Eucharisztikus világkongresszus: Pályázatot hirdetnek miseordinárium komponálására

Kultúra – 2017. július 22., szombat | 13:03

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága által kiírt pályázat célja olyan új misetételek megalkotásának inspirálása, amelyek gazdagítják a Katolikus Egyház énekkincsét. December 20-ig várják a pályamunkákat.

A miseordináriumok formai és tartalmi elvárásai:
– az egész éneklő közösség (nép) által könnyen énekelhetők legyenek;
– kizárólag a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által jóváhagyott;
– hivatalos, elsősorban magyar vagy akár latin liturgikus szövegekre készüljenek;
– rendelkezzenek a liturgikus ének három alapvető tulajdonságával (szent, művészi, egyetemes);
– hangulatviláguk lelkesítő, örömteli, illetve a lelket Istenhez emelő legyen;
– akár orgona, akár más hangszer-összeállítású kísérettel előadhatók legyenek;
– az ordinárium tartalmazhat többszólamú részeket is, de egy szólamban is énekelhető legyen a nép által;
– az ordináriumnak feltétlenül tartalmaznia kell a következő tételeket: Kyrie, Gloria, Sanctus (Benedictusszal) és Agnus Dei (a Credo tetszőlegesen megzenésíthető).

A miseordinárium szövegei letölthetők ITT.

Az alkotásokat 2017. december 20-án éjfélig kell elküldeni kizárólag elektronikus úton a palyazat@iec2020.hu e-mail címre, a kiírásnak megfelelő formátumokban. A pályázat beérkezéséről a pályázó e-mailben kap visszaigazolást.

A tárgyban kérik feltüntetni: Misepályázat.

A pályaművet mp3 kiterjesztésű hangfájlban kérik az e-mailhez csatolni a pdf-ben elmentett, számítógépes kottaíró programmal készített kottával együtt.

A pályaművet a pályázati adatlappal ellátva kell beküldeni. Az anyagot a beérkezés után egy négy számjegyű kóddal látják el.

A pályázati adatlap letölthető ITT.

A pályázattal kapcsolatos kérdéseket a palyazat@iec2020.hu e-mail címre lehet küldeni.

Ha a nyertes ordináriumokon túlmenően több misét választanak ki, amely megfelel a bíráló testületnek, a bizottság fontolóra veheti egy összeállítás közzétételét.

A szakmai zsűri a jeligés pályaműveket a következő szempontok szerint bírálja el:
– zenei, szakmai színvonal,
– a liturgiába való illeszkedés,
– a nép bevonhatósága,
– a szöveg prozódiájához való dallamalkotás.

A beérkező pályamunkákat kezelő, erre felhatalmazott személy az elbírálási folyamatból ki van zárva.

Díjazás:
I. hely: nettó 500 000 Ft;
II. hely: nettó 400 000 Ft;
III. hely: nettó 300 000 Ft.

A legjobb művek ezen felül bekerülnek a készülő új Katolikus Énekgyűjteménybe.

A pályázat eredményéről várhatóan 2018. február 28-tól az iec2020.hu honlapon lehet tájékozódni. A pályaművek elbírálásának határideje a beérkezett pályázatok számának függvényében kitolódhat.

A kiíró a díjazottat e-mailben értesíti.

A kiíró fenntartja magának a jogot, hogy a beadási határidő lejárta után a nyertes pályaművet kiválassza, és új határidő kitűzésével módosításra, javításra kérje a pályázót. Amennyiben nem érkezik a kiírásnak megfelelő pályázat, a kiíró fenntartja a jogot új pályázat kiírására.

A részvételi feltételekről ITT tájékozódhatnak.

A pályázat nyilvános, nevezési díj nincs.

A beérkezett pályaműveket szakmai bírálóbizottság véleményezi – az ebben szereplők nem ismerhetik a pályázók kilétét. A győztes kiléte csak a végeredmény kihirdetésekor derül ki.

A pályázat kiírója a nyertes pályázók díjának kifizetésével a mise felhasználására teljes, kizárólagos térben és időben korlátlan felhasználási és használati jogot szerez, a misetételeket szabadon felhasználhatja, illetve a nyertes pályázatok anyagát és a pályázók nevét nyilvánosságra hozhatja.

Egy pályázó több (maximum 2 db) pályamunkával nevezhet.

Pályázatot nyújthat be bármely természetes vagy jogi személy. A természetes személyek esetében a 18 év alatti pályázónak szülői hozzájárulást kell mellékelnie.

A pályázatra korábbi pályázatokra még be nem adott művek nyújthatók be. A pályázók vállalják, hogy a pályamunkák elkészítésénél más, jogvédelem alatt álló alkotásokat nem használnak fel. A pályázó felelősséget vállal azért, hogy a pályázati anyaga saját műve, amellyel harmadik személy szerzői és egyéb jogait nem sérti, továbbá kijelenti, hogy bármilyen, esetleges jogsértésből adódó kárért teljes körű felelősséggel tartozik. E feltételek megsértése esetén a pályázat érvénytelen, eredményhirdetés után kiderülő jogsértés esetén a díjat köteles visszafizetni.

A pályázat egyfordulós.

A pályázati adatlap kitöltésével és beküldésével a pályázó elfogadja a kiírásban foglalt feltételeket, beleegyezik a pályaműve nyilvánosságra hozatalába (a pályázó nevével azonosíthatóan is).

A kiíró döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.

A nyertes pályázó kötelezi magát, hogy az értesítést követő 5 napon belül a teljes pályázati anyagot átadja. A pályázati díj ezután kerül kifizetésre.
A pályázat kiírója vállalja, hogy a pályázati díj kifizetésével kapcsolatban felmerülő adókat és járulékokat megfizeti.

Forrás: iec2020.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria