Ezüstmisét és búcsút ünnepeltek Nyírbátorban

2018. augusztus 8. szerda 14:08

„A hit életünk mécsesét tápláló olaj, mely lélekben megerősít” – mondta Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök augusztus 5-én a nyírbátori Urunk színeváltozása görögkatolikus templomban, ahol az egyházközség búcsúját és Kiss Zsolt parókus ezüstmiséjét ünnepelték.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az Egyház fényes ünnepén, Úrszínváltozáskor a nyírbátori görögkatolikus közösség létrejötte óta eltelt 97 évet és lelkipásztoruk ezüstmiséjét ünnepelték a hívek a búcsúi Szent Liturgián.

A nyírbátori neobarokk Urunk színeváltozása görögkatolikus templom az épület belső felújítását követő, 1999-es újraszenteléskor kapta címünnepét. Az épület külső pompáját csak később, 2013-ban nyerte el a mostani parókus, Kiss Zsolt szolgálata alatt. Az ő nyolcéves ittléte során újult meg a parókia és a közösségi tér is.

Az ünnepen a templomon kívül, a harangláb előtt is megteltek a padsorok – s nem csak helyi hívekkel: a parókus egykori szolgálati helyeiről, Debrecenből, Dámócból és Nyíregyháza-Sóstóhegyről is jöttek hívek, hogy a nyírbátori egyházközséggel együtt ünnepeljenek.

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök a homília időtartamára maga mellé ültette az ezüstmisés Kiss Zsoltot és feleségét, akik ezüstlakodalmukat is ünnepelték. „Manapság sok kikapcsolódási, szórakozási lehetőség van, de egyre kevesebb az ünnep” – fogalmazott prédikációjában a főpásztor. Rámutatott: szemben a szórakozás önösségével, másoknak, valakiért fáradozva készülünk egy-egy születésnapra, jubileumra vagy egyházi ünnepre.

Az ünnepen valamiképp szolgálunk, de ha el is fáradunk, a végén elégedett fáradtságunk örömmel jár. A szórakozás utáni kimerültség, elégedetlenség és hiányérzet ellenben fájdalmas ürességet hagy maga után szívünkben – mondta Szocska A. Ábel.

A nyíregyházi megyéspüspök végigtekintett a jubiláns 25 évnyi szolgálatán. „Ahogyan olaj nélkül nem ég a mécses, úgy hit nélkül senki sem talál jó gondolatokra” – idézte Szíriai Szent Efrémet.

„Sokszor mondják, hogy nem szabad túlvállani magunkat, mert kiégünk, mint az olaj a mécsesből, s ha kiég az olaj a mécsesből, akkor, Aranyszájú Szent János szavai szerint, a bűzös füstöt árasztó kanóc marad csak hátra. Ha nincs olaj a mécsesben, mi is elfáradunk, kiégünk. De a keresztények tudják, hogy Krisztus életünkben nap mint nap pótolni akarja ezt az olajat.”

Nem baj, ha elfáradunk, csak akkor van probléma, ha nincs miből ismét feltöltekezni. „Az olajunk a hit, mely a jó gondolatokat szüli. Ezzel tudjuk táplálni életünk mécsesét, mely segít megerősödni lélekben, s a lélekben megerősödött ember lehet fáradt, de sosem fog kiégni” – hangsúlyozta a püspök, majd a parókusra és feleségére bízta a hívek szeretetét, s azt is, hogy példát mutassanak az Istenbe vetett hitükkel. Ezt követően tolmácsolta a Szentatya áldását.

A liturgián a nyírbátori Tinódi kórus végzett zenei szolgálatot.

Forrás és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

00:29
ferenc-papa-az-oltariszentseg-atalakit-minket-hogy-az-urert-es-testvereinkert-eljunk
Ferenc pápa: Az Oltáriszentség átalakít minket, hogy az Úrért és testvéreinkért éljünk

Augusztus 19-én a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya arról elmélkedett, hogy áldozáskor a ma is élő Krisztussal egyesülünk, az ő érzés- és gondolatvilágát akarjuk magunkévá tenni, hogy tetteinkben és egész életvitelünkben vele összhangban legyünk.

2018. augusztus 19. vasárnap