Ferenc pápa imádkozik a Burkina Fasó-i katolikus templom ellen elkövetett terrortámadás áldozataiért

2019. május 13., hétfő | 17:16

Ferenc pápa Twitter-üzenetben fejezte ki fájdalmát, hogy iszlamisták május 12-én ismét terrortámadást hajtottak végre Burkina Fasóban, ezúttal egy katolikus templom ellen. Megölték a plébánost és öt hívőt, majd fölgyújtották az épületet.

A Szentszék ideiglenes szóvivője, Alessandro Gisotti bejegyzést tett közzé a Twitteren: „A Szentatya fájdalommal értesült a hírről, hogy a Burkina Fasó-i Dablóban megtámadtak egy templomot. Imádkozik az áldozatokért, hozzátartozóikért és az ország egész keresztény közösségéért.”

Az egyházmegye püspöke, Théophile Nare nyilatkozott a támadásról a Vatikáni Rádiónak. Elmondta, hogy a térségben nagyon gyenge a közbiztonság, de ilyen mértékű erőszakos támadás eddig nem érte a keresztény közösséget. A terroristák motoron érkeztek, körülvették a templomot, és elkezdték fenyegetni az embereket. Kitört a pánik; aki tudott, elmenekült. Az idősek nem tudtak elfutni, ezért ott maradtak, nekik és a nőknek megparancsolták, hogy ne mozduljanak. Siméon atya, a plébános megpróbált a sekrestyén keresztül elmenekülni, de a támadók észrevették és lelőtték. Aztán visszamentek a templomba, megmotozták az embereket, elvették mindenkitől a mobiltelefonját. Néhány embert lefektettek a földre, és ötöt közülük lelőttek. Aztán felgyújtották a templomot, elmentek a falu kórházába, ott is fölgyújtottak néhány épületet, majd a hívek motorkerékpárjait is elvitték, azzal menekültek el – mondta el a püspök.

A kormány közleménye szerint egyértelműen vallási indíttatású, a keresztény közösség elleni támadás történt. Néhány héten belül ez a második támadás az országban, amely a keresztényeket éri: április végén öten haltak meg, miután fegyveresek lövöldöztek Sirgadji város egyik protestáns templomában.

Mindkét támadás az ország északi részén történt, ahol egyre nagyobb a befolyása a Maliban és Burkina Fasóban aktív iszlamista Ansarul militáns csoportnak, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet szaharai alakulatának. Az erőszak 2015 óta sújtja különösen az országot, ahol a lakosság több mint fele muszlim, a keresztények aránya pedig harminc százalék.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-egyhaz-nem-maradhat-statikus-hanem-uton-levo-kozossegkent-kell-elnie
Ferenc pápa: Az Egyház nem maradhat statikus, hanem úton lévő közösségként kell élnie!

Május 26-án délben a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve a Szentlélek nélkülözhetetlen működésére hívta fel a figyelmet: a Lélek az, aki segít, hogy mindennapi döntéseinkben Jézus szava irányítson, az evangélium logikája vezessen bennünket.

17:22
enekeljetek-az-urnak-konnyuzenei-es-ifjusagi-napot-tartottak-kaposvaron
Énekeljetek az Úrnak! – Könnyűzenei és ifjúsági napot tartottak Kaposváron

Melyek könnyűzenészként a lehetőségeink, mi a felelősségünk? A Kaposvári Egyházmegye gitáros ének- és zenekarait hívták össze találkozni, ismerkedni, egymást meghallgatni május 25-én Kaposvárra, a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba.

16:40