Ferenc pápa albániai látogatásának programja

Ferenc pápa – 2014. július 31., csütörtök | 17:02

Július 31-én, Loyolai Szent Ignác liturgikus ünnepén a Szentszék Sajtóterme közzétette Ferenc pápa tiranai apostoli látogatásának programját, amelyre szeptember 21-én, vasárnap kerül sor. A Vatikáni Rádió híradását olvashatják.


„Együtt Istennel a remény felé, amely nem csal meg” – ez Ferenc pápa albániai apostoli látogatásának mottója.

A Szentatya repülőgépe a tervek szerint reggel 7.30-kor száll fel a római Fiumicino repülőtérről. Kétórás út után érkezik meg az albán főváros Teréz anyáról elnevezett nemzetközi repülőterére, ahol Edi Rama miniszterelnök hivatalosan fogadja.

Fél 10-kor az elnöki palota előtti téren kerül sor a pápa ünnepélyes köszöntésére. A Szentatya ezt követően udvariassági látogatást tesz Bujar Nishani albán elnöknél. 10 órakor az elnöki palotában találkozik a politikai vezetőkkel, majd a Teréz Anya téren 11 órakor szentmisét mutat be, és elimádkozza az Úrangyala imát.

Délután fél 2-kor a pápa az apostoli nunciatúrán ebédel az albániai püspökökkel, majd 4 órakor a tiranai katolikus egyetemen találkozik más vallások és keresztény felekezetek képviselőivel.

Délután 5 órakor a Szentatya Tirana székesegyházában vesperást vezet, amelyen részt vesznek a papok, szerzetesek, szerzetesnők, szeminaristák és a világi mozgalmak tagjai.

Végül a Betánia Központban találkozik a gyermekekkel és az Albániában működő karitatív intézetek gondozottjaival. Ezt követően Ferenc pápa hazaindul, ünnepélyes búcsúztatására este háromnegyed 8-kor kerül sor Tirana nemzetközi repülőterén. A Szentatya a program szerint este fél 10-kor érkezik meg Róma Ciampino repülőterére.

Rrok Mirdita tiranai érsek, a Szentatya vendéglátója a Vatikáni Rádiónak elmondta, milyen érzésekkel várja az albániai helyi egyház a Ferenc pápával való találkozást. „A hála érzésével. Egyházunk mély gyökereket eresztett, és mindig szoros kapcsolatban állt az emberekkel egész története során. Kis egyház lévén mindig szeretettel tekintett Rómára. A Péter utódával való szeretetközösség, a hozzá való hűség révén élte meg népünk az egyetemes Egyházhoz való tartozását, azokban az időszakokban is, amikor Péter utóda és az egyetemes Egyház ellenségnek számítottak hazánkban” – mondta a tiranai érsek. Majd hozzátette: „Gondolok a kommunista rezsim hosszan tartó vallásüldözésére, de a múlt egyéb pillanataira is. Most Péter utóda tekint ránk és jön el hozzánk, hogy megerősítsen bennünket a hitben, és lerója tiszteletét a katolikusok és mások vértanúsága és szenvedése előtt. Az albániai helyi egyház örömmel és szeretettel várja a pápát, de a többi vallás követői és a nem hívők is nagy tisztelettel és megbecsüléssel tekintenek rá” – nyilatkozta Rrok Mirdita főpásztor.

A tiranai érsek kifejtette: a kommunizmus bukása után volt, aki feltételezte, hogy a vallásszabadság beköszöntésével vallásközi feszültség is támad, azonban ez egyáltalán nem így van. Albánia a vallások együttélésének követendő példája. Ez az összhang nem áldozatok nélkül született meg, de a történelem során az áldozatok meghozták a béke gyümölcseit, amelyek hatását most minden állampolgár élvezi.

„Az albánok megtanulták az évszázadok során, hogy maradéktalanul hűségesek lehetnek saját vallásukhoz, teljesen tiszteletben tartva mások vallását. Nem nyerhetjük el Isten tetszését, ha megsértjük testvéreink jogait. Tisztelhetjük Istent nyilvánosan is, anélkül, hogy mások életterét megsértenénk. Ferenc pápa tehát Albániában a vallások közötti békés együttélésre láthat majd példát” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Rrok Mirdita érsek, Tirana főpásztora.

A Vatikáni Rádió albán műsorának munkatársa, Marjan Paloka atya emlékeztetett rá: Albániában négy fő vallási közösség él békésen együtt: szunnita muszlimok, ortodoxok, katolikusok és az úgynevezett bektasi muzulmánok.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria