Ferenc pápa: A keresztény élet mindennapos küzdelem a kísértések ellen

Ferenc pápa – 2017. január 19., csütörtök | 19:01

A keresztény élet küzdelem, engedjük, hogy Jézus magához vonzzon bennünket – buzdított Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmiséjén január 19-én.

A pápa homíliájában a napi evangéliumról (Mk 3,7–12) elmélkedett, amelyben a Jézust lelkesedéssel követő tömegről esik szó.

Miért jött el ez a nagy tömeg? – tette fel a kérdést a szentatya. – Az evangélium elmeséli, hogy voltak köztük betegek, akik gyógyulást kerestek. Voltak aztán olyanok is, akik szerették hallgatni Jézust, mert nem úgy beszélt, mint a törvénytudók, hanem hatalommal, tekintéllyel, és megérintette az őt hallgatók szívét. Ez a tömeg spontán gyűlt össze. Nem buszokkal hozták az embereket, mint ahogy számos alkalommal látjuk, amikor tüntetéseket szerveznek, és sokaknak azért kell jelen lenniük, nehogy elveszítsék munkahelyüket.

Ez a tömeg azért gyűlt Jézus köré, mert megérzett valamit. Olyan sokan voltak, Jézusnak egy bárkát kellett kérnie, hogy kicsit eltávolodjon a parttól. Ekkora tömeg ment Jézushoz? Igen. Szükségük volt valamire? Igen. Voltak olyanok is, akik csak kíváncsiak voltak, ők voltak a kételkedők, a kisebbség… Ezt a tömeget az Atya vonzotta, az Atya vonzotta az embereket Jézushoz. Olyannyira, hogy Jézus nem maradt közönyös. Nem! Ez a tömeg megérintette Jézus szívét. Az evangélium ezt mondja: Jézus meghatódott, az embereket pásztor nélküli juhoknak nevezte. Az Atya a Szentlélek által vonzza az embereket Jézushoz – folytatta a pápa, majd rámutatott, hogy nemcsak az érvelés, az apologetikus érvelés mozgatja meg az embereket. Arra van szükség, hogy az Atya vonzzon minket Jézushoz.

Ferenc pápa ezután megjegyezte, érdekes, hogy Márk evangéliumának ez a szakasza, amelyben az evangélista Jézusról, a tömegről és a lelkesedésről, az Úr szeretetéről beszél, a tisztátalan lelkekkel fejeződik be, akik amikor meglátták Jézust, azt kiáltották: „Te vagy az Isten Fia!”.

Ez az igazság, ez a valóság, amit mindannyian érzünk, amikor Jézushoz közeledünk – hangsúlyozta a szentatya. – A tisztátalan lelkek azonban igyekeznek megakadályozni ezt, háborúznak ellenünk. Mondhatná valaki: „De Atya, én nagyon katolikus vagyok, mindig megyek misére… és soha, soha nem érzem ezeket a kísértéseket. Hála Istennek, nem!”. Erre ezt kellene válaszolnunk: „Imádkozz, mert tévúton jársz!”

A keresztény élet kísértések nélkül nem keresztény, hanem ideologikus, gnosztikus, de nem keresztény. Amikor az Atya a tömeget Jézushoz vonzza, van valaki, aki az ellenkező irányba húzza őket, és háborúzik ellenük belül. Ezért beszél Szent Pál a keresztény életről mint küzdelemről, mint mindennapi küzdelemről – fogalmazott Ferenc pápa. – Küzdelem ez a győzelemért, a sátán, a gonosz birodalmának az elpusztításáért. Ezért jött el Jézus, hogy legyőzze a sátánt és befolyását szívünkre. Az Atya vonzza az embereket Jézushoz, míg a gonosz lélek mindig igyekszik elpusztítani azt.

A keresztény élet ilyen küzdelem: vagy hagyod, hogy Jézus magához vonzzon az Atya által, vagy azt mondod: „Én nyugton, békében maradok”. Ha előre akarsz haladni, küzdened kell. Érezned kell, a szíved azért küzd, hogy Jézus győzzön – figyelmeztetett a pápa. – Gondolkodjunk el, milyen a szívünk. Érzem ezt a küzdelmet a szívemben? Érzem a küzdelmet a kényelem és mások szolgálata, a szórakozás és az imádkozás, az Atya imádása között? A jócselekedet vagy a megállás, kételkedés között? Úgy gondolom, hogy életem elérzékenyíti Jézus szívét? Ha nem hiszem ezt, sokat kell imádkoznom, hogy elhiggyem és hogy megadasson nekem ez a kegyelem.

Keressük szívünkben mindannyian az igazságot. Kérjük az Urat, hogy olyan keresztények legyünk, akik meg tudják különböztetni, mi történik saját szívükben, és jól meg tudják választani az utat, amelyen az Atya Jézushoz vonz bennünket – zárta csütörtök reggeli homíliáját a szentatya.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria