Ferenc pápa beszéde a mexikóvárosi Nemzeti Palotában

2016. február 13. szombat 20:53

Ferenc pápa február 13-án, szombaton, helyi idő szerint délelőtt negyed tizenegykor találkozott a mexikói politikai vezetőkkel, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviseletével.

A mintegy ezerkétszáz résztvevőt számláló találkozón előbb Enrique Peña Nieto, Mexikó köztársasági elnöke mondott beszédet, majd Ferenc pápa intézte szavait a jelenlévőkhöz.

Beszéde elején a Szentatya köszönetet mondott a köztársasági elnök szavaiért, és kifejezte, hogy örömére szolgál Mexikó földjére lépni. Ma az irgalmasság és a béke misszionáriusaként érkezem, ugyanakkor gyermekként is, aki az édesanyjának, a Guadalupei Szűzanyának szeretné kifejezni tiszteletét – mondta a pápa beszéde elején.

Próbálok jó gyermek lenni, és az édesanya nyomdokába lépve szeretném kifejezni tiszteletemet e nép és e föld iránt, amely kultúrájában, történelmében és sokszínűségében oly gazdag. Az Ön személyében, elnök úr, szeretném köszönteni és átölelni az egész mexikói népet. Köszönöm, hogy fogadtatok országotokban – fejezte ki háláját a Szentatya.

Mexikó nagy ország – folytatta –, számos természeti kinccsel és hatalmas biológiai változatossággal megáldva, az ország egész területén. Különleges földrajzi elhelyezkedése által a két Amerika kereszteződése ez az ország; az őslakosok, a meszticek és kreolok kultúrája olyan sajátos identitást kölcsönöz neki, amely párját ritkító kulturális gazdagsággal ruházza fel. Ezt nagyra kell értékelni – hangsúlyozta Ferenc pápa, továbbá figyelmeztetett, hogy Mexikó identitása olyan gazdag örökség, amelyet tisztelettel és támogatással meg kell őrizni.

Mexikó legnagyobb gazdagságát a fiatalok jelentik. Ez jövőt, holnapot ígér, és reményt ad. Egy nép, amelynek vannak fiataljai, képes a megújulásra és a változásra. Ez egy meghívás arra, hogy lelkesen tekintsünk a jövőre és pozitívan álljunk a jelen kihívásaihoz – bátorított Ferenc pápa, és figyelmeztetett, hogy mindez ugyanakkor felelősséggel is jár, hiszen azt a Mexikót építjük, amelyet a jövő generációinak tovább szeretnénk adni.

Figyelni kell továbbá arra is, hogy egy gazdag jövő csak igaz, őszinte férfiak és nők munkájával jöhet létre, akik képesek küzdeni a közjóért, amelyet az emberek manapság nem értékelnek eléggé. A Szentatya továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy valahányszor kevesek privilégiumát és jólétét keressük a közjó kárára, előbb-utóbb táptalajt kínálunk a korrupciónak, a drogkereskedelemnek, különböző kultúrák kirekesztésének és az erőszaknak. Mindez sok fájdalmat okoz és lassítja a fejlődést – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A mexikói emberek megértették, hogy az individualizmus szűklátókörűsége miatt létrejött helyzetet csak úgy lehet megoldani, ha egyetértés van a politikai, társadalmi és kereskedelmi intézmények, illetve a jószándékú emberek között – mondta a Szentatya elismerően, és hozzátette: Egy ősi kultúrának és egy ígéretes emberi tőkének, mint a tiétek, a párbeszéd, az alku és a közvetítés új formáinak forrásává kell válnia. Ez teszi lehetővé egy „valóban emberies politikai élet” (GS 73) és egy olyan társadalom kialakulását, amelyben senki sem érzi magát a kiselejtezés politikája áldozatának.

A kulturális, társadalmi és politikai élet vezetőinek különös fontosságú szerepük van abban, hogy az állampolgárok családjaikban és a társadalmi élet minden területén sorsuk valódi főszereplői legyenek: segítve őket, hogy hozzájussanak az elengedhetetlen anyagi és lelki javakhoz, mint az alkalmas lakóhely, az emberhez méltó munka, a táplálék, a valódi igazságosság, a hatékony biztonság, illetve az egészséges és békés környezet – hangsúlyozta a pápa, és kiemelte, hogy mindez nem csupán jogi kérdés, hiszen egymás kölcsönös tisztelete az egész nép felelőssége: minden mexikói a nemzet fejlődésének társfelelőse.

Ferenc pápa biztosította továbbá a mexikói köztársasági elnököt afelől, hogy ezekben a törekvésekben az állam számíthat a katolikus egyház közreműködésére, amely eddig is elkötelezett volt a szeretet civilizációjának kialakításában.

Ezt a nagy és szép országot misszionáriusként és zarándokként látogatom meg, aki szeretné megélni veletek az irgalmasság tapasztalatát, amely elengedhetetlenül szükséges az igazságosság és a béke megteremtéséhez. A Guadalupei Szűzanya oltalmába ajánlom magam, az ő közbenjárására az irgalmas Atya adja meg nekünk, hogy ezek a napok és e föld jövője találkozásra, közösségre és békére adjanak alkalmat. Nagyon köszönöm – zárta beszédét Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-biboros-ujabb-ot-evre-az-istentiszteleti-es-szentsegi-kongregacio-tagja-lett
Erdő Péter bíboros újabb öt évre az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagja lett

Ferenc pápa Erdő Péter bíborost újabb öt évre kinevezte az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció (Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum) tagjává, amiről október 12-én kelt levelében Robert Sarah bíboros, a testület prefektusa értesítette a főpásztort.

15:55
-az-ugyunk-kozos-gyerek-piarista-tanoda-nyilt-satoraljaujhelyen
„Az ügyünk közös: a gyerek” – Piarista tanoda nyílt Sátoraljaújhelyen

Miben áll a piarista titok? Milyen pluszt adhat egy tanodának, ha piarista kezelésbe kerül? Október 20-án, a sátoraljaújhelyi Új Hely Tanoda megnyitóján ezekre a kérdésekre kerestünk választ.

13:10