Ferenc pápa köszöntötte a katolikus–zsidó párbeszédet előmozdító bizottságot

2019. május 15., szerda | 18:52

Május 15-én, a szerdai általános kihallgatás végén találkozott Ferenc pápa a katolikus–zsidó együttműködéssel foglalkozó nemzetközi bizottság képviselőivel. A testület e napokban tartja 24. találkozóját Rómában, az olasz püspöki konferencia székhelyén.

A Nostra aetate hatására jött létre 1967-ben a vallásközi konzultációval foglalkozó nemzetközi zsidó bizottság (International Jewish Committee for Interreligious Consultations, IJCIC), amely a Vatikánban, később más egyházaknál is képviselte a zsidóságot. 1970-ben az IJCIC és a Vatikán képviselői aláírták a Megértés memorandumát, melyben megállapodtak, hogy évről évre találkoznak mint katolikus–zsidó együttműködéssel foglalkozó nemzetközi bizottság (International Catholic-Jewish Liaison Committee).

Ferenc pápa május 15-én, a szerdai általános kihallgatás végén találkozott a nemzetközi bizottság képviselőivel, és átadta nekik angol nyelvű üzenetét, amellyel köszöntötte a tanácskozás résztvevőit.

A Szentatya üzenetében kiemelte, hogy a Nostra aetate kezdetű zsinati dokumentum közzététele óta a zsidó–katolikus párbeszéd jó gyümölcsöket hozott.

Gazdag spirituális örökségben osztozunk, amelyet mindig értékelni kell, ahogy növekszünk a kölcsönös megértésben, a testvériségben és a közös elkötelezettségben – szögezte le a pápa. – A mostani találkozó célja, hogy előmozdítsa az együttműködés magasabb fokát. Időszerű témákkal foglalkoznak: például a menekültekhez való viszony, megsegítésük legjobb módjai, az antiszemitizmus aggasztó növekedése elleni küzdelem, a keresztényüldözés miatti aggodalom; a zsidó–katolikus párbeszéd Olaszországban és Izraelben, továbbá ennek távlatai.

A párbeszéd jelenti az utat egymás jobb megértéséhez s ahhoz, hogy együtt dolgozzunk a vallások közötti tolerancia és tisztelet légkörében. Erősségünk a találkozás gyengéd erejében és nem az egyes területeken növekedő szélsőségességben áll, ami csak konfliktusokhoz vezet – hangsúlyozta Ferenc pápa. – Sosem hibázunk akkor, ha a párbeszédet keressük. A Szentírás rámutat: „A gonoszságot forralóknak keserűség a szívük, azoké, akik jó tanácsot adnak, csupa öröm” (Péld 12,20).

Imádkozom, hogy a tanácskozás a békéért folytatott találkozó legyen. Isten áldjon meg benneteket, és adja meg nektek a gyengédség állhatatosságát és a türelem bátorságát – írta a bizottság tagjaihoz szóló üzenetében a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-egyhaz-nem-maradhat-statikus-hanem-uton-levo-kozossegkent-kell-elnie
Ferenc pápa: Az Egyház nem maradhat statikus, hanem úton lévő közösségként kell élnie!

Május 26-án délben a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve a Szentlélek nélkülözhetetlen működésére hívta fel a figyelmet: a Lélek az, aki segít, hogy mindennapi döntéseinkben Jézus szava irányítson, az evangélium logikája vezessen bennünket.

17:22
enekeljetek-az-urnak-konnyuzenei-es-ifjusagi-napot-tartottak-kaposvaron
Énekeljetek az Úrnak! – Könnyűzenei és ifjúsági napot tartottak Kaposváron

Melyek könnyűzenészként a lehetőségeink, mi a felelősségünk? A Kaposvári Egyházmegye gitáros ének- és zenekarait hívták össze találkozni, ismerkedni, egymást meghallgatni május 25-én Kaposvárra, a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba.

16:40
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle