Ferenc pápa látogatást tett Atatürk mauzóleumában

Kitekintő – 2014. november 28., péntek | 15:50

A Szentatya a repülőgépen köszöntötte az újságírókat, majd Atatürk mauzóleumába látogatott, ahol üzenetet hagyott a vendégkönyben.


Hatvanöt újságíró, közöttük két török újságírónő is együtt utazott a Szentatyával Ankarába. A háromórás út során a pápa köszöntötte a média képviselőit. Támogatásnak, segítségnek nevezte munkájukat, amely szolgálat a világ számára: sokakkal megismertetik a vallási és humanitárius tevékenységet. Köszönetet mondott azért a szolgálatért is, hogy Törökország ebben az időszakban számos menekültnek nyújt segítséget. Végül ígéretet tett, hogy úton hazafelé sajtótájékoztatót tart az újságíróknak.


A pápa első útja Atatürk mauzóleumába vezetett. Az 1944–1953 között épült emlékmű őrzi Mustafa Kemal Atatürk („a törökök atyja”) földi maradványait. Ő alapította meg a Török Köztársaságot (1923–38), és ő volt az új állam első elnöke. A mauzóleum épülete görög szentélyre emlékeztet. Az előtte fekvő téren található múzeumokban tekinthető meg Atatürk személyes tárgyainak gyűjteménye.

Mustafa Kemal Atatürk (1881–1938), a Török Köztársaság első elnöke idején az ország radikálisan szakított ottomán múltjával, és drasztikus intézkedések révén megvetette egy modern laikus állam alapjait. Atatürk eltörölte azt a rendeletet, miszerint az iszlám az államvallás, és elfogadta az állam laicitásának alapelvét (1937. február 5-i alkotmány), továbbá megszüntette a kalifátust, az oszmán koranikus (Koránon alapuló) jogot felcserélte a polgári törvénykönyvvel, bevezette az iszlámtól elkülönített nevelési és igazságügyi rendszereket, megszüntette a dervisek és más hét szekta konfraternitásait, a pénteki pihenőnapot vasárnapra tette át, és átvette a nyugati Gergely-naptárt, betiltotta a többnejűséget, aktív és passzív szavazati jogot biztosított a nőknek, betiltotta a fez, a férfiak hagyományos fejfedője és a nők számára a fátyol viseletét, illetve az arab ábécét latinra váltotta a török nyelv átírásában.

Ferenc pápát megérkezésekor a testőrség parancsnoka fogadta. A Szentatya a mauzóleumban virágkoszorút helyezett el Atatürk síremlékénél, és néhány percre csendben megállt az emlékmű előtt.

A vendégkönyvbe a következőket írta: „Őszintén kívánom, hogy Törökország – mert természetes híd a két kontinens között – ne csak útkereszteződés legyen, hanem a találkozás, a párbeszéd és a minden kultúrához, etnikumhoz és valláshoz tartozó jóakaratú emberek közötti békés együttélés helye is.”

Az Atatürk-mauzóleum meglátogatását követően a pápa útja az elnöki palotába vezetett, ahol találkozott az államfővel, a miniszterelnökkel és az állam más vezető képviselőivel. Az elnöki palota vendégkönyvében aláírásával együtt rövid üzenetet is hagyott: „A Mindenható adjon békét és jólétet a szeretett török népnek. Az ország egyre inkább legyen a kultúrák és civilizációk közötti békés együttélés helye, ahol minden személy befogadásra talál, és ahol védelmezik méltóságát és szabadon megvallott hitét.”

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria