Ferenc pápa levelet írt a huszonöt éves Pápai Életvédő Akadémiának

2019. január 18. péntek, 09:01

Január 15-én mutatták be a Szentszék Sajtótermében Ferenc pápa január 6-án kelt levelét, melyet a Pápai Életvédő Akadémiának küldött, alapításának 25. évfordulója alkalmából.

A Vincenzo Paglia érsek-elnöknek címzett levélben a Szentatya arra buzdította a testület tagjait, hogy támogassák a testvériséget az emberi közösségben és az „élet humanizmusát”.

„Új, egyetemes etika” távlatában kell gondolkodni – fogalmazott Ferenc pápa –, mely a teremtés és az emberi élet alapvető tiszteletén alapszik. A humanizmust nem szabad összekeverni a hatalom megszerzésére irányuló bármiféle ideológiával, hanem a humanizmust testvériessé és szolidárissá kell tenni, hogy elkötelezett legyen az emberi élet védelmében.

Ferenc pápa levelének címadó kifejezése a „humana communitas”, az emberi közösség. A Szentatya kifejezi, növekednie kell a közösségi tudatnak, aminek alapja az Isten emberek iránti szeretete és teremtő aktusa. Napjainkban az Egyháznak új lendületet kell adnia az élet humanizmusának, mely Istennek az emberi teremtmény iránti szenvedélyes szeretetéből fakad. Meg kell érteni ezt az életet, támogatni és védelmezni kell, mert Isten feltétel nélküli szeretetéből származik.

Huszonöt évvel ezelőtt jött létre a Pápai Életvédő Akadémia Szent II. János Pál pápa döntése alapján, melyet előkészített Isten szolgája Jérôme Lejeune francia orvos munkája. Ő előre felhívta a figyelmet, hogy a bioetika területén küszöbön állnak olyan változások, melyeket az Egyháznak is figyelemmel kellene kísérnie. Az akadémia ennek megfelelően elkötelezte magát a kutatás, az oktatás és a kommunikáció terén, hogy nyilvánvalóvá tegye: a tudomány és a technika, ha az ember és alapvető jogainak a szolgálatában áll, hozzájárul az emberiség átfogó fejlődéséhez és Isten üdvözítő tervének megvalósításához – idézte Ferenc pápa a levelében a Vitae mysterium (Élet titka) kezdetű alapító motu propriót.

2016-ban új szabályzatot fogalmaztak meg, hogy az akadémia új lendülettel fogjon neki az egyre égetőbb kérdések megválaszolásának korunkban, amit főként a tudományos-technikai újítások és a globalizáció jellemez. A Szentatya levelében figyelmeztet a közömbösség kultúrájának veszélyeire. Jelenleg növekszik a távolság az egyén önnön jólétének megszállott biztosítása és az emberiség közös boldogulása között. Ezzel együtt erősödik a feszültség az egyén és a közösség között.

Ferenc pápa levelében utal az ellentmondásra, hogy bár az egész világ ellátását biztosítani képes gazdasági és technológiai erőforrások rendelkezésre állnak, azok felhasználása kevesek jólétét biztosítja. A humanizmus soha nem lehet azonos a hatalom akarásának ideológiájával. A keresztény emberek feladata, hogy odafigyeljenek a népek szenvedéseire. A különféle torz ideológiákkal szemben az emberi életnek abszolút értéke van, melynek megértéséhez Isten emberszeretetéből kell kiindulni.

A pápa sürgeti az emberek és népek közötti testvéri és szolidáris emberiesség megvalósítását. Az emberi család az Atya bőséges életének jele, és az Egyház útjai végeredményben az emberhez vezetnek – ahogy azt Szent II. János Pál pápa tanította. Ebből ered az Egyház feladata, hogy védelmezze az életet, és soha ne mondjon le a betegekről, hanem ápolja őket és gondoskodjon róluk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00