Ferenc pápa fogadta Macron francia köztársasági elnököt

2018. június 26. kedd, 18:35

Június 26-án, kedden délelőtt Ferenc pápa az Apostoli Palota könyvtárszobájában fogadta kihallgatáson Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt és feleségét, Brigitte Macront.

A pápa és a francia elnök közötti találkozó a szokásosnál hosszabb időn át, több mint egy órán keresztül tartott. A beszélgetés a két fél között tolmács segítségével zajlott. A pápai kihallgatást követően Macron államfő találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

A látogatásról kiadott hivatalos vatikáni közlemény szerint a felek áttekintették a Szentszék és Franciaország közötti kétoldalú kapcsolatokat, különös tekintettel az Egyháznak a francia társadalomban betöltött szerepére, mellyel előmozdítja a közösség javát. A globális kérdések közül kiemelten foglalkoztak a környezetvédelem, a migráció, a konfliktusok megelőzésének és a leszerelésnek kérdéskörével. Külön figyelmet szenteltek a Közel-Keletnek és Afrikának, és érintették az „európai terv” távlatait.

A Ferenc pápa és Emmanuel Macron közötti találkozó a hagyományoknak megfelelően ajándékok cseréjével ért véget. A Szentatya egy Szent Márton-érmet ajándékozott francia vendégének, mely azt a jól ismert jelenetet ábrázolja, amikor a szent köpenyét kettéhasítja, és annak egyik felét egy koldusnak adományozza. Az érem a kormányzók, a népek vezetőinek a felelősségére utal, akiknek kötelessége a szegények gondját viselni a „mindnyájan szegények vagyunk” mottó jegyében. Ferenc pápa az érmen túl a francia köztársasági elnöknek ajándékozta az Evangelii gaudium és a Laudato si’  kezdetű körleveleinek, valamint az Amoris laetitia  és a Gaudete et exsultate kezdetű apostoli buzdításának egy-egy saját kezűleg aláírt példányát.

A francia elnök Georges Bernanos Egy falusi plébános naplója című kötetét ajándékozta a Szentatyának, aki válaszként elmondta: „Igen, olvastam, többször is. Nagyon jót tett nekem ez a könyv.”

Emmanuel Macron elnök a délután során ellátogatott a Lateráni Szent János-bazilikába, melynek középkori történelmi hagyományok révén a mindenkori francia államfő tiszteletbeli kanonokja. A francia elnök keddi római programja során találkozott a Szent Egyed-közösség vezetővel és tagjaival.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd