Ferenc pápa fogadta Macron francia köztársasági elnököt

2018. június 26. kedd 18:35

Június 26-án, kedden délelőtt Ferenc pápa az Apostoli Palota könyvtárszobájában fogadta kihallgatáson Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt és feleségét, Brigitte Macront.

A pápa és a francia elnök közötti találkozó a szokásosnál hosszabb időn át, több mint egy órán keresztül tartott. A beszélgetés a két fél között tolmács segítségével zajlott. A pápai kihallgatást követően Macron államfő találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

A látogatásról kiadott hivatalos vatikáni közlemény szerint a felek áttekintették a Szentszék és Franciaország közötti kétoldalú kapcsolatokat, különös tekintettel az Egyháznak a francia társadalomban betöltött szerepére, mellyel előmozdítja a közösség javát. A globális kérdések közül kiemelten foglalkoztak a környezetvédelem, a migráció, a konfliktusok megelőzésének és a leszerelésnek kérdéskörével. Külön figyelmet szenteltek a Közel-Keletnek és Afrikának, és érintették az „európai terv” távlatait.

A Ferenc pápa és Emmanuel Macron közötti találkozó a hagyományoknak megfelelően ajándékok cseréjével ért véget. A Szentatya egy Szent Márton-érmet ajándékozott francia vendégének, mely azt a jól ismert jelenetet ábrázolja, amikor a szent köpenyét kettéhasítja, és annak egyik felét egy koldusnak adományozza. Az érem a kormányzók, a népek vezetőinek a felelősségére utal, akiknek kötelessége a szegények gondját viselni a „mindnyájan szegények vagyunk” mottó jegyében. Ferenc pápa az érmen túl a francia köztársasági elnöknek ajándékozta az Evangelii gaudium és a Laudato si’  kezdetű körleveleinek, valamint az Amoris laetitia  és a Gaudete et exsultate kezdetű apostoli buzdításának egy-egy saját kezűleg aláírt példányát.

A francia elnök Georges Bernanos Egy falusi plébános naplója című kötetét ajándékozta a Szentatyának, aki válaszként elmondta: „Igen, olvastam, többször is. Nagyon jót tett nekem ez a könyv.”

Emmanuel Macron elnök a délután során ellátogatott a Lateráni Szent János-bazilikába, melynek középkori történelmi hagyományok révén a mindenkori francia államfő tiszteletbeli kanonokja. A francia elnök keddi római programja során találkozott a Szent Egyed-közösség vezetővel és tagjaival.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
papi-szolgalat-kommunizmus-idejen-varju-imre-atyaval-beszelgettunk-20181022155222
Papi szolgálat a kommunizmus idején – Varjú Imre atyával beszélgettünk

Varjú Imre azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, majd a megtorlás idején börtönbe kerültek. A súlyos történelmi pillanatokban átélt tapasztalatairól kérdeztük őt. A 2014-ben készült interjúnkat olvashatják nemzeti ünnepünk alkalmából.

12:00
az-eucharisztia-az-egyhaz-eletenek-forrasa-egyhazmegyei-eucharisztikus-lelkinap-oroshazan
Az Eucharisztia az Egyház életének forrása – Egyházmegyei eucharisztikus lelkinap Orosházán

A második előkészületi évre meghirdetett mottó jegyében szerveztek egyházmegyei lelkinapot október 20-án a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

2018. október 22. hétfő