Novemberben Rembrandt-kiállítás nyílik Budapesten

Kultúra – 2014. július 26., szombat | 9:13

A Szépművészeti Múzeum kiállításainak támogatására 505 millió forint átcsoportosításáról döntött a kormány. A múzeum a november 1-jén megnyíló Rembrandt és a holland „arany évszázad” című kiállítására fordítja az összeget – közli az MTI.

A Szépművészeti Múzeum július 21-én ismertette, hogy a nagyszabású kiállításon 3 Vermeer-festményt és 20 Rembrandt-képet láthatnak az érdeklődők – köztük a németalföldi mester legkorábbi és legutolsó alkotását is.

A spanyol festészet öt évszázadát, valamint a 15-18. századi itáliai piktúrát (Botticellitől Tizianóig, majd tovább, Caravaggióig) bemutató sorozat folytatásaként megnyíló Rembrandt és a holland „arany évszázad” című tárlaton 170 festmény lesz megtekinthető az 1600-as évek legnagyobb németalföldi mestereitől. Hasonlóan átfogó holland kiállítást korábban nem láthatott a magyar közönség. Utoljára 1967-ben, a varsói múzeummal együttműködésben, mintegy 100 művet állítottak ki a Szépművészetiben.

A kiállítás több szekcióból áll majd: az első a történeti hátteret mutatja be; a második az új, a kereskedelemben meggazdagodott, polgárosodott társadalom szereplőit vonultatja fel, többek között Frans Hals portréival, csoportképekkel. Külön szekció összegzi, hogy a társadalom egyes rétegei mit kezdtek a gazdagsággal – zsánerképekkel, csendéletekkel találkozhat itt a látogató.

A negyedik téma a vallás, a protestantizmus megjelenése a festészetben, ezt követi Rembrandt és leideni körének művészete.

A következő szekció a városi életet jeleníti meg, itt láthatja a közönség a három Vermeer-alkotást (a mindössze 38 képből álló életműből): a Geográfus, az Asztronómus és A katolikus hit allegóriája című festményt Frankfurtból, Párizsból és a New York-i Metropolitan Múzeumból.

A kiállítást a tájképek zárják – tájékoztat a Szépművészeti Múzeum.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria