Ferenc pápa beszéde a mexikóvárosi Nemzeti Palotában

2016. február 13. szombat 20:53

Ferenc pápa február 13-án, szombaton, helyi idő szerint délelőtt negyed tizenegykor találkozott a mexikói politikai vezetőkkel, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviseletével.

A mintegy ezerkétszáz résztvevőt számláló találkozón előbb Enrique Peña Nieto, Mexikó köztársasági elnöke mondott beszédet, majd Ferenc pápa intézte szavait a jelenlévőkhöz.

Beszéde elején a Szentatya köszönetet mondott a köztársasági elnök szavaiért, és kifejezte, hogy örömére szolgál Mexikó földjére lépni. Ma az irgalmasság és a béke misszionáriusaként érkezem, ugyanakkor gyermekként is, aki az édesanyjának, a Guadalupei Szűzanyának szeretné kifejezni tiszteletét – mondta a pápa beszéde elején.

Próbálok jó gyermek lenni, és az édesanya nyomdokába lépve szeretném kifejezni tiszteletemet e nép és e föld iránt, amely kultúrájában, történelmében és sokszínűségében oly gazdag. Az Ön személyében, elnök úr, szeretném köszönteni és átölelni az egész mexikói népet. Köszönöm, hogy fogadtatok országotokban – fejezte ki háláját a Szentatya.

Mexikó nagy ország – folytatta –, számos természeti kinccsel és hatalmas biológiai változatossággal megáldva, az ország egész területén. Különleges földrajzi elhelyezkedése által a két Amerika kereszteződése ez az ország; az őslakosok, a meszticek és kreolok kultúrája olyan sajátos identitást kölcsönöz neki, amely párját ritkító kulturális gazdagsággal ruházza fel. Ezt nagyra kell értékelni – hangsúlyozta Ferenc pápa, továbbá figyelmeztetett, hogy Mexikó identitása olyan gazdag örökség, amelyet tisztelettel és támogatással meg kell őrizni.

Mexikó legnagyobb gazdagságát a fiatalok jelentik. Ez jövőt, holnapot ígér, és reményt ad. Egy nép, amelynek vannak fiataljai, képes a megújulásra és a változásra. Ez egy meghívás arra, hogy lelkesen tekintsünk a jövőre és pozitívan álljunk a jelen kihívásaihoz – bátorított Ferenc pápa, és figyelmeztetett, hogy mindez ugyanakkor felelősséggel is jár, hiszen azt a Mexikót építjük, amelyet a jövő generációinak tovább szeretnénk adni.

Figyelni kell továbbá arra is, hogy egy gazdag jövő csak igaz, őszinte férfiak és nők munkájával jöhet létre, akik képesek küzdeni a közjóért, amelyet az emberek manapság nem értékelnek eléggé. A Szentatya továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy valahányszor kevesek privilégiumát és jólétét keressük a közjó kárára, előbb-utóbb táptalajt kínálunk a korrupciónak, a drogkereskedelemnek, különböző kultúrák kirekesztésének és az erőszaknak. Mindez sok fájdalmat okoz és lassítja a fejlődést – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A mexikói emberek megértették, hogy az individualizmus szűklátókörűsége miatt létrejött helyzetet csak úgy lehet megoldani, ha egyetértés van a politikai, társadalmi és kereskedelmi intézmények, illetve a jószándékú emberek között – mondta a Szentatya elismerően, és hozzátette: Egy ősi kultúrának és egy ígéretes emberi tőkének, mint a tiétek, a párbeszéd, az alku és a közvetítés új formáinak forrásává kell válnia. Ez teszi lehetővé egy „valóban emberies politikai élet” (GS 73) és egy olyan társadalom kialakulását, amelyben senki sem érzi magát a kiselejtezés politikája áldozatának.

A kulturális, társadalmi és politikai élet vezetőinek különös fontosságú szerepük van abban, hogy az állampolgárok családjaikban és a társadalmi élet minden területén sorsuk valódi főszereplői legyenek: segítve őket, hogy hozzájussanak az elengedhetetlen anyagi és lelki javakhoz, mint az alkalmas lakóhely, az emberhez méltó munka, a táplálék, a valódi igazságosság, a hatékony biztonság, illetve az egészséges és békés környezet – hangsúlyozta a pápa, és kiemelte, hogy mindez nem csupán jogi kérdés, hiszen egymás kölcsönös tisztelete az egész nép felelőssége: minden mexikói a nemzet fejlődésének társfelelőse.

Ferenc pápa biztosította továbbá a mexikói köztársasági elnököt afelől, hogy ezekben a törekvésekben az állam számíthat a katolikus egyház közreműködésére, amely eddig is elkötelezett volt a szeretet civilizációjának kialakításában.

Ezt a nagy és szép országot misszionáriusként és zarándokként látogatom meg, aki szeretné megélni veletek az irgalmasság tapasztalatát, amely elengedhetetlenül szükséges az igazságosság és a béke megteremtéséhez. A Guadalupei Szűzanya oltalmába ajánlom magam, az ő közbenjárására az irgalmas Atya adja meg nekünk, hogy ezek a napok és e föld jövője találkozásra, közösségre és békére adjanak alkalmat. Nagyon köszönöm – zárta beszédét Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök
palyazatot-irt-ki-tanszekvezetoi-poziciora-ppke-hittudomanyi-kara
Pályázatot írt ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Kara

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) nagykancellárja pályázatot ír ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Karának 2. számú Keresztény Bölcseleti Tanszékére.

2018. április 19. csütörtök