Ferenc pápa: Isten irgalmasságot kér tőlünk

Ferenc pápa – 2015. október 6., kedd | 17:28

Óvakodjunk attól, hogy kemény legyen a szívünk, amely nem engedi be Isten irgalmasságát! Ne álljunk ellen az Úr irgalmának abban a hiszemben, hogy saját gondolataink vagy a parancsok fontosabbak nála – figyelmeztetett a pápa október 6-án, kedden reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

Jónás próféta ellenszegül Isten akaratának, de a végén megtanulja, hogy engedelmeskednie kell az Úrnak – Ferenc pápa a Jónás könyvéből való, Ninive megtéréséről szóló olvasmányra építette szentbeszédét. Emlékeztetett: a gonosz útra tért város lakói hallgatnak Jónás szózatára, és ezért az Úr megkíméli őket a pusztulástól.

Jónás szózata tényleg csodát tett, sutba dobta önfejűségét, és engedelmeskedett Isten akaratának, vagyis azt tette, amit az Úr parancsolt neki. Ninive megtért, és e megtérése láttán Jónás, aki nem hajlott a Szentlélek szavára, feldühödött. Nagy szomorúság vett erőt rajta, és haragra gerjedt, sőt egyenesen korholta az Urat – idézte fel a történetet a Szentatya.

Majd így folytatta: Jónás és Ninive története három részre tagolható. Az első az ellenállás a küldetéssel szemben, melyet az Úr rábíz; a második az engedelmesség, amelynek nyomán csodák születnek: Jónás engedelmeskedik az Úr akaratának, és Ninive városa megtér. A harmadik rész pedig az ellenállás az Úr irgalmasságának.

„Ó, Uram, vajon nem megmondtam-e ezt már akkor, amikor még otthon voltam? Mert te jóságos és irgalmas Isten vagy” (vö. Jón 4,2). Én nagy munkával hirdettem a szózatot, jól végeztem a dolgom, erre te megbocsátasz nekik? – háborodik föl Jónás. Kemény szíve pedig nem engedi be Isten irgalmasságát. Fontosabb az én szózatom, fontosabbak a gondolataim, fontosabb az a sor parancs, amit meg kell tartanom: minden, minden, minden fontosabb, mint Isten irgalmassága... – értelmezte a próféta magatartását a pápa.

Ezt a drámát élte meg Jézus is az írástudókkal, akik nem értették, miért nem hagyta megkövezni a házasságtörő asszonyt, miért vacsorázott együtt a vámszedőkkel és a bűnösökkel. Nem értették őt, mert nem értették az irgalmasságot. „Te jóságos és irgalmas Isten vagy.” A mai zsoltár (zarándokének: „A mélységből kiáltok hozzád”; 130. zsoltár – a szerk.) azt üzeni, hogy várjuk az Urat, mert az „Úrnál van az irgalom, és bőséges nála a szabadítás” – buzdított homíliájában a Szentatya.

Ahol az Úr van, ott irgalom van. Szent Ambrus pedig hozzáteszi: „És ahol merevség van, ott vannak a merevség szolgái. Az önfejűség kihívja maga ellen a küldetést, az irgalmasságot.” Most, az irgalmasság szentévének kezdetéhez közeledve, imádkozzunk az Úrhoz, hogy segítsen megértenünk, milyen az ő szíve, mit jelent az irgalmasság; mit jelent az, amikor Ő azt mondja: irgalmasságot akarok, és nem áldozatot. Ezért imádkoztuk sokszor a mise felajánlásában ezt a szép mondatot: „Áraszd ránk irgalmadat”, mert csak akkor értjük meg Isten irgalmát, ha Ő kiárasztja azt ránk, bűneinkre, nyomorúságainkra – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: L’Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria