Ferenc pápa beszéde a Rota Romana Bíróság tagjaihoz

2016. január 22. péntek 19:59

Január 22-én nyílt meg a szentszéki bíróság új igazságszolgáltatási éve, amelynek kapcsán Pietro Parolin bíboros államtitkár mutatott be szentmisét az Apostoli Palota Pál-kápolnájában a törvényszék tagjainak a jelenlétében. Délben pedig a Kelemen-teremben fogadta a pápa a Rota Romana munkatársait.


„A Rota Romana küldetése mindig Péter utódjának a segítő szolgálata volt, azért hogy a családdal elválaszthatatlanul összekapcsolt egyház továbbra is hirdesse a Teremtő és Megváltó Isten tervét a családi intézmény szent mivoltáról és szépségéről. A Rota Romana, mint a család törvényszéke értelmezése mellett, szeretném kiemelni annak egy másik sajátosságát – mondta a pápa – vagyis hogy az a szent kötelék igazságának a törvényszéke. E két szempont kölcsönösen kiegészíti egymást. Az egyház ugyanis Isten nélkülözhetetlen irgalmas szeretetét mutatja minden család, különösen is a bűn és az élet nehézségei miatt sérült családok felé, és ezzel együtt hirdeti a házasság elengedhetetlen igazságát. Ennek a szolgálata elsődlegesen a pápa és a püspökök feladata.

A családszinódus összefüggésében kollegiális jelleggel végezhettünk el egy bölcs megkülönbözetést, aminek következtében az egyház a világ felé jelezte, hogy nem lehet összekeverni az Istentől akart házasságot bármi másféle együttéléssel. Ezzel a spirituális és pasztorális hozzáállással a Rota Romana tevékenysége a bírói ítélkezésben és a képzésben az opus veritatis-t, az igazság művét szolgálja és mozdítja elő – hangsúlyozta a pápa.

Amikor az egyház a házasság igazságáról konkrét esetben nyilatkozik a hívek javára, mindig szem előtt tartja, hogy bár sokan – saját választás vagy éppen áldatlan életkörülmények miatt – a tévedés objektív állapotában élnek, továbbra is Krisztus és így az egyház irgalmas szeretetét élvezik.

A felbonthatatlan, egyesítő és gyermekvállalásra nyitott házasságra épült család Isten és az Egyház „álmaihoz” tartozik az emberiség üdvösségére.

Ferenc pápa hosszasan idézett Boldog VI. Pál 1966-os tanításából, és kiemelte, hogy „a házasságon és családon keresztül az Isten két emberi valóságot egyesített, mégpedig az élet továbbadását, valamint a férfi és a nő közötti kölcsönös és törvény szerinti szeretetet.”

„Az egyház, mint anya és tanítómester jól tudja – folytatta a pápa –, hogy a hívek között vannak erős hitűek, amit a katekézis, az imádság és a szentségi élet táplál, de vannak gyenge, elhanyagolt és képzetlen hitűek is. Jó világosan leszögezni, hogy a hit minősége nem lényegi feltétele a házassági beleegyezésnek, amit a mindig is érvényes tanítás szerint csak természetes szinten fenyegethet veszély. Ugyanis a hit habitusa a keresztség pillanatában kiárad és továbbra is titokzatos módon kifejti a hatását a lélekben, akkor is, amikor a hit nem fejlődött tovább, és pszichológiailag mintha hiányozna is.

Nem ritkán a házasfelek, akik a házasságkötés során csak korlátozott ismerettel rendelkeznek Isten üdvözítő tervéről, és jobbára csak a természet ösztökéje vezeti őket, csak a családi életben fedezik fel azt, amit a Teremtő és Megváltó Isten rendelt számukra. A hitbeli képzettség hiánya, valamint a házasság egységéről, felbonthatatlanságáról és szentségi méltóságáról való tévedés csak akkor érvénytelenítik a házassági beleegyezést, amennyiben meghatározzák az akaratot. Éppen ezért a házasság szentségi jellegét érintő tévedéseket nagy körültekintéssel kell mérlegelni” – emelte ki a pápa.

Az egyház megújult elkötelezettséggel továbbra is úgy ajánlja a házasságot, hogy lényegi elemei megtartása mellett – gyermeknemzés, házastársak közös java, egység, felbonthatatlanság és szentségi mivolta – az ne csak kevesek kiváltsága legyen, hanem mint olyan valóság, melyet Krisztus kegyelmével a megkeresztelt hívek meg tudnak élni. Ennek megfelelően sürgető szükség van arra, hogy az egyház megtalálja a házasságra való felkészítésnek a megfelelő módját, egyfajta új katekumenátust, melyet sok szinódusi atya is óhajtott már.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
mindszenty-szobrot-allitottak-vaci-karolina-katolikus-altalanos-iskolaban
Mindszenty-szobrot állítottak a váci Karolina Katolikus Általános Iskolában

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján Mindszenty József hercegprímás emléke előtt szoborállítással tisztelgett a váci Karolina Katolikus Általános Iskola és Székesegyházi Kórusiskola. Október 21-én Beer Miklós püspök áldotta meg a Pákh Tibor adományozta szobrot.

2016. október 21. péntek
erdo-peter-biboros-ujabb-ot-evre-az-istentiszteleti-es-szentsegi-kongregacio-tagja-lett
Erdő Péter bíboros újabb öt évre az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagja lett

Ferenc pápa újabb öt évre kinevezte Erdő Péter bíborost az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció (Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum) tagjává, amiről október 12-én kelt levelében Robert Sarah bíboros, a testület prefektusa értesítette a főpásztort.

2016. október 21. péntek