Ferenc pápa novemberi törökországi látogatásának állomásai: Ankara és Isztambul

Ferenc pápa – 2014. október 22., szerda | 9:10

A Vatikáni Sajtóterem közzétette a november 28. és 30. között sorra kerülő törökországi apostoli látogatás programját.

Az út első állomása Ankara lesz, ahová a Szentatya november 28-án, pénteken délután egy órakor érkezik meg. Ellátogat Atatürk mauzóleumához, majd az elnöki palotában találkozóra kerül sor a köztársasági elnökkel, illetve a hatalom képviselőivel.

November 29-én, szombaton délelőtt a Szentatya Isztambulba repül, ahol látogatást tesz a Hagia Szophia múzeumában és Ahmed szultán mecsetében (Kék mecset), majd szentmisét mutat be a Szentlélekről elnevezett katolikus székesegyházban. Ezt követi egy ökumenikus ima a Szent György patriarchális templomban és egy magántalálkozó I. Bartholomaiosz ortodox ökumenikus pátriárkával.

November 30-án, vasárnap Ferenc pápa jelen lesz a Szent György patriarchális templomban az Isteni Liturgián, amelyet ökumenikus áldás, illetve közös nyilatkozat aláírása zár le Bartholomaiosz pátriárkával. Ezt követően a Szentatya a pátriárkával ebédel az ökumenikus patriarchátus székhelyén. A pápa délután 5 órakor indul vissza Rómába, ahová a tervek szerint 7 óra előtt érkezik vissza.

Ferenc pápa isztambuli látogatása november 30-án egybeesik Szent András ünnepével, aki a konstantinápolyi egyház védőszentje. Ezen a napon a hagyományok szerint egy vatikáni küldöttség is részt vesz a patriarchátus szertartásain. Hasonló módon június 29-én, Szent Péter és Szent Pál ünnepén egy ortodox delegáció minden évben jelen van Rómában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria