Ferenc pápa a Fokoláre mozgalom püspök barátaihoz: Élő evangélium vagytok

Ferenc pápa – 2015. március 4., szerda | 18:15

Ferenc pápa március 4-én, szerdán délelőtt kilenc órakor a VI. Pál-teremben – az általános kihallgatás előtt – találkozott a Fokoláre mozgalom püspök barátainak mintegy hatvanfős csoportjával – számol be a Vatikáni Rádió.

A Szentatya a jelenlévők köszöntése után így fogalmazott: „Kötődésetek a Fokoláre mozgalomhoz és a közösségi lelkiség iránti érdeklődésetek hozott most össze benneteket, és ezekben a napokban, elmélkedéseitek során különös figyelmet szenteltek az Eucharisztiának mint a közösség misztériumának.”

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az egység karizmája erősen kapcsolódik az Eucharisztiához, hiszen anélkül az csak egy érzés, egy emberi, pszichológiai, társadalmi folyamat lenne. Az Eucharisztia azonban biztosítja, hogy Krisztus álljon a középpontban, és a Szentlélek vezesse minden lépésünket, a találkozásra és a közösségre való törekvésünket.

A püspök az egység kezese az egyházban és az egység nem működik az Eucharisztia nélkül: a püspök nem saját maga, nem a saját ötletei köré gyűjti a népet, hanem Krisztus köré, aki jelen van az Igében, illetve teste és vére szentségében. Jézus iskolájában, az áldozati báránnyá vált és feltámadt Jó Pásztor iskolájában a püspök élete áldozatával gyűjti egybe a rábízott nyájat, és így egész lénye eucharisztikus formát ölt. Ezért a püspök, Krisztus által átalakítva, élő evangéliummá és sokakért megtört kenyérré válik. Akit a Krisztusba, az élő kenyérbe vetett hit táplál, azt az ő szeretete arra hívja, hogy életét adja testvéreiért, és elinduljon a kirekesztettek és megvetettek felé.

Beszéde végén a pápa külön köszönetet mondott azoknak a püspököknek, akik Szíria, Irak és Ukrajna „véráztatta földjéről” érkeztek, majd így folytatta: „Veletek vagyunk a szentmise mindennapi ünneplésében, és imádkozunk értetek, amikor bemutatjuk Krisztus áldozatát; ezáltal nyer erőt és értelmet az egyházaitok javára megvalósított sokféle szolidaritási kezdeményezés is.”

Végül a Szentatya az ökumenizmus és a vallásközi párbeszéd útjára bátorította a püspököket, megköszönve nekik azt is, hogy előmozdítják az egyházon belüli mozgalmak közötti szorosabb kapcsolatot, majd áldását adta rájuk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: L’Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria