Eucharisztia-ünnepet rendeztek Homrogdon, az Oltáriszentség templomában

2017. szeptember 12. kedd 13:48

Szeptember 7-én kezdődött el Homrogdon a 2020-as budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki felkészülés programsorozata. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község templomát Krisztus Teste és Vére tiszteletére szentelték fel.


A résztvevők, mintegy kétszázan nemcsak a Cserehát falvaiból érkeztek, hanem más térségekből is. Seregély István nyugalmazott egri érsek tartotta a katekézist, és ő volt a szentmise főcelebránsa is. A főpásztor első perctől kötődik a 2011-ben felszentelt templomhoz, hiszen ő rakta le az alapkövét. Seregély István a résztvevők figyelmét az Eucharisztia fontosságára irányította. Beszélt a kongresszus jelentőségéről, és a hitben való megerősödésre, valamint a családtagok körében végzendő apostolkodásra is buzdított.

A katekézist bűnbánati liturgia követte, amelyet Kalóczkai Gábor emődi plébános vezetett. Lehetőség nyílt a szentgyónás elvégzésére is. A szentmisén kilenc lelkipásztor koncelebrált, többek között jelen volt Kecskés Attila főesperes, tolcsvai plébános és Varga Béla kerületi esperes, halmaji plébános is. A programzáró közös szentségimádást Szarvas István szikszói lelkipásztor vezette. Az elmélkedések között a szikszói Vadméz együttes nyújtott zenei szolgálatot.

A nap zárásaként Veress Zoltán, „Az Eucharisztia élet és szentség forrása” programsorozat főszervezője, homrogdi plébános elmondta: legközelebb október 3-án tartanak a templomban az eucharisztikus kongresszusra való előkészületi programot. Ekkor Fábry Kornél, a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának főtitkára lesz az előadó.

„Bizakodva tekintünk a kongresszust megelőző három évre, reméljük, hogy a Legméltóságosabb Oltáriszentség templomában szervezett lelki programok megerősítenek hitünkben” – írta az ünnepről beszámoló hitoktató, Bukszár Gáborné.


Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-bencesek-helyzeterol-partallami-diktatura-idejen
Könyv jelent meg a bencések helyzetéről a pártállami diktatúra idején

Január 22-én, hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I.” című tanulmánykötetet. A rendezvényen betegség miatt nem tudott jelen lenni Várszegi Asztrik püspök, leköszönő főapát.

2018. január 22. hétfő
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

2018. január 22. hétfő