Ferenc pápa az olasz Élelmiszerbank tagjaihoz: Jézus arra hív, hogy adjunk enni az éhezőnek

Ferenc pápa – 2015. október 3., szombat | 16:49

Ferenc pápa október 3-án, szombaton a vatikáni VI. Pál teremben fogadta a huszonöt éves évfordulóját ünneplő szervezet hétezer képviselőjét.

Fennállásának huszonötödik évét ünnepli az olasz Élelmiszerbank (Banco Alimentare), amely Don Giussani, a Comunione e Liberazione egyházi mozgalom alapítója és Danilo Fossati élelmiszeripari vállalkozó együttműködésének köszönhetően jött létre.

A pápa szeretet hálójának nevezte az Élelmiszerbankot, amelynek önkéntesei a szegénység ellen küzdenek. Fellépnek az étel pazarlásával szemben, összegyűjtik és szétosztják az élelmiszert a nehéz helyzetben lévő családok és a rászoruló emberek között.

Az éhezés ma botrányos méreteket ölt, fenyegeti az életet és a személyek méltóságát – hívta fel a figyelmet a Szentatya. – Szembe kell néznünk azzal az igazságtalansággal, hogy a hatalmas technológiai fejlődésnek köszönhetően élelmiszer-erőforrásokban gazdag világban rengeteg ember nem rendelkezik a túléléshez való szükségletekkel. Ez nemcsak a szegény országokra jellemző, hanem egyre inkább a gazdag és fejlett országokra is. A helyzetet súlyosbítja az elvándorlási hullám növekedése, amely menekültek ezreit hozza Európába, akik elhagyják hazájukat és mindenre szükségük van.

Az evangéliumban látjuk, hogy az Úr, amikor észreveszi, hogy az őt hallgatni jött nép éhes, nem hanyagolja el a problémát és nem tart egy szép beszédet a szegénység elleni küzdelemről, hanem egy mindenkit meglepő gesztust tesz: kezébe veszi azt a keveset, amit a tanítványok magukkal hoztak – emlékeztetett a pápa. – Megáldja és megszaporítja a kenyeret és a halat, amelyből a végén „még tizenkét kosarat szedtek össze” (Mt 14,20–21). Bár nem tudunk csodákat tenni úgy, mint Jézus, az éhezés vészhelyzetében mégis tehetünk valamit. Először is emberségre nevelhetjük magunkat és felismerhetjük az emberséget abban, akinek mindenre szüksége van.

Az Élelmiszerbank alapítóira utalva Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy nem maradtak közönyösek a szegények kiáltásával szemben. Megértették, hogy változnia kell az emberek mentalitásának, és le kell dönteni az individualizmus, az önzés falait.

Bizalommal folytassátok tovább ezt a munkát, megvalósítva a találkozás és a másokkal való osztozás kultúráját – buzdított a Szentatya. – Tevékenységetek egy cseppnek tűnhet a tengerben, de valójában nagyon értékes! Veletek együtt mások is lépéseket tesznek, és a folyamat aztán folyóvá duzzad és táplálja emberek millióinak reményét.

Jézus arra hív, hogy adjunk enni az éhezőnek. Az egyház az irgalmasság testi cselekedetei egyikének nevezi ezt. Ha azt, amink van, megosztjuk azokkal, akiknek nem áll módjában még ennek az elsődleges szükségletnek a kielégítése sem, akkor egy különleges szeretet tanulunk meg. Ez a szegények élete iránti szenvedélyes szeretet bőséges ajándéka – hangsúlyozta a pápa.

Ne feledjétek, hogy az emberek százai, akikkel naponta találkoztok, személyek és nem számok, a maguk fájdalmával, amelyet időnként lehetetlennek tűnik hordozni. Ezt figyelembe véve mindig a szemükbe tudtok majd nézni, meg tudjátok szorítani kezüket, meglátjátok bennük Krisztus testét és segíteni tudtok nekik, hogy visszanyerjék méltóságukat és talpra álljanak. Éreztessétek velük, hogy fontosak Isten szemében – zárta Ferenc pápa az olasz Élelmiszerbank képviselőihez intézett beszédét.

Forrás és fotó: Vatikán Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria