Felújított történelmi épületekről készült kiadvány Zalában

Kultúra – 2016. július 24., vasárnap | 14:32

Felújított történelmi épületeket és régészeti kutatások eredményeit mutatja be a „Zalai mustra” címet viselő kiadvány, amelyet második alkalommal adott ki a Zala Megyei Kormányhivatal.

A hévízi Árpád-kori templom

Zalaegerszegen, a csácsbozsoki városrészben álló, 14. századi eredetű Szent Sebestyén-templom kertjében tartott július 20-i sajtótájékoztatón Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott azt mondta: a kiadvány azokat a zalai épületeket mutatja be, amelyeket az elmúlt évben példa értékű eredménnyel állítottak helyre tulajdonosaik. Ezzel arra is felhívják a figyelmet, hogy miként lehet múltunk építészeti értékeit a jövő generációk számára is fenntartható módon helyreállítani.

A kormánymegbízott felidézte, hogy a megyei kormányhivatalok 2012-ben vették át az örökségvédelemmel kapcsolatos hivatali feladatokat. Zalában pedig kiemelt figyelmet fordítanak erre a területre, ezt jelzi az a zalai épített értékeinket bemutató rajz- és fotópályázat is, amelynek díjazott pályamunkái a kiadványban is helyet kaptak.

A 800 példányban készült – a tavalyi hasonló kiadványt folytató – Zalai mustra II a megyében található Tourinform-irodákban lesz ingyenesen hozzáférhető – tette még hozzá Sifter Rózsa.

Lengl Zoltán, Zala megye főépítésze arról számolt be, hogy a most elkészült kiadvány tizenkét helyreállított épületet, továbbá a fenékpusztai római kori ásatások eddigi kutatási eredményeit mutatja be. Szerepel benne egyebek közt a keszthelyi Festetics-mauzóleum, mint az egyik legelső magyarországi vasbeton épület helyreállítása, a szintén keszthelyi Amazon szálló múzeumként újjászületett épülete, a türjei egykori rendház – ma szociális otthon – korszerűsítése, illetve az egyik legrégebbi zalai műemlék, a hévízi Árpád-kori templom renoválása.

A főépítész kitért arra is, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2012-es megszűnéséig jelentetett meg Mustra címmel hasonló országos kiadványt. A helyreállított épített örökség bemutatására tudomása szerint azóta csak a Pest megyei, illetve a zalai kormányhivatal vállalkozott.

Forrás: MTI

Fotó: Hévíz.Útisúgó.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria