Megáldották Oravecz Pál szobrát Tornán

Külhoni – 2015. május 21., csütörtök | 16:05

Hálaadó, emlékező szentmisét mutattak be, majd ünnepélyesen leleplezték és megáldották Lukács János alkotását, Oravecz Pál tornai születésű esperes-plébános mellszobrát a felvidéki Tornán május 20-án – tájékoztatta szerkesztőségünket Gábor Bertalan szepsi esperes-plébános.

„Akik igazságra tanítottak sokakat, tündökölnek örökkön-örökké,
mint a csillagok.”
(Dán 12,3)

Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Weiszer Attila dobóruszkai plébános volt, akivel együtt miséztek a környék papjai, köztük Oravecz Pál négy volt ministránsa. Egyikük, Juhász Attila jelenlegi tornai plébános visszaemlékezésében kiemelte a boldog emlékű plébános áldozatkészségét a II. vatikáni zsinat liturgikus reformjának megvalósítása terén. Elmondta: Oravecz Pál asztalosként saját kezűleg készítette el a liturgikus terek új oltárait és kellékeit, emellett varrt mise- és ministránsruhákat is, valamint szamizdat kiadványként megjelentette a környék népénekeit.

A plébániakertben felállított szobrot Lukács János szobrász és Oravecz Attila polgármester leplezték le. Molnár Pál egykori polgármester ünnepi beszédében méltatta a néhai esperes-plébános közösségért aggódó szeretetét és szigorát, jósággal párosult szókimondását és édes-keserű humorát.

Az ünnepség, a hálaadás és a köszönet méltó volt a boldog emlékű paphoz, aki harminc éven át volt szülőfaluja plébánosa.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria