Ferenc pápa: Legyünk alázatosak, a romlottság sebei nehezen gyógyulnak

2016. február 1. hétfő 15:35

Az alázat az életszentség útja – hangsúlyozta Ferenc pápa február 1-jei reggeli szentmiséjén a Szent Márta-ház kápolnájában. A Szentatya Dávid király esetéről szólt, aki bűnének tudatában elfogadja a megaláztatásokat az Úrba vetett bizalom lelkületével.

A pápa rámutatott, hogy Isten megbocsátja a bűnt, de a romlottság sebei nehezen gyógyulnak. Dávid király egy lépésre van attól, hogy a romlottság vétkébe essen, de Nátán próféta, Isten küldötte értésére adja a rosszat, amit elkövetett. Ferenc pápa homíliájában Dávid alakjáról szólt, aki bűnös, de szent is (2Sám 15,13–14.30; 16,5–13a).

Dávid tehát bűnös, de nem romlott, mert aki romlott, nincs annak tudatában. Különleges kegyelemre van szükség, hogy megváltozzon egy romlott ember szíve. Dávid, aki nemes szívű, felismeri vétkét. Mit mond neki Nátán? Az Úr megbocsátja bűnödet, de a romlottság, amelyet támasztottál, növekedni fog. Megöltél egy ártatlant, hogy elkendőzd a házasságtörést. A kard sosem távolodik majd el házadtól. Isten megbocsátja a bűnt, Dávid megtér, de a romlottság sebei nehezen gyógyulnak. Látjuk ezt a világ számos részén – jegyezte meg a pápa.

Dávidnak szembe kell néznie fiával, Absalommal, aki már romlottá vált, és háborúzik ellene. A király azonban összehívja övéit, és úgy dönt, hogy elhagyja a várost, maga mögött hagyja a szövetség ládáját, nem használja fel Istent védelmére. Elmegy, hogy megóvja népét. Ez az életszentség útja, amit Dávid elkezd járni azután, hogy a romlottság vétkébe esett.

Dávid tehát sírva, befedett fővel hagyta el a várost, és van, aki követte és átkozta őt. Közöttük volt Simei, aki vérengzőnek nevezi és megátkozza. Dávid elfogadja ezt, mert azt gondolja: ha átkoz, azért teszi, mert az Úr mondta neki. Majd Dávid azt mondta szolgáinak: ,,Íme, saját fiam, aki az én ágyékomból származott, tör életemre (…). Hagyjátok, hadd átkozzon az Úr parancsa szerint.” Dávid tehát tudja értelmezni a jeleket. Megaláztatásának pillanata ez, amikor megfizet vétkéért. „…Hátha megtekinti az Úr nyomorúságomat, s jóval fizet nekem az Úr e mai átokért” – mondja, és az Úr kezébe ajánlja magát. Ez Dávid útja, a romlottság pillanatától az Úr kezéig. Ez az életszentség. Ez az alázat – figyelmeztetett Ferenc pápa.

Gondolom, hogy mindannyian, ha valaki rosszat mond rólunk, igyekszünk visszavágni, hogy nem igaz. Vagy úgy teszünk mint Simei: még durvább válasszal felelünk. Az alázat csak a megaláztatásokon keresztül érkezhet el a szívhez. Nincs alázat megaláztatás nélkül. Ha nem vagy képes elviselni megaláztatásokat az életedben, nem vagy alázatos. Ez nagyon egyszerűen matematika: az egyedüli út az alázathoz a megaláztatás. Dávid végül elérkezik az életszentséghez a megaláztatás által. Az életszentség, amelyet Isten ajándékoz gyermekeinek és az egyháznak, Fia megaláztatásán keresztül érkezik el, aki hagyja, hogy sértegessék és keresztre feszítsék – igazságtalanul. Ez az Isten Fia, aki megalázkodik. Ez az életszentség útja. Dávid a saját viselkedésével prófétai módon előrevetíti Jézus megaláztatását. Kérjük az Úrtól az alázat kegyelmét mindannyiunk és az egész egyház számára. Kérjük továbbá azt a kegyelmet is, hogy megértsük: nincs alázat megaláztatás nélkül – zárta hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
bojte-csaba-szent-kristof-vezessen-minket-az-irgalom-es-josag
Böjte Csaba: Szent Kristóf vezessen minket az irgalom és jóság partjára

Szent Kristófra emlékezve a zarándokok, utazók és a járművek megáldásával ünnepeltek az egybegyűltek Szántódpusztán július 23-án. A búcsún a Csillagösvény elnevezésű missziós körutat járó Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar énekelt, a szentmisét Böjte Csaba mutatta be.

2016. július 24. vasárnap
ferenc-papa-az-imadsag-az-elso-es-legfobb-munkaeszkoz-kezunkben
Ferenc pápa: Az imádság az első és legfőbb „munkaeszköz” a kezünkben!

Július 24-én délben Ferenc pápa ismét elimádkozta az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel. Előtte a napi evangéliumról elmélkedett, arról, hogy mit tanított Jézus az imáról. Utána pedig imádságot kért a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón részt vevő fiatalokért.

2016. július 24. vasárnap
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle