Ferenc pápa: A kicsiknek tett szolgálat által terjed az örömhír

Kitekintő – 2014. szeptember 22., hétfő | 11:54

Ferenc pápa egynapos albániai villámlátogatásának utolsó programjaként, szeptember 21-én vasárnap este fél 7-kor a Tirana központjától 26 km-re fekvő Bubq Fushe-Kruje településen meglátogatta a Betánia elnevezésű intézetet, ahol gyermekekkel találkozott – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa autója a Szent Antal-templom bejáratánál állt meg, ahol a központ személyzete és önkéntesei, illetve más albán jótékonysági intézmények képviselői voltak jelen. Az alapítvány egy munkatársa köszöntötte a Szentatyát, majd egy, a központban nevelkedett fiatal tanúságtétele hangzott el. Ezt követően a pápa beszéddel fordult a jelenlevőkhöz. 

Miután köszönetet mondott a gondozásra és gyengédségre szoruló gyermekeknek, fiataloknak és nevelőiknek a lelkes fogadtatásért, Ferenc pápa megjegyezte: „Az ilyen helyeken mindig megerősödünk hitünkben, mert látjuk, hogy a hit a szeretetben gyümölcsözik, látjuk, hogy a reménységet adó személyek szívét megérintette Jézus Lelke, aki ezt mondta: »Aki egyet is befogad e gyermekek közül, engem fogad be« (Mt 9, 37). Ez a hit, amely a szeretetben gyümölcsözik, képes elmozdítani a közöny, a hitetlenség és az apátia hegyeit, képes megmozdítani a kezeket a jótékonykodásra. A kicsiknek tett szolgálat által terjed a feltámadt és köztünk élő Jézus örömhíre”.

„Ez a központ tanúskodik továbbá arról, hogy lehetséges a békés, testvéri együttélés különböző etnikai és vallási csoportokhoz tartozó személyek között – tette hozzá a Szentatya. – Itt a különbözőségek nem akadályozzák a harmóniát, az örömet és a békét, sőt alkalmat adnak egymás mélyebb megismerésére; a különböző vallási tapasztalatok megnyitnak a felebarát iránti tisztelettel teljes és tevékeny szeretet felé. A jó önmaga jutalma: elvezet bennünket Istenhez, a legfőbb jóhoz.”

A pápa elismeréssel szólt az intézmény alapítónőjéről és az önkéntesekről, akik örömmel szentelik a gondozottaknak életüket, Jézus és a gyermekek szeretetétől vezetve. „A sikeres létezés titka: szeretni és szeretetből önmagunkat odaadni” – hangsúlyozta.

Ferenc pápa végül Jézus és Mária áldását kérte a tiranai Betánia-központ jótevőire, önkénteseire és gyermekeire. A templom előtti téren fiatalok és mozgássérültek fogadták énekkel, rövid tanúságtételekkel, majd ajándékokat adtak át neki. A pápa egyenként üdvözölte a gyermekeket.

A központban tett látogatás után a Szentatya a Teréz anyáról elnevezett tiranai nemzetközi repülőtérről indult vissza Rómába.

A Betánia-központot Antonietta Vitale hozta létre, aki 1990-ben, Veronában alapította szervezetét, melynek missziója, hogy világi katolikusok csoportja foglalkozik rászorulókkal. Ma már kilenc befogadó központot tartanak fenn Olaszországban, egyet Tiranában, valamint működik egy Kenyában is.

Az albán központ 1999-ben jött létre Bubq Fushe-Kruje településen, a főváros közelében. A „Betánia falu” számos gyermeknek ad otthont, köztük árva, hátrányos helyzetű vagy súlyos családi problémákkal küzdő gyermekeknek is.

A 68 éves alapítónő egészségügyi problémái ellenére a mai napig aktívan részt vesz a misszióban. Humanitárius tevékenységéért tiszteletbeli albán állampolgárságot kapott, valamint az albán államfő kitüntetést adott át neki az albán nép és különösen a gyermekek érdekében végzett munkájáért. Karitítív munkáját Durazzo és Tirana érseke 2004-ben hivatalosan elismerte. 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria