Felszentelték az Iszlám Állam által kivégzett kopt vértanúk tiszteletére emelt székesegyházat

Kitekintő – 2018. február 23., péntek | 12:31

Három évvel a huszonegy kopt hívő meggyilkolása után Felső-Egyiptomban székesegyházat emeltek a hit vértanúi emlékére. Az új székesegyház oltárait február 14-én áldotta meg és szentelte föl Amba Pavnatius, a régió püspöke – írta az AsiaNews hírügynökség.

2015. február 15-én a líbiai Szirte város tengerpartján az Iszlám Állam tagjai lefejeztek huszonegy fiatal egyiptomi koptot. A mészárlásról készített videofelvételt közzétették a világhálón a következő címmel: „Vérrel aláírt üzenet a kereszt országának”. Egyiptom a dzsihadista központok elleni bombázással válaszolt a barbár cselekedetre. Abdel-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi elnök elment a kairói Szent Márk-székesegyházba, a kopt ortodox pátriárkátus székhelyére és részvétét fejezte ki II. Tavadrosz pátriárkának. Ezután hétnapos nemzeti gyászt rendeltek el. Az áldozatok családjának kárpótlást fizettek, illetve havonta folyósítanak nekik egy akkora összeget, amennyit a fiatal vendégmunkások kerestek Líbiában.

A mészárlást követő napokban II. Tavadrosz pátriárka úgy határozott, hogy a huszonegy meggyilkoltat fölveszi a kopt ortodox egyház vértanúinak sorába.

Most, három év elteltével a hozzátartozók fájdalommal és örömmel emlékeznek elvesztett fiaikra, akik tiszteletére elkészült „A hit vértanúi” nevet viselő székesegyház. A templom egy kis településen, Al Urban található, ahonnan az áldozatok nagy része származott, mintegy 245 kilométerre Kairótól. Az új székesegyházban február 15-én mutatták be az első szentmisét a város kormányzójának részvételével.

A vértanúk földi maradványait fölfedezték egy szirtei barlangban; a hozzátartozók most várják a DNS-vizsgálatok eredményét. A tervek szerint a székesegyház földszintjén helyezik el a relikviákat. A székesegyházat az egyiptomi fegyveres erők mérnökei építették kormányköltségen. Az épület kétszintes: az alsó szinten fogják elhelyezni a vértanúk ereklyéit bársonyba burkolva, kopt szokás szerint. Itt található még a könyvtár, egy fogadóterem és további helyiségek a szociális ellátáshoz. A fölső szinten alakították ki a kápolnát.

* * *

Az AsiaNews hírügynökség összegyűjtötte a vértanúk családtagjainak vallomását:

„Testvéreink a mennyországban vannak. Boldogok vagyunk ezért és imádkozunk értük.”

„Hihetetlen, mennyi hívő jött el a székesegyház megnyitására. Jóval többen, mint ahányan eljöttek három éve a vértanúk temetésére. Voltak köztük muszlimok is.”

„A családommal hajnali ötkor két kilométert gyalogoltam a hidegben, hogy itt legyek az új székesegyház első szentmiséjén. Érzem, hogy a fivérem mindig velünk van, és soha nem hagyott el minket.”

„Boldog vagyok, hogy a nevükre épületet emeltek, de erős bennem az elszakadás miatti fájdalom. Egy pillanat műve az egész, keressük a fiataljainkat és nincsenek többé.”

„Ez egy ünnepnap. Mindenki örül, és az asszonyok örömkiáltásokat hallatnak.”

„Alig várom, hogy visszatérjenek hozzánk vértanúink földi maradványai, hogy leróhassuk előttük tiszteletünket a székesegyházunkban.”

„A fiam azért utazott Líbiába, hogy javítson az anyagi helyzetén és saját családot alapíthasson. De megölték, mert kopt volt.”

„Az állam betartotta az ígéretét: gondoskodott az elhunytak hozzátartozóiról és megépítette a székesegyházat. Hagyjuk, hogy az igazságszolgáltatás átvegye a bosszú helyét.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va; Asianews.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria