Ferenc pápa: Fiatalok és idősek együtt jelentik egy nép jövőjét – VIDEÓVAL

Ferenc pápa – 2014. szeptember 28., vasárnap | 18:53

Nincs jövője annak a népnek, amelyben nem jön létre ez a nemzedékek közötti találkozás – mondta Ferenc pápa szeptember 28-án az idősek, nagyszülők találkozóján több tízezer hívő előtt a Szent Péter téren. A találkozón jelen volt XVI. Benedek emeritus pápa is – írja a Vatikáni Rádió.

Homíliájában a Szentatya gondolatait először Mária Erzsébetnél tett látogatásának evangéliumi leírásához fűzte. „Az evangéliumi szakasz, amit az előbb hallottunk Lk (1,39-45) fiatalok és idősek találkozásáról szól – fogalmazott a pápa. – Ez a találkozás tele van örömmel, hittel és reménnyel. Mária nagyon fiatal, Erzsébet idős, de megnyilatkozik benne Isten irgalmassága és már hat hónapja várandós, férjével, Zakariással együtt várják gyermekük megszületését. Mária ez alkalommal is megmutatja az utat: idős rokonához siet, vele van, hogy segítsen neki, de főleg azért, hogy az idős asszonytól megtanulja az élet bölcsességét.”

Az első olvasmány (Kiv 20,12) a negyedik parancsolatot visszhangozza: „Tiszteld apádat és anyádat, hogy sokáig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked!” Nincs jövője annak a népnek, amelyben nem jön létre ez a nemzedékek közötti találkozás, ahol a gyermekek nem veszik át a szülők kezéből az életről tett tanúságot. Ennek elismerésében, amely azoknak a személyeknek szól, akiktől az életet kaptuk, benne van a Mennyei Atya elismerése is – mondta homíliájában a pápa.

Vannak néha olyan fiatal generációk, amelyek összetett történelmi és kulturális okokból erőteljesebben megélik annak a szükségét, hogy önállókká váljanak szüleiktől, mintegy „megszabadulva” az előző nemzedék örökségétől. Egyfajta serdülőkori lázadás ez. De ha nem jön létre a nemzedékek között egy új, termékeny egyensúly, akkor ez a nép elszegényedéséhez vezet, és a szabadság, amely a társadalmat uralja, hamis szabadság, amely csaknem mindig önkényuralommá alakul át.

Ugyanez az üzenet csendül ki Pál apostol Timóteushoz írt buzdításából (1Tim 5,1-8), amely az egész keresztény közösségnek szól. Jézus nem törölte el a családra vonatkozó törvényt, hanem kiteljesítette. Az Úr új családot alkotott, amelyben a vér szerinti kapcsolatokat felülmúlja a Jézussal való kapcsolat, valamint az Atya akaratának teljesítése. De a Jézus és az Atya iránti szeretet elvezet a szülők, testvérek, nagyszülők iránti szeretet kiteljesedéséhez, megújítja a családi kapcsolatokat az evangélium és a Szentlélek életnedvével.

Szent Pál arra buzdítja Timóteust, aki főpásztor, tehát a közösség atyja, hogy gyermeki magatartással tanúsítson tiszteletet az idősek és a családok iránt. Az idősebb férfi legyen számára olyan, mint „atyja”, az idősebb nőt mint „anyját” tisztelje. A közösség vezetője nem mentesül Istennek ezen akarata alól, sőt Krisztus szeretete arra készteti, hogy még nagyobb szeretettel teljesítse ezt a feladatát. Szűz Máriához hasonlóan igaz ez, aki, bár a Messiás anyjává vált, a benne megtestesülő Isten szeretetétől serkentve sietett idős unokanővéréhez.

A pápa ezután visszatért a vizitáció örömmel és reménnyel, hittel és szeretettel teli képéhez. Elképzeljük, ahogy Szűz Mária, Erzsébet otthonában hallotta rokonát és annak férjét, Zakariást, amint a ma elhangzott zsoltár szavait imádkozták: „Mert te vagy, Istenem, bizodalmam, Uram, te vagy reményem ifjúságom óta…Öregkoromban se taszíts el magadtól, akkor se hagyj el, ha erőm elfogyott” (vö. Zsolt 71,5.9).

A fiatal Mária hallgatta, és szívében megőrizte ezeket a szavakat. Erzsébet és Zakariás bölcsessége gazdagította fiatal lelkét; szülőként nem voltak tapasztaltak, hiszen ők is első gyermeküket várták, de megtapasztalták a hitet, Istent, azt a reményt, amely Istentől származik: erre van szüksége a világnak minden korban. Mária meghallgatta az idős, csodálattal teli szülőket, szívébe fogadta bölcsességüket és ez nagyon értékessé vált számára, nőként, feleségként és anyukaként is.

Szűz Mária így mutatja meg nekünk az utat: a fiatalok és az idősek közötti találkozás útját. Egy nép jövője szükségszerűen feltételezi ezt a találkozást: a fiatalok erőt adnak a népnek, hogy előbbre haladjon, az idősek pedig megszilárdítják ezt az erőt az emlékezettel és a népi bölcsességgel – mondta homíliájában Ferenc pápa.

Az idősek napján bemutatott szentmise végén, vasárnap délben Ferenc pápa elimádkozta az Úrangyala imát. Ezután a következő szavakkal fordult a jelenlévőkhöz: „Mielőtt befejezném a szertartást, köszöntök minden zarándokot, különösen titeket, időseket, akik sok országból érkeztetek. Szívből köszönetet mondok nektek!”

A pápa emlékeztetett rá, hogy szeptember 27-én, szombaton a boldogok sorába iktatták Madridban Álvaro del Portillo püspököt. Példás keresztény és papi tanúságtétele ébressze fel sokakban azt a vágyat, hogy egyre inkább Krisztushoz és az evangéliumhoz csatlakozzanak – fűzte hozzá a Szentatya.

Ferenc pápa ezután utalt a jövő vasárnap, október 5-én kezdődő szinódusra, amely a család témájával foglalkozik majd. Ennek fő felelőse Baldisseri bíboros. „Imádkozzatok érte, hogy jól végezze munkáját” – hangzott a pápa felhívása minden hívőhöz és közösséghez. „Imádkozzatok ezért a fontos eseményért, amelyet Mária, a Római Nép Üdvössége – „Salus Populi Romani” – közbenjárásába ajánlok” – tette hozzá. „Az Úrangyala elimádkozásával fohászkodjunk Mária oltalmáért minden idős személy számára, különös tekintettel azokra, akik nehézségekkel küzdenek” – mondta Ferenc pápa.

Fotó: AFP/Europress

Videó: Bonum TV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria