Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója bejelentésének nemzetközi visszhangja

2016. február 6. szombat 18:01

A Ferenc pápa és Kirill pátriárka között február 12-én megvalósuló találkozóról közzétett közlemény a nemzetközi érdeklődés középpontjába került. Hilarion metropolita, Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka, Kurt Koch bíboros és Walter Kasper bíboros nyilatkozatait tette közzé a Vatikáni Rádió.

Hilarion metropolita: „Húsz éve várunk erre a találkozóra"

Hilarion metropolita a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának nyilatkozott pénteki sajtókonferenciáján. Emlékeztetett: „Immár húsz éve készülődünk erre a találkozóra, a történelmi esemény létrejöttét valójában a keresztények genocídiuma, népirtása gyorsította fel, melyet a terrorizmus nevében követnek el. Ezek az események aggodalmat keltenek mindkét egyházban és azért a vallási vezetők nem tudnak nem találkozni egymással!”.

A metropolita kiemelte, hogy a Ferenc pápa és a Kirill pátriárka közötti találkozóra Kubában és nem Európában kerül sor, mert a karib-tengeri ország semleges terület, ahol a kereszténység növekszik, miközben Európa egy olyan kontinens, ahol számos konfliktusra került sor a két egyház között, melyek kapcsolatait ma is sok megoldatlan probléma jellemzi, mint például a görögkatolikusok helyzete Ukrajnában. 

A havannai találkozó kapcsán Hilarion metropolita leszögezte: „A keresztényeket ért üldözés áll majd a megbeszélések középpontjában. A Közel-Keleten, Észak- és Közép-Afrikában és a világ egyéb helyein szélsőségesek a keresztény lakosság ellen igazi népirtást követnek el, ami sürgős intézkedéseket igényel, méghozzá a keresztény egyházak közötti legszorosabb együttműködés keretében. Ennek a tragikus helyzetnek következtében szükséges most félretenni a benső ellentéteket és egyesíteni kell az erőinket, hogy megmentsük a kereszténységet azokban a térségekben, ahol a legvéresebb üldöztetéseket szenvedik el.”

Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka megelégedettséggel és örömmel fogadta a hírt

P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő péntek délben tartott sajtókonferenciáján beszámolt arról, hogy „tájékoztatták a találkozóról Bartholomaiosz ökumenikus pátriárkát, aki „megelégedettséggel és örömmel fogadta a hírt, hogy létrejön az ölelés a katolikus egyház és a legnépesebb ortodox egyház vezetője között”.

Kurt Koch bíboros: A jelzőlámpa immár nem piros többé, hanem sárgán villog

Néhány napja a Vatican Insider katolikus hírportálon Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke nyilatkozott Ferenc pápa döntéséről, hogy október 31-én, a reformáció emléknapján a svédországi Lund városába látogat, ahol 1947-ben megszületett a Lutheránus Világszövetség és ahol közös istentiszteleten vesz részt a Lutheránus Világszövetség elnökével, Munib A. Jounan jeruzsálemi püspökkel, illetve a szervezet alelnökeivel. Kurt Koch bíboros akkor még vágyként fogalmazta meg a nagy találkozót a pápa és a pátriárka között, ezekkel a szavakkal: „A jelzőlámpa immár nem piros többé, hanem sárgán villog, annak a jeleként, hogy valami mozgásban van”. Hozzátehetjük, azóta a lámpa zöldre váltott és pár nap múlva megtörténik az, amire ezer év alatt nem került sor, vagyis a pápa és a moszkvai pátriárka találkozójára.

Walter Kasper bíboros: Éveken keresztül azt hittük, hogy nem lehetséges, és most íme, itt van a találkozás!

A történelmi találkozó kapcsán Walter Kasper nyugalmazott bíboros, aki 11 éven át vezette a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsát, nyilatkozott többek között az Il Corriere della Sera és a La Repubblica olasz napilapoknak. Kiemelte: „Mennyire fontos, hogy a jelenlegi válságos világpolitikai helyzetben minkét egyház békés nyelvezetet találjon!”. Kasper bíboros elmondta, reálisan nem várhatja ettől a találkozótól, hogy a két egyház közötti egység most megszülessen, mert ahhoz még hosszú út áll előttünk. Ellenben közösen, egymás mellett kell részt venni a jelenkor kihívásainak megoldásában, a békét és az igazságosságot szolgáló tanúságtétellel és a közös spiritualitás erejében.

Éveken keresztül azt hittük, hogy mindez nem lehetséges, és most íme, itt van a találkozás – nyilatkozta Kasper bíboros.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
bojte-csaba-szent-kristof-vezessen-minket-az-irgalom-es-josag
Böjte Csaba: Szent Kristóf vezessen minket az irgalom és jóság partjára

Szent Kristófra emlékezve a zarándokok, utazók és a járművek megáldásával ünnepeltek az egybegyűltek Szántódpusztán július 23-án. A búcsún a Csillagösvény elnevezésű missziós körutat járó Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar énekelt, a szentmisét Böjte Csaba mutatta be.

2016. július 24. vasárnap
ferenc-papa-az-imadsag-az-elso-es-legfobb-munkaeszkoz-kezunkben
Ferenc pápa: Az imádság az első és legfőbb „munkaeszköz” a kezünkben!

Július 24-én délben Ferenc pápa ismét elimádkozta az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel. Előtte a napi evangéliumról elmélkedett, arról, hogy mit tanított Jézus az imáról. Utána pedig imádságot kért a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón részt vevő fiatalokért.

2016. július 24. vasárnap
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle