Ferenc pápa: Ne veszítsük el az álmodás képességét, mert ez nyitja meg a jövő kapuját

2018. december 18., kedd | 16:31

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről beszélt december 18-án reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmise homíliájában Ferenc pápa. A szertartáson részt vettek azok a szlovák fogyatékkal élő gyermekek, akik az oltár mellett elhelyezett karácsonyfadíszeket készítették.

Szent József angyali jelenésből tudja meg, hogy Mária gyermeke a Szentlélektől van – ezt olvassuk a mai evangéliumi szakaszban (Mt 1,18–24). A Szentírásból úgy ismerjük Józsefet, mint igaz embert, aki tisztelte a törvényt, dolgos, alázatos férfi volt, szerette Máriát. A felfoghatatlan láttán először félrehúzódik, de aztán Isten felfedi előtte küldetését.

Így tehát József elfogadja a rá bízott feladatot, szerepet, és csöndben végigkíséri Isten Fia fejlődését anélkül, hogy ítélkezne, kibeszélne vagy pletykálkodna – mutatott rá a pápa. – Segíti a növekedésben, a fejlődésben. Keres egy helyet, ahol a gyermek megszülethet, gondozza, segíti felnőni, megtanítja mesterségére, sok mindenre. De mindezt csöndben. Soha nem követelte magának a fiú tulajdonjogát, hagyta csöndben növekedni. Jó lenne, ha mi is hagynánk növekedni másokat anélkül, hogy mindig bele akarnánk ütni az orrunkat mindenbe, főként a másik ember életébe. „Azt meg miért csinálja? És azt miért?” Aztán elkezdenek pletykálni, beszélni… József pedig hagyja növekedni, őrködik fölötte. Segít, de ezt csöndben teszi. A pápa megállapította, hogy sok szülő hasonlóan bölcs: tud várni, nem szidja le azonnal gyermekét, még ha hibázik is. Nagyon fontos, hogy tudjunk várni, mielőtt kimondjuk azt a szót, ami képes növelni. Csöndben várakozni, ahogy Isten teszi gyermekeivel, akikkel nagyon türelmes.

Szent József a konkrétumok embere volt, de nyíltszívű. Az álmok embere, de nem álmodozó – hangsúlyozta a Szentatya. – Az álom kiemelt helyet foglal el az igazság keresésében, mert ott nem védekezhetünk az igazság elől. Az álmok csak jönnek, és Isten az álmokon keresztül is szól. Nem mindig, mert általában a tudattalanunk működik, de Isten sokszor döntött úgy, hogy az álmokon keresztül szólal meg. Sokszor tette ezt, láthatjuk a Bibliában, nem igaz? József az álmok embere volt, de nem álmodozó, nem fantáziált. Az álmodozó mást jelent: aki hisz, aztán a levegőben lóg, nem áll két lábbal a földön. József két lábbal állt a földön, de nyitott volt.

A pápa a szentmise végén arra buzdította a híveket, hogy ne veszítsék el az álmodás képességét, mert a felmerülő nehézségek dacára így tudnak bizalommal megnyílni a jövő előtt. „Ne veszítsük el a képességet, hogy megálmodjuk a jövőt! Ez mindenkire vonatkozik: álmodjunk a családunkról, gyermekeinkről, szüleinkről. Mit szeretnék, hogyan alakuljon az életük? A papok is álmodjanak a hívekről, mit szeretnének a számukra. Álmodjunk, ahogyan a fiatalok, akik szégyenkezés nélkül mernek álmodni, és úgy találnak rá az útjukra. Ne veszítsük el az álmodás képességét, mert ez nyitja meg a jövő kapuját! Legyünk termékenyek a jövőben!” – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap