Orvosokkal és ápolókkal találkozott a Szentatya

2018. június 3., vasárnap | 16:01

Ezerötszáz orvos és ápoló találkozott június 2-án Ferenc pápával, hogy bátorítást és erkölcsi útmutatást nyerjen munkájához. Ezek az orvosok és ápolók mindannyian egy súlyos és öröklődő betegség ellen küzdenek – az ebben szenvedők gyógyulásáért és méltó életéért.

Ferenc pápa szombaton délben a VI. Pál teremben fogadta az izomrostok öröklődő és degeneratív megbetegedése ellen küzdő olasz orvosok egyesületének 1500 tagját. Szolgálatuk erkölcsi jellegére és a tanúságtevő krisztusi szeretetre hívta fel figyelmüket hozzájuk intézett beszédében.

A pápa megköszönte szolgálatukat, mely a betegek számára reményt jelent, enyhíti a magányukat és segíti őket türelemmel szembesülni a betegségükkel. Jelenlétük baráti törődés az egészségügyi és társadalmi környezetben. Szolgálatuk konkrétan megnyilvánul a hétköznapi betegellátásban, a terápiában, a házi orvosi ellátásban. Mindezek emberi közelséget, testvéri párbeszédet és gyengédséget igényelnek a betegek felé. Sokat tehetnek sajátos szolgálatuk révén abban, hogy a fizikai rehabilitációt spirituális rehabilitációval kapcsolják össze, továbbá nemcsak a fizikai fájdalmat próbálják enyhíteni, hanem segítenek az elhagyatottság és elszigetelődés okozta lelki szenvedés feloldásában is.

A Szentatya kitért ezen olasz orvosok egyesülete szolgálatának ingyenes jellegére, mely független az érdekektől és a pártideológiáktól. Arra biztatott, hogy ezt az ingyenességet párosítsák szakmaisággal és folytonossággal, legyenek diszkrétek a betegek ügyeiben. Mindez jelentősen hozzájárulhat a társadalom humanizálásához, figyelmesebbé téve azt az ember méltóságára. Ennek alapja az Istennek Jézus Krisztusban emberré váló szeretete.

A pápa felhívta az orvosi egyesület tagjainak figyelmét azokra a példákra, melyeket olyan emberbarát szent papok testesítettek meg, mint Giuseppe Cottolengo, Luigi Guanella és Luigi Orione. Az ő szeretetszolgálatuk mély nyomot hagyott az olasz társadalomban. Végül arra emlékeztette őket, hogy a konkrét segítség mellett soha ne felejtsék azt, hogy ennél még fontosabb az a szív, amivel szolgálnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
a-biblia-uzenete-97167
Lakóhelyet veszünk

Húsvét 6. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 14,23–29)

16:00
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek