Ferenc pápa a Corviale-lakótelepen: A bűn öregíti a szívet, de Krisztus megújít minket

2018. április 16., hétfő | 19:01

Április 15-én a pápa egy újabb plébániát keresett föl, és szentmisét celebrált Róma külvárosában. Homíliájában arra biztatta a nehézségekkel küzdő Corviale-lakótelep lakóit, hogy hagyják belépni Krisztus igazságát szívükbe. 2013 óta ez a tizenhatodik plébánia, amelyet fölkeresett Róma püspökeként.

Az Óriáskígyónak is nevezett, egy kilométer hosszú, nyolc emelet magas lakóház a nyugat-római periférián épült a hetvenes-nyolcvanas években. Lakói jelenleg számos szociális problémával, szegénységgel, a környezet lepusztulásával, bűnözéssel küzdenek – mondta el a Vatikáni Rádiónak Roberto Cassano, a környékbeli Keresztes Szent Pál-templom plébánosa.

A szentmise előtt a hívek elvégezhették szentgyónásukat.

A szentmise homíliájában Ferenc pápa arra buzdította a napi gondok közepette élő lakókat, hogy hagyják belépni szívükbe Krisztus igazságát. A Szentatya kiemelte: a vasárnapi liturgia és Lukács evangéliuma a Jézus feltámadása miatt érzett húsvéti örömöt sugározza. A tanítványok, amikor meglátták a feltámadt Jézust, kételkedtek, mert az igazság még nem lépett be a szívükbe. „Kevésbé veszélyes, ha az igazság a fejünkben van, mintha a szívünkben – jegyezte meg a pápa. – A tanítványok örömükben nem mertek hinni, de a végén mégis hittek. Ez az a megújult fiatalság, amit az Úr hoz nekünk. A könyörgésben ezért imádkoztunk, a megújult fiatalságért. Mi ahhoz szoktunk, hogy a bűnnel öregszünk – és a bűn mindig öregíti a szívet; megkeményíti, öreggé, fáradttá teszi. A bűn kifárasztja a szívet, és kicsit elveszítjük a feltámadt Krisztusba vetett hitet: »Nem, nem hiszem. Nagy öröm lenne. Igen, igen, él, de az égben van, és a maga dolgával törődik.« De a dolga én vagyok! Mi, mindannyian!”

„Bűneinkkel kapcsolatban van egy szószólónk az Atyánál. Ne féljetek, ő megbocsát. Ő megújít minket. A bűn öregít, de a feltámadt, élő Jézus megújít. Ez a feltámadt Jézus ereje. Amikor a bűnbánat szentségéhez járulunk, meg akarunk újulni, meg akarunk fiatalodni. És ezt teszi a feltámadt Jézus. A mi igazi fiatalságunk Krisztus győzelme a halál és a bűn felett. Kérjük az Úr kegyelmét, hogy az öröm ne akadályozza meg, hogy higgyünk. Kérjük a kegyelmet, hogy megérinthessük a feltámadt Jézust, amikor találkozunk vele, az imában, a szentségekben, a megbocsátásban, mely az Egyház megújult fiatalsága; amikor találkozunk vele a betegeket, a bebörtönzötteket, a rászorulókat, a gyermekeket és az időseket látogatva. Ha vágyat érzünk arra, hogy valami jót tegyünk, a feltámadt Jézus indít minket rá. Mindig az öröm, az öröm az, ami megfiatalít. Kérjük a kegyelmet, hogy örömteli közösség legyünk, mert mindannyian hiszünk, mindannyian találkoztunk a feltámadt Krisztussal.”

A liturgia végén Ferenc pápa üdvözölte a Corviale lakóit, emlékeztetve őket arra, hogy szükségünk van egymásra, ezért együtt kell haladni előre.

A Szentatya találkozott a gyerekekkel, köztük a kis Emanuelével, aki elveszítette nem hívő édesapját, és most aggódik, hova került. Ferenc pápa megnyugtatta: Isten dönti el, ki megy föl az égbe. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, még a maffiózók is. A pápa találkozott az idősekkel, a szegényekkel, és azokkal is, akiknek meggyűlt a bajuk az igazságszolgáltatással.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-gyertek-nezzetek-meg-szakmai-delutant-tartottak-brenner-janos-foiskolan
„Gyertek, nézzétek meg!” – Szakmai délutánt tartottak a Brenner János-főiskolán

„Gyertek, nézzétek meg!” mottóval nyilvános szakmai délutánt tartottak a Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjában március 25-én. A rendezvényen részt vett Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

18:05
maria-egesz-elete-igen-isten-szavara-imaest-gyumolcsolto-boldogasszony-unnepen-sziklatemplomban
Mária egész élete igen Isten szavára – Imaest Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a Sziklatemplomban

Az Életvédő Fórum szervezésében „élek és ti is élni fogtok…” (Jn 14,19) mottóval fiatalok és idősebbek együtt imádkoztak az életért március 25-én, Urunk születése hírüladásának ünnepén, Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának előestéjén a pálosok Gellért-hegyi Sziklatemplomában.

16:44