Felavatták a vereckei honfoglalási emlékmű új oltárkövét Kárpátalján

Külhoni – 2017. december 15., péntek | 10:00

Felavatták december 10-én a Vereckei-hágón található honfoglalási emlékmű új oltárkövét. A korábbit ukrán nacionalisták rongáltak meg. Az 1994-ben felállított emlékműnek ez a harmadik oltárköve.

A honfoglalási emlékmű új oltárköve Budapest VII. kerület önkormányzata Fidesz-frakciójának támogatásával készült, ezzel az ukrán nacionalisták által néhány éve megrongált szakrális gránittömböt pótolták.

Azért jöttünk ma Vereckére, hogy ezt a mindannyiunk számára szimbolikus helyet megszenteljük. Egy oltárt avatunk fel ott, ahol több mint ezer év tekint le ránk – fogalmazott az emlékműnél mondott ünnepi beszédében Bajkai István, Budapest VII. kerületének alpolgármestere, aki személyesen is szponzorálta az oltárkő állítását.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője beszédében azt emelte ki, hogy a kárpátaljai magyarság felelőssége a vereckei honfoglalási emlékműnek mint össznemzeti szimbólumnak, szakrális helynek a megőrzése. Utalva arra, hogy az 1994-ben felavatott honfoglalási emlékműnek a mostani a harmadik oltárköve, az elnök azt a reményét fejezte ki, hogy újabbra nem lesz szükség, mert ezt nem fogják megrongálni.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a Vereckei-hágó, bárki bármit állítson is, mindenképpen origónak számít a magyar történelemben.

Matl Péter szobrászművész, a honfoglalási emlékmű alkotója és oltárköveinek készítője elmondta, az emlékművet közel negyedszázada a béke, a testvériség és a szeretet jegyében tervezte. Hozzátette, az emlékmű puritánságával (nincs rajta semmilyen díszítő elem vagy felirat, csak a kereszt az oltárkövön) a magyarok keresztény hitét, békés természetét akarta hangsúlyozni.

Az ünnepség zárásaként a történelmi egyházak papjai megáldották, majd az anyaországi vendégek, a kárpátaljai magyar vezetők és az ungvári magyar főkonzulátus diplomatái megkoszorúzták a honfoglalási emlékmű új oltárkövét.

Forrás: MTI

Fotó: Kárpátaljalap.net

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria