Ferenc pápa a maffiaellenes harcról: Új közösségi lelkiismeretre van szükség!

2017. szeptember 22. péntek 20:20

A Szentatya szeptember 21-én, csütörtökön fogadta a Vatikánban az olasz maffiaellenes parlamenti bizottságot.

Először azokról emlékezett meg a pápa, akik életükkel fizettek a maffiaszervezetek elleni küzdelemért, kiemelve Rosario Livatino, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino meggyilkolt bírókat. A Szentatya elítélte az erkölcsi válságot, amely ma az embereket és az intézményeket jellemzi.

Az emberi szívből kell újra kiindulnunk, hogy éberen őrködjünk az ember fölött, aki ki van téve a haszonlesés, a csalás és az adócsalás, az öntetszelgés kísértéseinek, valamint annak, hogy önmagát tegye minden és mindenki mércéjévé – mutatott rá, majd váddal illette a politikát, amely tévútra lépett, meghajlott a részérdekek és a tisztességtelen egyezmények előtt.

Így aztán elérkezünk a lelkiismeret megfojtásához, a gonosz banalizálásához, az igazság hazugsággal való összekeveréséhez és a vállalt közéleti felelős szereppel való visszaéléshez – összegezte Ferenc pápa.

Ezzel szemben szerinte a hiteles politika prioritásának tekinti a küzdelmet a maffiaszervezetek ellen, amelyek elrabolják a közjót, a reményt és az ember méltóságát. Ezért döntő jelentőségű, hogy minden módon szembeszálljunk a korrupció súlyos problémájával, amely a közérdek elvetésével termékeny táptalajt jelent a maffiaszervezetek számára: gyökeret eresztenek és fejlődnek, a pénzimádatot és az emberi méltóság áruba bocsátását kihasználva.

A korrupció mindig megtalálja a módját, hogy hitelesítse magát. A ravasz ember megoldásaként tünteti fel magát, járható útként saját céljainak eléréséhez. Fertőző és élősködő a természete, mert nem abból táplálkozik, ami jót megtermel, hanem abból, amit elvesz, elrabol. Mérgező gyökér, amely beavatkozik az egészséges versenybe és eltávolítja a befektetéseket – mutatott rá a pápa. – A maffiaellenes küzdelem nemcsak annyit jelent, hogy felszámoljuk azt, hanem hogy jobbá teszünk, átalakítunk és építünk, elköteleződve politikai szinten egy nagyobb társadalmi igazságosság mellett. A maffiaszervezeteknek ugyanis könnyű játékot jelent alternatív rendszerként felkínálni magukat egy olyan területen, ahol hiányoznak a jogok és a lehetőségek: a munka, az otthon, az oktatás és az egészségügyi ellátás.

A Szentatya nemcsak a politikai, hanem a gazdasági elkötelezettség szintjéről is beszélt, amely lehetővé teszi, hogy kijavítsunk vagy megszüntessünk olyan mechanizmusokat, amelyek mindenhol egyenlőtlenséget és szegénységet idéznek elő.

Ma nem beszélhetünk többé a maffiaszervezetek elleni küzdelemről anélkül, hogy felvetnénk azt a hatalmas problémát, hogy a pénzügyi világ szuverén módon felette áll a demokratikus szabályoknak – hangsúlyozta a pápa. – Emiatt a bűnszervezetek befektetnek és megsokszorozzák a már így is hatalmas profitjukat, amelyet a drog-, a fegyver-, az emberkereskedelemből, a veszélyes hulladék feldolgozásából, a közbeszerzésre kiírt pályázatok befolyásolásából, továbbá a szerencsejátékokból, a zsarolásból szereznek.

A maffiától való megszabadulás előfeltétele az új közösségi lelkiismeret megteremtése. Folyamatos nevelésre és önnevelésre van szükség, hogy őrködjünk magunk és a környezet fölött, amelyben élünk. Növelni kell a korrupció jelenségeinek pontosabb érzékelését, és ki kell alakítani egy újfajta állampolgári tudatot, amelybe beletartozik a másokról való gondoskodás, illetve a közjó iránti felelősség – buzdított Ferenc pápa.

Elismeréssel szólt az olasz maffiaellenes törvénykezésről. Üdvözölte, hogy a maffiaszervezetektől elkobzott javakat közcélra fordítják, megfelelő életkörülményeket alakítanak ki a maffiába bekerült fiatalok és az idős, szegény és hátrányos helyzetű emberek számára, akiknek befogadásban, szolgálatban és méltóságban van részük.

A Szentatya végül külön felhívta a figyelmet azokra a szemtanúkra, akik súlyos kockázatnak teszik ki magukat, amikor elítélik az erőszakcselekményeket, amelyeket saját szemükkel láttak. – Meg kell találni az utat, amely lehetővé teszi az ártatlanoknak, akik a maffiához köthető családokhoz vagy környezethez tartoznak, hogy kikerüljenek belőle anélkül, hogy bosszúnak vagy megtorlásnak lennének kitéve. Segíteni kell őket, tiszteletben tartva természetesen az igazságszolgáltatás útjait, de egyben személyi méltóságukat is, hiszen a jót és az életet választják – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54