Ferenc pápa: A bezárt szív nem tudja befogadni a Szentlelket

Ferenc pápa – 2017. május 22., hétfő | 18:03

A Szentlélek tanít meg bennünket kimondani, hogy Jézus Krisztus az Úr. Tanítása csak a nyitott szívű embert éri el. A Lélek adja meg annak a bizonyosságát, hogy Jézus megváltott bennünket – hangzott el a pápa homíliájában, a Szent Márta-házban május 22-én reggel bemutatott szentmisén.

„Legyetek nyugodtak, nem hagylak árván benneteket. Elküldöm nektek a Vigasztalót, hogy megvédjen benneteket az Atya előtt” – emelte ki a szentatya Jézusnak az utolsó vacsorán elhangzott főpapi imádsága lényegi gondolataiból. Miként Isten fia megígérte: a Szentlélek kíséri az apostolokat, és megadja a bizonyosságot, hogy Jézus megváltotta őket. A Szentlélek tanít meg bennünket annak felismerésére, hogy Jézus Krisztus az Úr. A Szentlélek nélkül ugyanis senki nem képes őt Úrnak mondani, nem tudja őt megérezni, és nem tud szerinte élni. Ő az, aki elvezet bennünket a teljes igazságra, ő kísér bennünket a teljes igazság felé vezető úton. Eszünkbe juttatja mindazt, amit mondott, és megtanít mindenre. A Szentlélek minden keresztény ember útitársa, így az Egyház útitársa is – tanította Ferenc pápa.

A Szentlélek adomány, Jézus nagy ajándéka. Ő nem engedi, hogy hibázzunk. De hol is lakik a Szentlélek? – tette fel a kérdést a szentatya. Válaszként felidézte az Apostolok cselekedeteiből vett olvasmány részletét egy „Lídia nevű istenfélő bíborárus asszonyról”, aki „jól csinálta a dolgokat”, mert „az Úr megnyitotta a szívét, hogy figyelemmel hallgassa Isten szavát”. Az Úr tehát megnyitja a szívét, hogy belépjen oda a Szentlélek, és az Úr tanítványává tegye – fogalmazott a pápa. Ugyanis a szívünk az a hely, ahol a Szentlelket hordozzuk.

Az Egyház szívünk édes vendégének nevezi a Szentlelket – hangsúlyozta Ferenc pápa. Ám egy bezárt szívbe senki nem tud belépni. Hol lehet hozzá kulcsot venni, hogy belépjünk oda? Nem lehet megvenni, adomány, Isten ajándéka! „Uram, nyisd meg a szívemet, hogy belépjen oda a Szentlélek, és megértesse velem, hogy Jézus Krisztus az Úr.” Imádságban kell kérni őt ezekben a napokban: „Uram, nyisd meg a szívemet, hogy megérthessem mindazt, amire tanítottál engem! Add, hogy tudjak emlékezni a te szavaidra, hogy tudjam követni a szavaidat, és hogy eljussak a teljes igazságra!”

Kérjünk nyitott szívet, hogy belépjen a Szentlélek, és meghallgassuk, mit mond nekünk! Két kérdést tegyünk fel magunknak a napi két olvasmány szövege alapján – ajánlotta Ferenc pápa. Kérem-e az Úrtól azt a kegyelmet, hogy a szívem nyitott legyen? És kérem-e az Úrtól, hogy meghalljam a Szentlelket, sugalmazásait és mindent, amit a szívemnek mond, hogy a keresztény életben járjak? Gondoljatok erre a két dologra: legyen nyitott a szívünk, és iparkodjunk, hogy meghalljuk azt, amit a Lélek mond. Így tudunk előrehaladni a keresztény életben és tanúságot tenni Jézus Krisztusról – buzdított hétfő reggeli homíliájában a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír