Ezüstmisét és búcsút ünnepeltek Nyírbátorban

2018. augusztus 8. szerda 14:08

„A hit életünk mécsesét tápláló olaj, mely lélekben megerősít” – mondta Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök augusztus 5-én a nyírbátori Urunk színeváltozása görögkatolikus templomban, ahol az egyházközség búcsúját és Kiss Zsolt parókus ezüstmiséjét ünnepelték.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az Egyház fényes ünnepén, Úrszínváltozáskor a nyírbátori görögkatolikus közösség létrejötte óta eltelt 97 évet és lelkipásztoruk ezüstmiséjét ünnepelték a hívek a búcsúi Szent Liturgián.

A nyírbátori neobarokk Urunk színeváltozása görögkatolikus templom az épület belső felújítását követő, 1999-es újraszenteléskor kapta címünnepét. Az épület külső pompáját csak később, 2013-ban nyerte el a mostani parókus, Kiss Zsolt szolgálata alatt. Az ő nyolcéves ittléte során újult meg a parókia és a közösségi tér is.

Az ünnepen a templomon kívül, a harangláb előtt is megteltek a padsorok – s nem csak helyi hívekkel: a parókus egykori szolgálati helyeiről, Debrecenből, Dámócból és Nyíregyháza-Sóstóhegyről is jöttek hívek, hogy a nyírbátori egyházközséggel együtt ünnepeljenek.

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök a homília időtartamára maga mellé ültette az ezüstmisés Kiss Zsoltot és feleségét, akik ezüstlakodalmukat is ünnepelték. „Manapság sok kikapcsolódási, szórakozási lehetőség van, de egyre kevesebb az ünnep” – fogalmazott prédikációjában a főpásztor. Rámutatott: szemben a szórakozás önösségével, másoknak, valakiért fáradozva készülünk egy-egy születésnapra, jubileumra vagy egyházi ünnepre.

Az ünnepen valamiképp szolgálunk, de ha el is fáradunk, a végén elégedett fáradtságunk örömmel jár. A szórakozás utáni kimerültség, elégedetlenség és hiányérzet ellenben fájdalmas ürességet hagy maga után szívünkben – mondta Szocska A. Ábel.

A nyíregyházi megyéspüspök végigtekintett a jubiláns 25 évnyi szolgálatán. „Ahogyan olaj nélkül nem ég a mécses, úgy hit nélkül senki sem talál jó gondolatokra” – idézte Szíriai Szent Efrémet.

„Sokszor mondják, hogy nem szabad túlvállani magunkat, mert kiégünk, mint az olaj a mécsesből, s ha kiég az olaj a mécsesből, akkor, Aranyszájú Szent János szavai szerint, a bűzös füstöt árasztó kanóc marad csak hátra. Ha nincs olaj a mécsesben, mi is elfáradunk, kiégünk. De a keresztények tudják, hogy Krisztus életünkben nap mint nap pótolni akarja ezt az olajat.”

Nem baj, ha elfáradunk, csak akkor van probléma, ha nincs miből ismét feltöltekezni. „Az olajunk a hit, mely a jó gondolatokat szüli. Ezzel tudjuk táplálni életünk mécsesét, mely segít megerősödni lélekben, s a lélekben megerősödött ember lehet fáradt, de sosem fog kiégni” – hangsúlyozta a püspök, majd a parókusra és feleségére bízta a hívek szeretetét, s azt is, hogy példát mutassanak az Istenbe vetett hitükkel. Ezt követően tolmácsolta a Szentatya áldását.

A liturgián a nyírbátori Tinódi kórus végzett zenei szolgálatot.

Forrás és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

09:38
a-parbeszeddel-csak-nyerhetunk-bemutattak-klaus-von-stosch-az-iszlam-mint-kihivas-cimu-kotetet
A párbeszéddel csak nyerhetünk – Bemutatták Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás” című kötetét

A Magyar Kurír kiadásában megjelent Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes és Szőke Péter, a hazai Sant’Egidio közösség vezetője mutatta be a szerző jelenlétében október 15-én, a budapesti D18 könyvesboltban.

2018. október 16. kedd