Ferenc pápa köszöntötte Jakubinyi György gyulafehérvári érseket aranymiséje alkalmából

2019. április 14., vasárnap | 17:27

Április 13-án ünnepelte Jakubinyi György gyulafehérvári érsek pappá szentelésének 50. évfordulóját. A jubileum alkalmából a főpásztort Ferenc pápa is köszöntötte, levelét teljes terjedelmében közöljük.

Tiszteletreméltó Testvérünknek,
Jakubinyi György Miklós gyulafehérvári érseknek,
ugyanakkor a Romániában tartózkodó örmény rítusú katolikusok ordináriátusának „ad nutum Sanctae Sedis” apostoli kormányzójának

Tiszteletreméltó Testvérem, elismerjük, hogy mindjárt betöltöd az ötven évet azóta, hogy beöltöztél a szent papi rend ruháiba, s elkezdted Krisztus és az egész Anyaszentegyház szeretetéért a papi szolgálatot. Ez az ünneplés nagyon kedves lesz veled együtt mindenkinek, akik kiváló szorgalmadat hálás lélekkel követték. Eszerint közismertek tetteid, amelyeket – Isten titkainak törekvő szolgájaként – a Krisztus-hívők lelkének legfelsőbb kegyelmével tápláltál. Ezért írjuk neked ezt a levelet, hogy az örvendetes évfordulóhoz szívből gratuláljunk, és minden boldogítót és üdvözítőt Istentől számodra kiesdjünk.

Miután filozófiai és teológiai képzéssel megerősödtél, a lélek erejével és az értelem bölcsességével felruháztak, 1969-ben Isten oltárához járultál a püspök szent kézföltételével. Elnyerted a szent papságot. 

1990-ben II. Szent János Pál pápa kinevezett a gyulafehérvári egyházmegye segédpüspökévé, majd négy esztendő múlva annak érsekévé.

Lelkipásztori tevékenységedet figyelembe véve, számunkra örvendetes, hogy kiemeljük tevékenységedet, amellyel a papi szemináriumról, a szerzetesekről és szerzetesnőkről gondoskodtál, mégpedig sikerrel, amint ezt főegyházmegyéd virágzó intézményei bizonyítják. Ezenkívül arra is gondod volt, hogy a tanító Jézus példájára a Krisztus-hívőket a hit igazságára vezessék, és az élet teljességére oktassák. Kedves emlékként elevenítem fel, Tiszteletreméltó Testvér, a rád bízott lelkipásztori feladatot, amelynek az oly régóta és cselekvő módon történt teljesítéséért gratulálunk, és kívánjuk, hogy egyre gyümölcsözőbb legyen.

Ahhoz, hogy a közeli ünneplés kegyelme rád és keresztény híveidre áradjon, apostoli áldásomat küldöm nagy szeretettel, mint mennyei áldást és isteni segélyt a kiengesztelésre és annak meghirdetésére, mind Neked – Tiszteletreméltó Testvérem –, mind a Te gondjaidra bízott klérusnak és híveknek, s egyben kérjük imáidat Szent Péter-i szolgálatunk gyümölcsöző végzéséhez.

Vatikán, 2019. március 22-én, pápaságunk hetedik évében.

Franciscus

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle