Ezüstmisét és búcsút ünnepeltek Nyírbátorban

2018. augusztus 8. szerda, 14:08

„A hit életünk mécsesét tápláló olaj, mely lélekben megerősít” – mondta Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök augusztus 5-én a nyírbátori Urunk színeváltozása görögkatolikus templomban, ahol az egyházközség búcsúját és Kiss Zsolt parókus ezüstmiséjét ünnepelték.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az Egyház fényes ünnepén, Úrszínváltozáskor a nyírbátori görögkatolikus közösség létrejötte óta eltelt 97 évet és lelkipásztoruk ezüstmiséjét ünnepelték a hívek a búcsúi Szent Liturgián.

A nyírbátori neobarokk Urunk színeváltozása görögkatolikus templom az épület belső felújítását követő, 1999-es újraszenteléskor kapta címünnepét. Az épület külső pompáját csak később, 2013-ban nyerte el a mostani parókus, Kiss Zsolt szolgálata alatt. Az ő nyolcéves ittléte során újult meg a parókia és a közösségi tér is.

Az ünnepen a templomon kívül, a harangláb előtt is megteltek a padsorok – s nem csak helyi hívekkel: a parókus egykori szolgálati helyeiről, Debrecenből, Dámócból és Nyíregyháza-Sóstóhegyről is jöttek hívek, hogy a nyírbátori egyházközséggel együtt ünnepeljenek.

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök a homília időtartamára maga mellé ültette az ezüstmisés Kiss Zsoltot és feleségét, akik ezüstlakodalmukat is ünnepelték. „Manapság sok kikapcsolódási, szórakozási lehetőség van, de egyre kevesebb az ünnep” – fogalmazott prédikációjában a főpásztor. Rámutatott: szemben a szórakozás önösségével, másoknak, valakiért fáradozva készülünk egy-egy születésnapra, jubileumra vagy egyházi ünnepre.

Az ünnepen valamiképp szolgálunk, de ha el is fáradunk, a végén elégedett fáradtságunk örömmel jár. A szórakozás utáni kimerültség, elégedetlenség és hiányérzet ellenben fájdalmas ürességet hagy maga után szívünkben – mondta Szocska A. Ábel.

A nyíregyházi megyéspüspök végigtekintett a jubiláns 25 évnyi szolgálatán. „Ahogyan olaj nélkül nem ég a mécses, úgy hit nélkül senki sem talál jó gondolatokra” – idézte Szíriai Szent Efrémet.

„Sokszor mondják, hogy nem szabad túlvállani magunkat, mert kiégünk, mint az olaj a mécsesből, s ha kiég az olaj a mécsesből, akkor, Aranyszájú Szent János szavai szerint, a bűzös füstöt árasztó kanóc marad csak hátra. Ha nincs olaj a mécsesben, mi is elfáradunk, kiégünk. De a keresztények tudják, hogy Krisztus életünkben nap mint nap pótolni akarja ezt az olajat.”

Nem baj, ha elfáradunk, csak akkor van probléma, ha nincs miből ismét feltöltekezni. „Az olajunk a hit, mely a jó gondolatokat szüli. Ezzel tudjuk táplálni életünk mécsesét, mely segít megerősödni lélekben, s a lélekben megerősödött ember lehet fáradt, de sosem fog kiégni” – hangsúlyozta a püspök, majd a parókusra és feleségére bízta a hívek szeretetét, s azt is, hogy példát mutassanak az Istenbe vetett hitükkel. Ezt követően tolmácsolta a Szentatya áldását.

A liturgián a nyírbátori Tinódi kórus végzett zenei szolgálatot.

Forrás és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-semmi-sem-olthatja-ki-isten-irantad-erzett-szenvedelyes-szeretetet
Ferenc pápa: Semmi sem olthatja ki Isten irántad érzett szenvedélyes szeretetét!

Február 20-án a Szentatya arról elmélkedett az általános kihallgatás keretében, hogy miért mondjuk a Miatyánkban Istenről azt, hogy „mennyekben vagy”, és hogy Isten apai-anyai szeretete messze felülmúlja a földi szülők szeretetét. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk.

19:15
erdo-peter-az-eucharisztia-olyan-tema-ami-osszekot-es-nem-elvalaszt
Erdő Péter: Az Eucharisztia olyan téma, ami összeköt, és nem elválaszt

Erdő Péter bíboros, prímás február 19-én az M1 közszolgálati csatorna Ma este című műsorának vendége volt, ahol a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről is beszélt.

14:40
Útravaló – 2019. február 20.

Útravaló – 2019. február 20.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 20.

Mai evangélium – 2019. február 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,22–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle