Ferenc pápa Loretóban arra hív, hogy Krisztust hordozva lépjünk ki a világba

2019. március 22., péntek | 13:29

Fabio Dal Cin loretói érsek szerint történelmi esemény, hogy március 25-én a Szentatya nem Rómában írja alá a fiatalokról szóló szinódust követő apostoli buzdítását. Az aláírás előtt Ferenc pápa szentmisét is mutat be egyedül a Szent Házban.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Fabio Dal Cin 54 éves, egy éve Loreto prelátus érseke. Izgatottan várja a pápa látogatását március 25-én, Krisztus születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony) főünnepén.

A Szentatya látogatása a Szent Házban egyedül bemutatott szentmisével kezdődik. Az apostoli buzdítás aláírása után Ferenc pápa üdvözli a betegeket, majd a kegyhelyen kívül beszél a hívekhez, és elimádkozza az Úrangyalát. Délben megszólalnak a harangok nemcsak Loretóban, hanem Marche tartomány minden templomában, megemlékezve az angyali üdvözletről és köszöntve a pápát. A továbbiakban az olasz SIR hírügynökség Dal Cin érsekkel készített interjúját tesszük közzé.

– Az elmúlt ötven évet tekintve ez lesz a kilencedik pápalátogatás Loretóban. Loreto már hozzászokott a pápákhoz. Hogyan éli meg a várakozást?

– A loretói egyházközség régóta vár erre a látogatásra. Alig több mint egy éve, amikor érkeztem, ezt kérdezgették tőlem az emberek: „Mikor jön el a Szentatya?” Most eljön, és a várakozás egyre növekszik, nemcsak a gyakorlati előkészületek gyorsultak fel, hanem a lelki készülődés is: tanúsíthatom, hogy minden plébánia sokat tesz, imádkozik, felajánlásokat tesz, mindenütt nagy az öröm, és mindenki fontosnak tartja, hogy jól sikerüljön a látogatás. 162 év után ez lesz az első alkalom, hogy egy pápa eucharisztikus liturgiát mutat be itt: az utolsó alkalommal IX. Piusz tette. A többi pápa imádkozott. Ferenc pápa eucharisztikus szertartást mutat be egyedül a Szent Házban. Olyan gesztus ez, amely nagyon erőteljes szimbolikus, vallásos jelentéstartalommal bír. Kifejezi azt a bensőséges egységet, ami egy kis családi egyház – mert itt élt a Szent Család – és az egyetemes Egyház nagy családja között létezik.

– XXIII. János úgy jellemezte Loretót, hogy „a világ minden kegyhelyének csodálatos szintézise”, és itt akart imádkozni a Szűzanyához, hogy a közelgő zsinatot az oltalma alá helyezze. Most pedig Ferenc pápa Loretót választja, hogy az ifjúsággal foglalkozó szinódus zárásaként megszületett apostoli buzdítást aláírja. Miért?

– Azt hiszem, történelmi esemény, hogy egy szinódus utáni dokumentumot Rómán és a Vatikánon kívül ír alá. Nem tudom, milyen okai voltak a pápának arra, hogy éppen Loretót válassza, de azt hiszem, a fő oka az lehetett, hogy itt őrzik a názáreti házat, az ereklyét, ahol Mária felnőtt, és ahol Jézus növekedett. Két különleges fiatal – és velük Szent József, aki eljegyezte Máriát –, akik a világ minden fiatalja, hívője és nem hívője számára is alapvető támpontot jelentenek. Nagyon sok fiatal zarándokol el Loretóba. Megható látni, milyen csendben lépnek be és imádkoznak a Szent Házban. Érezhető, hogy megtapasztalnak egy jelenlétet: Mária igenjének jelenlétét. Ezek a kövek a tanúi Isten igenjének, aki az emberiség között akar „hajlékot venni”, mindannyiunkban. És tanúi Mária igenjének is, egy fiatal nőének, aki megnyílt Isten terve előtt. Máriában minden ember példaképre talál: jelenléte bátorítja a fiatalokat, hogy bízzanak Istenben, támaszkodjanak Máriára, hogy igent mondjanak Isten róluk alkotott tervére. És főleg arra ösztönzi őket, hogy felfedezzék: az Atya terve mindig nagyobb, szebb annál, amit mi el tudunk képzelni.

– A pápa gyakran beszél az Egyházról úgy, mint „anyáról”, és Szűz Máriáról úgy, mint egy olyan nőről, aki olyan, mint a többiek. Mit tanít Mária alakja az Egyháznak?

– Az anyaság és a gyengédség a nők jellemző ismérvei: Mária ennek a hozzáállásnak a példaképe, amire minden hívő meghívást kap, hogy magáévá tegye mint keresztény életstílust. Szűz Mária az első hívő, aki befogadja Isten jelenlétének ajándékát, és ő lesz az első misszionárius is, aki kilép az otthonából, hogy elinduljon oda, ahol szükség van rá, unokatestvéréhez, Erzsébethez. Az angyali üdvözlet és Mária látogatása Erzsébetnél – e két esemény mély kapcsolatban van egymással. Az ajándékok, amelyeket mindannyian kapunk és az Egyház kap, nem olyan dolgok, amiket meg kell őriznünk magunknak, hanem el kell vinnünk őket másokhoz, a kilépésnek azzal a lelkületével, amit a Szentatya mindig javasol. Mária egy olyan Egyház jelképe, amely elindul a világ felé, mert tudja, hogy Krisztust hordozza magában, aki minden ember legmélyebb vágya.

– Ön a Szentatya mellett lesz végig a látogatása során: gondolt már arra, mit mond majd neki?

– Gondolkodom rajta, de túl azon, amit mondok neki, fontos, hogy a pápát családias légkör vegye körül itt Loretóban. Mária háza mindenki háza, a pápáé is. A Szentatya közénk jön, emlékeztet minket arra, hogy Isten jelen van, nem hagy el minket, velünk akar járni az úton.

Forrás: Agensir.it

Fotó: SIR/Marco Calvarese

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle