa. A szentmisén jelen volt Boros Miklós, Magyarország csehországi nagykövete; Kocsis László Attila, az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért elnöke; Paluch Zoltán, a Csehországi Magyar Orvosi és Természettudományi Társaság elnöke; Ádám Sándor, az Ady Endre Diákkör elnöke; Pásztor Csaba, a felvidéki Nagycsaládok Egyesületének elnöke, a cserkészet képviselői és a többi csehországi magyar civil szervezetek vezetői.

Balga Zoltán prédikációjában hangsúlyozta, hogy a prágai magyar közösségnek zászlóvivőként kell jelen lennie Esterházy János boldoggá avatásának ügyében, nekik kell megjeleníteniük Esterházy János szellemi, lelki hagyatékát a cseh köztudatban is, hiszen számukra is követendő példát mutat. A Prágában élő magyarságnak napi szinten hirdetnie kell azt az értékrendet, melyet Esterházy vallott, megélt, és amelyért kész volt meghalni is, hisz a magyarság és a közép-európai népek olyan eszmei örökséget kaptak tőle, amely megtart és irányt mutat, mind a más népekkel való együttélés, mind a saját közösségek megmaradása, értékeinek megőrzése terén.

A szentmisét követően Prága szívében, a Szent Henrik és Kunigunda-templom kertjében Boros Miklós nagykövet Balga Zoltán atyával és a prágai magyar szervezetek képviselőivel együtt emlékfát ültetett Esterházy János tiszteletére, valamint a boldoggáavatási eljárás hivatalos megkezdése alkalmából, melyre március 25-én kerül sor Krakkóban. A cseh főváros központjában elültetett emlékfa mementóként figyelmeztet, hogy Esterházy tisztelete és emléke él, és annak egyre inkább növekednie kell.

A megemlékezés a plébánia közösségi termében megtartott fogadással zárult, melyen a nagykövet megköszönte a prágai magyar közösség Esterházy János ügyében végzett önzetlen fáradozásait, melynek már most beérni látszanak a gyümölcsei.

Forrás és fotó: Murányi Gábor/Prágai Magyar Katolikus Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle