Cambridge-ben kutatóprofesszori címet kapott a Pázmány rektora

Hazai – 2015. december 4., péntek | 16:00

A Trinity College felkérésére 2015. december 4-én „A 11–15. század kánonjogi öröksége Cambridge-ben” címmel tartotta meg összefoglaló előadását Szuromi Szabolcs a Gonville and Caius College teljes középkori kánonjogi kéziratállományáról.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora által a középkori kánonjogi kultúra feltárása és megismertetése terén az elmúlt öt évben folytatott cambridge-i oktató- és kutatómunka elismeréseként a Gonville and Caius College (alapítva: 1348) és a Robinson College után (alapítva: 1977), az 1546-ban VIII. Henrik király által alapított Trinity College adományozott kutatóprofesszori címet a budapesti Kánonjogi Intézet vezetőjének. Szuromi Szabolcs Cambridge-ben végzett tudományos munkájának köszönhetően pontos kép alakult ki a cambridge-i kánonjogi oktatás eredeti forrásairól, kezdetének sajátosságairól, valamint az egyes – legrégebbi – kéziratok keletkezési helyéről és idejéről. 

Szuromi Szabolcs hivatalos cambridge-i tartózkodása keretében tárgyalt a felsőoktatás nemzetközi minőségbiztosításáról. A PPKE rektora megtisztelő felkérést kapott a Cambridge-i Egyetem független külső szakértőkből álló akkreditációs testületében való részvételre, 2016. január 1-jétől. Mindezen túl, a hivatalos tárgyalás kiterjedt az anglikán–katolikus kapcsolatok további elmélyítésének tárgyában folytatott magas szintű eszmecserére is. Ezzel a PPKE nemcsak az egyetemközi nemzetközi együttműködései területén ért el újabb jelentős tudományos eredményt, hanem megerősítette az ökumenikus párbeszédben betöltött nemzetközi szerepét is.

Forrás: PPKE

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria