Feliratot találtak a torinói leplen

2009. november 25. szerda, 08:03

A Vatikáni Titkos Levéltárban dolgozó Barbara Frale bejelentette: feliratot talált a torinói leplen és megfejtette azt. Következtetése szerint a szavak azt bizonyítják, hogy a lepel Jézus korában keletkezett.

Barbara Frale, aki nemsokára könyvet jelentet meg felfedezéseiről La Sindone di Gesu Nazareno (A Názáreti Jézus leple) címmel, úgy fogalmazott: megtalálta a Názáreti Jézus 'halotti bizonyítványát' görög, arámi és latin nyelvű feliratokban a leplen. Mint mondta, bár sok betű hiányzik, sikerült rekonstruálnia a feliratot: „16-ban, Tibériusz császár uralkodása alatt a Názáreti Jézust, akit kora este levettek, miután egy római bíró halálra ítélte, mert bűnösnek találta a zsidó hatóság, ezennel el kell temetni azzal a kötelezettséggel, hogy családjának egy év letelte után át kell adni."

Frale elmondta a La Repubblica című lapnak: a Krisztus korában elterjedt zsidó temetési szokások szerint a kivégzettek holttestét egy év múltán adták oda a családnak, addig közös sírban nyugodtak. A feliratot a lepelre rögzítették, hogy később azonosíthassák azt az érte jövők. A felirat általában az arc körül volt rögzítve. A kutató úgy véli, Jézus esetében is ezt tették, annak ellenére, hogy őt nem közös sírba temették. Frale szerint a három nyelv használata szokás volt az akkori Palesztinában – írja az ICN.

A Katolikus Egyház hivatalosan egyelőre nem ismerte el valódinak a leplet, amelyet a torinói székesegyházban őriznek különleges körülmények között. Egy 1988-ban végzett radiokarbonos vizsgálat szerint a lepel a középkorból származik, egy újabb kutatás pedig azt állapította meg, hogy a 8. század előtt keletkezett, Jeruzsálemben. A textildarab 4,4x1,2 méteres, utoljára 2000-ben állították ki.

II. János Pál pápa egyszer azt mondta: „A lepel Isten szeretetének és az emberi bűnnek a képmása. A Megfeszített megkínzott testének lenyomata, amely igazolja azt a félelmetes emberi képességet, hogy fájdalmat és halált okozzon embertársának, minden korban az ártatlanok szenvedésének ikonja lesz.

XVI. Benedek pápa 2010-ben felkeresi a torinói leplet, amely tíz év után újra 2010. április 10. és május 23. között lesz nyilvánosan látható. A Szentatya tavaly júniusban jelentette be hozzájárulását, hogy 1998 és 2000 után ismét közszemlére állítsák a torinói halotti leplet. A pápa akkor így fogalmazott: „Ha Isten segítségével még élek és egészséges leszek, remélem, én is elmegyek a kiállításra. Biztosan megfelelő alkalom lesz arra, hogy szemléljem azt a titokzatos Arcot, amely csöndben szól az emberi szívekhez, és kéri őket, hogy ismerjék fel benne Isten arcát. 'Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte, hogy mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örökké éljen.'” (Jn 3,16).

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: torinói lepel
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57