Ferenc pápa Irakba küldi húsvétra Filoni bíborost

Ferenc pápa – 2015. március 29., vasárnap | 18:00

A nagyhéten Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa a pápa nevében Irakba utazik – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa nem feledkezik meg a keresztény családokról és más csoportokról Irakban, akiket elűztek otthonaikból, falvaikból, különösen Moszul és Ninive városaiból. Sokan közülük az iraki Kurd Autonóm Régióba menekültek. A pápa imádkozik értük, és hangot adott reményének, hogy egy nap visszatérhetnek majd otthonaikba, és folytathatják életüket saját földjükön, ahol évszázadokig éltek békében éltek mindenkivel. A nagyhéten ezek a családok osztoznak Krisztussal az igazságtalan erőszakban, amelynek ők áldozatai és részt vesznek Krisztus fájdalmában.

A nagyhéten Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa a pápa nevében Irakba utazik, ahol a múlt év augusztusában már járt és elviszi a családoknak Ferenc pápa áldását és konkrét segítségét.

A Szentatya nem akar megfeledkezni a Nigéria északi részén élő családok szenvedéséről sem. Nekik a helyi püspöki konferencián keresztül küldte a szolidaritás jelét.

Az iraki misszió jelentőségéről a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Fernando Filoni bíboros így fogalmazott: Amikor egy ember beteg, nemcsak egyszer látogatjuk meg, nem feledkezünk el róla. A helyzet annyira kényes és nehéz, hogy a szolidaritás nyílt kifejezése: a nagyhét, a húsvét együtt töltése segítséget, vigaszt, buzdítást jelent ezeknek a családoknak és a lakosságnak. 

A menekültek jelenlegi helyzetéről szólva elmondta, hogy a helyi érsektől kapott információi szerint jobb a menekültek elhelyezése a korábbiakhoz képest. Egyesek számára találtak albérleteket, melyeken 2-3 család osztozik a lakás méretétől függően. Vannak, akiket ideiglenesen felállított sátorvárosokban helyeztek el. Mások azonban szerencsétlenebb helyzetben vannak Kurdisztán északi részén, ahol kevesebb a szálláslehetőség. A középületek, az iskolák minimális elhelyezést tudtak biztosítani az embereknek a hideg tél, a hó elől. Mindenképpen szükséges volt menedékhelyet biztosítani számukra.

A múlt évi iraki látogatásának emléke nagyon élénken él Filoni bíboros emlékezetében, ezért is örül, hogy Ferenc pápa újra odaküldi. A pápa szolidaritásának kifejezésén túl a római egyházmegyét is bevonták a kezdeményezésbe. A családok hozzájárulásának köszönhetően az iraki családoknak eljuttatják az Olaszországban hagyományos húsvéti édességnek tekintett galamb alakú kuglófot, mely a béke jelei és a családi együttlétekkor felkínált sütemény.

A nemzetközi közösség pedig azon dolgozik, hogy ezek az emberek visszatérhessenek falvaikba – mondta el az interjúban Ferdinando Filoni bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa, aki a nagyhetet és húsvétot az iraki menekült keresztény családokkal tölti a pápa kérésére.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió, Zeit.de

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria