Fegyverbe szólította a keresztényeket egy szír ortodox püspök

Kitekintő – 2013. december 15., vasárnap | 10:00

Lukas El-Khoury püspök, az antiókiai görög ortodox patriarkátus helynöke arra szólította fel a keresztényeket, hogy fogjanak fegyvert, és védjék meg az egyházat és Szíriát. Felhívása a többi keresztény egyházi vezető heves tiltakozását váltotta ki – adta hírül a La Croix.

Lukas El-Khoury püspök úgy nyilatkozott, hogy „minden fiatal keresztény, akinek módjában áll fegyvert fogni, tegye meg, és fegyverrel is védelmezze Szíriát, a templomokat és a kolostorokat”, mivel azzal szemben, amit a szíriai népnek el kell viselnie, „nem ülhetünk tovább ölbe tett kézzel”. A felhívás a térség többi egyházi vezetőjének éles bírálatát váltotta ki.

„Mi, mint az egyház képviselői, nem buzdíthatjuk a keresztényeket olyasmire, hogy fogjanak fegyvert, és vegyenek részt a harcokban. Ez őrültség, ami ellentétes az evangélium és a keresztény egyházak tanításával” – jelentette ki határozottan Jacques Behnan Hindo, a szír katolikus egyház érseke a Fides hírügynökségnek.

Az érsek elmondta, hogy „a kormány már tavaly felajánlott 700 kalasnyikovot, hogy osszam szét a Hasszakéban élő keresztények között, és 1000 továbbit a Kamisliben élőknek, de visszautasítottam”. „Az erőszak ellen vagyunk, bármerről érkezzék is” – szögezte le, elismerve, hogy a szíriai tragikus helyzet és a keresztények elleni célzott támadások képesek kiváltani elkeseredett reakciókat.

„Mindannyiunkra nagy nyomás nehezedik – ismerte el az érsek. – Aggodalmainkat az elrabolt maaloulai apácák sorsa csak tovább fokozza, de papokként az a dolgunk, hogy vigasztalást nyújtsunk az embereknek, és azt képviseljük feléjük, hogy bizonyos szabályokat minden esetben be kell tartani, bármi történjék is. Ha meggondolatlan kijelentéseket teszünk, azzal tovább növelhetjük a keresztényekre leselkedő veszélyeket, és még több erőszaknak tehetjük ki őket.”

Magyar Kurír
(já)