Felismerte a csíksomlyói Szűzanya-zászlót a Szentatya

Ferenc pápa – 2019. április 2., kedd | 12:17

Folyamatosan zajlik a készülődés Erdélyben Ferenc pápa csíksomlyói látogatására. Miközben ki-ki vérmérséklete szerint hangosan lelkesedve vagy magában örvendezve várakozik, maga Ferenc pápa is készül. Bodó Márta írása.

Jól tudjuk korábbi pápalátogatásokról szóló beszámolókból, hogyan segítették például információkkal, történeti áttekintéssel, nyelvleckékkel II. János Pál pápát, amikor Magyarországra készült. Bizonyosan most is több módon segítik Ferenc pápa felkészülését. Hogy ez így van, egy találkozás igazolta a minap.

A kolozsvári forgalomban találkoztam egy nemrég zarándoklatról hazatért ismerőssel, aki egy gyergyói csoporttal egyszerre járt az Örök Városban és lelkesen emlékezett arra: a csoport csíksomlyói zászlóját Ferenc pápa felismerte! Lelkesült beszélgetőtársam emlékezni vélt még arra is, a Szentatya jelezte: azért is ismerte fel a csíksomlyói Mária-zászlót, mert éppen oda készül utazni.

A találkozás nyomán úgy gondoltam, érdekes lesz ennek az eseménynek jobban utánanézni. A gyergyói csoportot szervező és vezető plébánost, Gál Hunort kerestem meg, hogy számoljon be pontosan az eseményről, ezzel is segítve az itthon várakozókat a felkészülésben. Egy tizenöt fős gyergyócsomafalvi zarándokcsoport Gál Hunor gyergyószentmiklósi plébános vezetésével a nagyböjt kezdetén járt római zarándoklaton.

Az útnak több célja is volt. Ezek közül kiemelkedett az a szándék, hogy részt vegyenek a szerdai általános pápai audiencián. Ez sikerült is, és a zarándokok elvitték a csíksomlyói Szűzanyát ábrázoló zászlót annak jeléül, hogy nagy szeretettel várják a Szentatyát az erdélyi kegyhelyre. A csíksomlyói Szűzanya zászlója mellé a magyar és a székely zászlót is kitűzték. Az isteni gondviselésnek köszönhetően a pápai audiencián a zarándokcsoportnak sikerült az első sorban helyet kapnia, ahová jól látható helyre tudták kitűzni a magukkal hozott zászlókat. Így várták a pillanatot, amikor a pápa a téren körbejár. Nagy öröm és felemelő pillanat volt a csoport számára, amikor a Szentatya a pápamobillal először elhaladt a csoport előtt. Gál Hunor plébános elmondása szerint Ferenc pápa láthatóan különösen is felfigyelt a csíksomlyói Szűzanya zászlajára, amelyet fürkésző tekintettel alaposan megnézett, próbált azonosítani.

Majd amikor második alkalommal ismét a zarándokcsoport előtt haladt el, már távolról kereste a csíksomlyói zászlót, amelyet ekkor magasra tartottak a zarándokok. Mielőtt elhaladt volna a zászlók előtt, a zarándokcsoport egyik tagja hangosan kérte, hogy áldja meg a zászlót. A Szentatya a pápamobillal lassított, odafordult, megáldotta a Szűzanya-zászlót, amit az erdélyi zarándokok nagy meghatódottsággal és örömmel fogadtak.

A Szentatyával való találkozás és a pár napos zarándoklat maradandó élményt jelentett a csoport számára, akiknek arra is lehetőségük adódott, hogy zarándoklatuk másik célját is teljesítsék, Szent Péter sírjának közvetlen közelében a plébános vezetésével szentmisét mutassanak be és imádkozzanak Isten szolgája Márton Áron boldoggá avatásáért is.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria