Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója bejelentésének nemzetközi visszhangja

Kitekintő – 2016. február 6., szombat | 18:01

A Ferenc pápa és Kirill pátriárka között február 12-én megvalósuló találkozóról közzétett közlemény a nemzetközi érdeklődés középpontjába került. Hilarion metropolita, Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka, Kurt Koch bíboros és Walter Kasper bíboros nyilatkozatait tette közzé a Vatikáni Rádió.

Hilarion metropolita: „Húsz éve várunk erre a találkozóra"

Hilarion metropolita a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának nyilatkozott pénteki sajtókonferenciáján. Emlékeztetett: „Immár húsz éve készülődünk erre a találkozóra, a történelmi esemény létrejöttét valójában a keresztények genocídiuma, népirtása gyorsította fel, melyet a terrorizmus nevében követnek el. Ezek az események aggodalmat keltenek mindkét egyházban és azért a vallási vezetők nem tudnak nem találkozni egymással!”.

A metropolita kiemelte, hogy a Ferenc pápa és a Kirill pátriárka közötti találkozóra Kubában és nem Európában kerül sor, mert a karib-tengeri ország semleges terület, ahol a kereszténység növekszik, miközben Európa egy olyan kontinens, ahol számos konfliktusra került sor a két egyház között, melyek kapcsolatait ma is sok megoldatlan probléma jellemzi, mint például a görögkatolikusok helyzete Ukrajnában. 

A havannai találkozó kapcsán Hilarion metropolita leszögezte: „A keresztényeket ért üldözés áll majd a megbeszélések középpontjában. A Közel-Keleten, Észak- és Közép-Afrikában és a világ egyéb helyein szélsőségesek a keresztény lakosság ellen igazi népirtást követnek el, ami sürgős intézkedéseket igényel, méghozzá a keresztény egyházak közötti legszorosabb együttműködés keretében. Ennek a tragikus helyzetnek következtében szükséges most félretenni a benső ellentéteket és egyesíteni kell az erőinket, hogy megmentsük a kereszténységet azokban a térségekben, ahol a legvéresebb üldöztetéseket szenvedik el.”

Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka megelégedettséggel és örömmel fogadta a hírt

P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő péntek délben tartott sajtókonferenciáján beszámolt arról, hogy „tájékoztatták a találkozóról Bartholomaiosz ökumenikus pátriárkát, aki „megelégedettséggel és örömmel fogadta a hírt, hogy létrejön az ölelés a katolikus egyház és a legnépesebb ortodox egyház vezetője között”.

Kurt Koch bíboros: A jelzőlámpa immár nem piros többé, hanem sárgán villog

Néhány napja a Vatican Insider katolikus hírportálon Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke nyilatkozott Ferenc pápa döntéséről, hogy október 31-én, a reformáció emléknapján a svédországi Lund városába látogat, ahol 1947-ben megszületett a Lutheránus Világszövetség és ahol közös istentiszteleten vesz részt a Lutheránus Világszövetség elnökével, Munib A. Jounan jeruzsálemi püspökkel, illetve a szervezet alelnökeivel. Kurt Koch bíboros akkor még vágyként fogalmazta meg a nagy találkozót a pápa és a pátriárka között, ezekkel a szavakkal: „A jelzőlámpa immár nem piros többé, hanem sárgán villog, annak a jeleként, hogy valami mozgásban van”. Hozzátehetjük, azóta a lámpa zöldre váltott és pár nap múlva megtörténik az, amire ezer év alatt nem került sor, vagyis a pápa és a moszkvai pátriárka találkozójára.

Walter Kasper bíboros: Éveken keresztül azt hittük, hogy nem lehetséges, és most íme, itt van a találkozás!

A történelmi találkozó kapcsán Walter Kasper nyugalmazott bíboros, aki 11 éven át vezette a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsát, nyilatkozott többek között az Il Corriere della Sera és a La Repubblica olasz napilapoknak. Kiemelte: „Mennyire fontos, hogy a jelenlegi válságos világpolitikai helyzetben minkét egyház békés nyelvezetet találjon!”. Kasper bíboros elmondta, reálisan nem várhatja ettől a találkozótól, hogy a két egyház közötti egység most megszülessen, mert ahhoz még hosszú út áll előttünk. Ellenben közösen, egymás mellett kell részt venni a jelenkor kihívásainak megoldásában, a békét és az igazságosságot szolgáló tanúságtétellel és a közös spiritualitás erejében.

Éveken keresztül azt hittük, hogy mindez nem lehetséges, és most íme, itt van a találkozás – nyilatkozta Kasper bíboros.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria