Evangéliumi lélektan – Könyvbemutató Kolozsváron

Külhoni – 2014. december 15., hétfő | 10:50

Lelki egészségről, önismeretről, a családi élet meghittségéről szól többek között Homa Ildikó szociális testvér „Evangéliumi lélektan – Önismeret mindenkinek” című könyve, melyet december 10-én mutattak be Kolozsváron, a Római Katolikus Nőszövetség székhelyén – tájékoztat a Vasárnap katolikus lap.


A kötet az erdélyi Mária Rádió Evangéliumi lélektan című műsorsorozatának szerkesztett és gyakorlati részekkel kiegészített szövegét tartalmazza.

A könyv ötlete azonban már sokkal régebbi, mondta a bemutatón Homa Ildikó: „Barátaimnak szoktam mondani, hogy a Jóisten tízéves álmokat szokott nekem adni, mert körülbelül ennyi idő alatt születtek meg azok a projektek, amelyekről azt éreztem, hogy ezekre a Szentlélek indított engem.” Ennyi ideig tartott ugyanis az örökfogadalomig vezető útja, így lett belőle klinikai pszichológus is, így született meg az Élet bőségben képzés a szerzetesnővérek részére, és így látott napvilágot ez a könyv is.


Homa Ildikó hangsúlyozta, elsősorban nem az volt a célja, hogy új gondolatok legyenek a könyvében, hanem hogy gyakorlati jellegű legyen. „Az eszmék magasan szállnak, de mi laposan kúszunk...” – indokolta ezt egy ferences pátertől kölcsönvett mondással. Ezért is próbált olyan kérdéseket megfogalmazni, melyeket feltéve a hétköznapok valóságában maradunk. Ebben segítenek a fejezetek végén található gyakorlati útmutatók is.

Az Evangéliumi lélektan – Önismeret mindenkinek a Verbum Kiadó gondozásában jelent meg, Kovács Sándor kolozsvári főesperes segítségével. A bemutatón Bogdán Zsolt színművész olvasott fel részleteket a könyvből; közreműködött Oláh Orsolya fuvolán és Geréd István zongorán.

Homa Ildikó SSS

A szerző klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, aki az egzisztenciaanalitikus és logoterápiás irányzatot képviseli. Jelenleg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Hungarológiai Doktori Iskola doktorandusza, kutatási témája az érzelmekről való beszéd nyelvi lehetőségei. Szerzetesnőként (mint szociális testvér) és pszichológusként fontosnak tartja a teológiai és pszichológiai megközelítések integrációját, amit gyakorlatban az általa kidolgozott és koordinált Élet bőségben elnevezésű rendközi képzési és mentálhigiénés programban valósított meg.

Fotó: Homa Ildikó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria