A béke üzenetét viszi Afrikába Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2015. november 25., szerda | 10:30

Ma, november 25-én reggel a római Fiumicino repülőtérről indult hatnapos apostoli útjára a pápa, melynek során három afrikai országot látogat meg. A Szentatya a vallások közötti béke üzenetét viszi Afrikába.

Kenya, Uganda és a polgárháború dúlta Közép-afrikai Köztársaság az állomásai Ferenc pápa első afrikai apostoli látogatásának. A Szentatya tizenegyedik külföldi útja – az eddigiekhez hasonlóan – a „világ peremére” vezet.

A pápa november 25-én magyar idő szerint délután öt órakor érkezik meg a 44 millió lakosú Kenya fővárosába, Nairobiba, az ország első elnökéről elnevezett Jomo Kenyatta Nemzetközi Repülőtérre. A Szentatyát a kifutópályán az ország jelenlegi elnöke, Jomo Kenyatta fia, Uhuru Kenyatta (az Uhuru szuahéli nyelven szabadságot jelent) fogadja John Njue bíborossal, Nairobi érsekével, a Kenyai Katolikus Püspöki Konferencia elnökével és a hívők egy csoportjával.

Ferenc pápa szerdán kora este látogatást tesz az elnöknél, majd Kenya vezetőivel és a diplomáciai testület tagjaival találkozik.

Csütörtök reggel a nairobi apostoli nunciatúrán vallásközi és ökumenikus találkozó keretében a pápa beszédet mond a különféle felekezetek és keresztény egyházak képviselői előtt, majd a helyi egyetemi campuson mutat be szentmisét. Pénteken a Kangemi nevű szegénynegyedet keresi fel, majd a kasarani stadionban találkozik a kenyai fiatalokkal. 

A Kenyával szomszédos Ugandában az afrikai országban mártírhalált halt keresztények kegyhelyére látogat el a Szentatya, amelyet VI. Pál avatott fel 1969-ben, majd fiatalokkal és szegényekkel találkozik.

Ferenc pápa november 29-én, advent első vasárnapján érkezik meg Banguiba, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosába, ahol többek között egy menekülttábort is meglátogat. Bangui székesegyházában megnyitja a december 8-án kezdődő irgalmasság szentéve legelső szent kapuját. Másnap, hétfőn az egyházfő felkeresi a helyi mecsetet, és az afrikai állam muszlim közösségének képviselőivel találkozik.

Amint az már hagyomány a nemzetközi pápai utak esetében, a Szentatya táviratot küld azokba az országokba, amelyek fölött elrepül. Így táviratban köszöntötte elsőként Olaszország elnökét és polgárait. Sergio Mattarella olasz államfő is táviratban üdvözölte Ferenc pápát afrikai útja megkezdésekor. Olaszország és a nemzetközi közösség nagy figyelemmel kíséri első utazását az afrikai földrészre, amelynek potenciális fejlődését akadályozzák a háborúk, a politikai bizonytalanság, a szegénység és az aggasztó társadalmi egyenlőtlenségek. A pápa jelenléte támogatást és bátorítást hoz majd a helyi keresztény közösségeknek, továbbá a béke, a testvériség és a párbeszéd fontos jelzése lesz az egész kontinens számára, a reményteli jövő üzenetével ajándékozza meg őket. Az olasz államelnök távirata végén mély elismeréséről és nagyrabecsüléséről biztosítja Ferenc pápát.

Az afrikai utat az esetleges terrortámadások veszélye is kíséri. A francia titkosszolgálatok figyelmeztetése ellenére Ferenc pápa nem módosította útjának eredeti programját – hangsúlyozta Federico Lombardi szentszéki szóvivő. – Mindhárom afrikai országban nyitott pápamobillal közlekedik majd, és nem visel golyóálló mellényt. 

* * * 

Ferenc pápa először utazik Afrikába, ahol sohasem járt még. Elsőként VI. Pál pápa kereste fel a kontinenst 1969-ben, ő is éppen Ugandában járt. II. János Pál pápa negyvenkét afrikai országba látogatott el, XVI. Benedek pedig 2009-ben és 2011-ben járt a földrészen.

Az Avvenire olasz katolikus napilap adatai szerint a Szaharától délre fekvő afrikai térségben növekszik a leggyorsabban a keresztények száma. A múlt század elején Afrikában 10 millió keresztény élt, jelenleg már több mint 500 millióan vannak. 1910-ben a világ keresztényeinek 1,4 százaléka élt Afrikában, 2010-ben ez az arány már 23,9 százalék volt, és az előrejelzések szerint 2050-ben több mint 38 százalék lesz, miközben Európában ugyanez az arányszám 15,6 százalékra csökken. Néhány évtized múlva a világ tíz „legkeresztényebb” állama között lesz Uganda is. Afrikában az össznépességen belül a keresztények aránya (46,53 százalék) már jelenleg is meghaladja a muszlimokét (40,46 százalék). 

A Vatikánban októberben a család témájában tartott püspöki szinódus résztvevőinek több mint húsz százaléka afrikai volt.

Forrás: MTI, Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége

Fotó: Antonio Spadaro SJ

Videó: Rome Reports

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria